Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Hernád Péter (Soren Ward) válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 07. 21. - 15:41
Hernád Péter

Hernád Pétert a 90-es évek fantasy-történetei inspirálták írásra. Hogy színes egyéniség, olyasvalaki, aki kisprózában és regények szintjén is maradandót képes alkotni, jól illusztrálja, hogy rendszeres szerzője különféle sorozatoknak. Ammerúnia világához jelent meg országos terjesztésben első fantasy-novellája (2004), de az utóbbi években scifit vagy épp horrort is olvashatunk tőle a Galaktika hasábjain (Pl.: A betűmetsző utazása 1-2, Erzsébet vagy A Tántika nászajándéka), dark fantasyt az Árnyelf és a Sötételf c. megosztott világ kötetekben, a Rastith kötetben, de olyan "kult" magazinnak is szerzője, mint anno a ROHAM (Hajnali emberek, Roham 7.), s eközben közreműködő író a Karcolat Amíg világ a világ c. antológiájában, a Cherubion Fantasy illetve Scifi Exkluzív sorozataiban, vagy éppen 2006-ban a magyar mese- és mondavilágra építkező Hetvenhét c. kötetben. Utóbbi alkotásából (Az elhárítók) Vörös András kisjátékfilmet is tervezett 2013-ban. A 2015-ös fantasy-ajánló már kiemelten kezeli saját világához írt sorozatának nyitó kötetét (Hollóember). A Garabonciás osztag a szerző népszerű kezdeményezése, amely új olvasókat hozott a számára, és érzékelteti, hogy bizony a "kard és boszorkányság" alzsáneren kívül is tud izgalmasat, emlékezeteset mutatni nekünk. Péter jóbarátom, megtiszteltetés számomra, hogy ismerhetem. Bízom benne, írói munkássága további termékeny évtizedekről szól majd, mert tele van jobbnál jobb ötletekkel, és ezeket az ötleteit egyedi hangvételben, remek érzékkel tudja papírra vetni. 

>>>>A heti hírblokk napi szinten frissül, lapozz lejjebb, hogy elérd! A villáminterjúk mostantól véletlenszerű sorrendben következnek.<<<<

Hozzászólási lehetőség, kérések, javasolt linkek a molyos karcnál + Az írók válaszai összesítve ]

Fantasy könyvek piaca... Hogy látod a mostani helyzetet? (pl.: Olvasói szokások, lehetőségek és kihívások íróként)

A háttérre nincs sokkal nagyobb rálátásom, mint más olvasóknak/könyvvásárlóknak, de látszik, hogy a könyvkiadást megviselte a járvány, illetve annak különböző velejárói. Amikor gazdasági nehézségek jönnek, az emberek általában a kulturális kiadásokat fogják vissza, ami nagyon megviseli a könyvpiacot. De abban talán bízhatunk, hogy az sci-fi/fantasy rajongás egyfajta életstílus is, és a tábornak talán lesz elég kitartása hozzá, hogy biztosítsa a kedvenc kiadványainak folyamatos megjelenését. Olyan sci-fi/fantasy kiadási reneszánsz persze biztos nem lesz még egyszer, mint a 2010-es években, de bízom benne, hogy az értékek túlélik a nehéz időket.

Milyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

Jelenleg a Garabonciás Osztag sorozat negyedik kötetén dolgozom, ami novellás-kötet lesz, jelen állás szerint hat történet, négy kisregény és két novella. Ezek a sztorik önállóan is élvezhető, lezárt történetek lesznek, ugyanakkor a kötet teljes értékű részévé válik a Garabonciás osztag sorozatnak, tehát számos szálat továbbvisz Hollóember, Pannónia Parancsnok, Alakváltó kötetekből a lezáró könyvek, a Fürkész és a Fanyűvő felé. Illetve sok – remélhetőleg - színes és izgalmas epizóddal gazdagítják a magyar szuperhősök világát. Remélem, az idén napvilágot láthatnak. A Garabonciás osztag történetek mellett megjelenésre vár egy Worluk világára íródott kalózos fantasy novellám, ami a Kalóztánc 2. kötetbe készült (a Kalóztánc 1. 2015-ben jelent meg, a folytatás nyomdai előkészítés alatt van - a szerk.). Ezen kívül dolgozok más novellákon is, melyek sorsa vagy bizonytalan még, vagy egyelőre nem publikus, de nagyon bízom benne, hogy a következő években gyakran lehet majd antológiákban és magazinokban találkozni a nevemmel.

Hernád Péter kötetek

 

Van olyan író a zsánerben, aki manapság megkülönböztetett figyelmet kap tőled? (Magyar és külföldi példát is mondj, ha lehetséges.)

Igyekszem követni a trendeket, de a legnagyobb kedvencem és példaképem továbbra is Jack Vance. Ha mégis kiemelnék valakit, akinek az utóbbi években lenyűgöztek a művei, az Joe Abercrombie lenne. Nekem bejön grimdark, és ő különösen magas szinten műveli. Peter F. Hamilton monumentális sorozataiért is rajongok, bár az ő munkáit űroperákként szokás emlegetni, szerintem a történetei gyakran állnak közel a fantasyhez. Ami a hazai pályát illeti, folyamatosan figyelemmel kísérem a pályatársakat. Örülök, hogy újra vannak Brett Shaw regények, és nagyon várom Rowland-tól a Cherubion Alkonya sorozat lezárását.

Bármilyen egyéb gondolat, amit szívesen megosztanál velünk és az olvasóiddal.

Reméljük, nem lesz második hullám, és az őszre tolódott, vagy a jövő nyári könyvhéten személyesen is találkozhatunk!

Köszönöm szépen a válaszokat! Jól alkotást neked!! :)
Aldyr

Érdekességek

Hernád Péter (Soren Ward) Facebook oldala

Írói Életmű, moly

Hernád Péter interjú 2016 ekulturatv

Interjú Hernád Péterrel (Soren Ward) - készítette: Eztolvastam.blog

Soren Ward Feketepart (részlet)

Lidércfény Rastith különszám A Jótevő (részlet)

Karcolat Amíg világ a világ antológia

Árnyelf antológia dedikálás

Könyvkritikák

Szabó Dominik az ekultura.hu-n írt az Alakváltóról és a Pannónia parancsnok kritika ugyanitt

Fekiyeti79 értékelése Feketepart és Leceai játszma

Alakváltó értékelések moly

Soren Ward Feketepart Noro kritikája moly.hu

Soren Ward Leceai játszma mandi