George R. R. Martin: A Jég és Tűz Dala ciklusa és egyéb művei (másutt: Tűz és Jég Dala) - Komplett összefoglaló

Írta: Aldyr - 2011. 05. 22. - 15:29

George R. R. Martin, rövidítve GRRM, amerikai író, forgatókönyvíró. 1948. szeptember 20-án született a New Jersey államban található Bayonne-ban. Leginkább fantasy, horror, és science fiction műfajban alkot. (Wikipédia és saját gyűjtés) Művei magyar nyelven:

 • George R. R. Martin: A magányos Laren Dorr dalai
 • George R. R. Martin: Homokkirályok
 • George R. R. Martin: A féreg palotája
 • George R. R. Martin: A fecskendős emberek
 • George R. R. Martin: A kereszt és a sárkány útja
 • George R. R. Martin: Lázálom (2 kiadása van)
 • George R. R. Martin: A Kóbor Lovag 1.
 • George R. R. Martin: A Jég és Tűz Dala ciklus 1-5 kötetek (másutt: Tűz és Jég Dala)
 • Éjvándorok (Galaktika 288 XL)
 • Örökké emlékezz rám (Galaktika 288 XL)
 • Embert sose ölj, NE FELEDD! (Galaktika 288 XL)
 • Felülírás (Galaktika 288 XL)
 • A hét királyság lovagja (A kóbor lovag + A felesküdött kard + A rejtélyes lovag) Alexandra
 • Zsiványok (antológia; szerkesztő és szerző) Fumax

A teljes cikkhez kattints tovább!

Magyar nyelven elérhető művei:

George R. R. Martin: A magányos Laren Dorr dalai
(Galaktika 45, 1982) ford.: Nagy Eszter

"Van egy lány, aki átjár a világok között. Szeme szürke, bőre halvány, haja éjfekete vízesés, néha vöröses fényben csillog. Szemöldöke fölött csiszolt fémkarika fogja össze sötét koronaként, és árnyékot vet a szemére. Neve Sharra; ismeri a kapukat.
Nem ismerjük a történet elejét, sem azt a világot, ahonnan egyszer csak felbukkant. És nem érkeztünk még el a történet végéhez, nem is fogjuk megtudni soha.
Csak a közepét ismerjük, talán annak is csak kis részét, a legenda töredékét.
Egy pici mesét a nagyból, az egyik világot, ahol Sharra megpihent, és a magányos dalnokot, Laren Dorrt. Azt, hogy egyszer találkoztak egymással."

George R. R. Martin: Homokkirályok
(Galaktika, 1991), ford: Pavlov Anna

"Simon Kress egyedül élt terjedelmes vidéki kastélyában, sivár, sziklás dombok között, ötven kilométerre a várostól. Így aztán, ha üzleti ügyei váratlanul elszólították birodalmából, nem volt a környéken sekki; akire nyugodtan rábízhatta volna a kedvenceit. A dögevő héjával nem volt gond: befészkelte magát a rég nem használt harangtoronyba, és ahogy egyébként is szokta, önállóan szerezte be táplálékát. A totyogót pedig egészen egyszerűen elzavarta, gondoskodjon csak önmagáról. A kis szörnyeteg jóllakott meztelen csigákkal, madarakkal és sziklabogarakkal. A valódi földi piranhákkal teli medence azonban komoly gondot jelentett. Végül is mindig úgy oldotta meg a dolgot, hogy bedobott a tartályba egy marhacombot. Ha a vártnál tovább maradt távol, a piranhák rendszerint egymást falták fel. Eddig legalábbis ez történt, s Kresst felettébb mulattatta a dolog.
   Ám ezúttal sokkal hosszabb idáig maradt távol, mint gondolta. Mire hazaért, az összes-hal kipusztult. A dögevő héja is. Őt a totyogó zabálta fel, felmászva a harangtoronyba. Simon Kresst igen felbosszantotta az eset.
   Másnap légsiklóján átrepült a jó kétszáz kilométerre fekvő Asgardba. Asgard volt a legnagyobb város a Balduron. A legrégibb és legnagyobb csillagkikötővel büszkélkedhetett., Kress szerette elkápráztatni barátait szokatlan, szórakoztató és drága állatokkal, amelyeket elsősorban Asgardban lehetett megvásárolni. .
   Most azonban nem sok szerencsével járt. A Xenopets bezárt, a t'Etherane állatkereskedésben megpróbáltak rásózni egy újabb dögevő héját, az Idegen Vizek kereskedésében a szokásos kínálatot találta: piranhákat, parázscápákat és tengeri tintahalakat. Ilyen állatai már voltak. Kress valami egészen újat, sokkal egzotikusabbat akart.
   Már szürkült, amikor a Szivárvány bulváron találta magát. Olyan helyek után kutatott, ahol még nem vásárolt. A bulvárt, amely közel volta csillagkikötőhöz, két oldalról importkereskedések szegélyezték. A hatalmas részvénytársasági áruházak tekintélyes, hosszú kirakataiban ritka és drága importtermékek sorakoztak megdöntött párnákon. A hátterükben a sötét drapériák rejtelmessé varázsolták az áruházbelsőket. A nagy áruházak között bóvliboltok lapultak meg.
   A szűk; csúf kis üzletek kirakatai zsúfolva voltak mindenhonnan összeszedett értéktelen kacattal. Ide is, oda is betért, de sehol nem talált semmi kedvére valót.
   Ekkor rábukkant egy egészen különleges üzletre..."

George R. R. Martin: A féreg palotája
(Analógia 2., Valhalla Páholy, 1993., ford: Tóth Judit)

A kihűlőben lévő csillag bolygóján az Átalakítók távozása után két faj maradt életben a hatalmas Féreg Palotájának végeláthatatlan labirintusában. A felső szinteken az emberek, az alsó szinteken a fényt gyűlölő szürkerémek élnek. Az egyik fiatalember, társa halálát megbosszulandó, lemerészkedik a legmélyebb járatokba, ahol rátalál a hatalmas óriásférgekre. A férgek fenyegetik mindkét faj létezését, ezért a fiú az emberek és a szürkerémek keresztezéséből születő új fajban látja a biztos jövőt...

George R. R. Martin: A fecskendős emberek
(Galaktika 167., ford: Pap Viola, 1994)

George R. R. Martin: A kereszt és a sárkány útja
(Rúna magazin, VI. évf. 1. szám, 2000. február, ford: Kornya Zsolt)

"— Eretnekség! — fújtatta. Ülőmedencéjében hullámokat vetett a zavaros víz.
— Megint egy? — feleltem unottan. — Mostanában valósággal burjánzanak.
A nagykomtúr nem zavartatta magát a megjegyzésemtől. Mogorván helyzetet változtatott, újra felkavarva a vizet, mely átcsapott a medence szélén, és végigömlött a fogadóterem kőlapjain. A csizmám persze megint csuromvizes lett. Sztoikus nyugalommal tértem napirendre fölötte. A legócskább csizmámat viseltem, amim csak volt, tisztában lévén vele, hogy az ember sohasem úszhatja meg átázott láb nélkül, ha látogatást tesz Torgathon Nine-Klariis Thűnnál, a ka-Thán nép Vénjénél, aki egyúttal vessi érsek, a Négy Fogadalmak Legszentebb Atyja, a Jézus Krisztus Lovagjai egyházi rend főinkvizítora és XXI. Daryn őszentsége — az új-római pápa — titkos belső tanácsosa."

George R. R. Martin: Lázálom
(Szukits, Árkádia, ford: Kornya Zsolt)

"Amikor a nappal éjre vált, az alkonyat baljós homályban a borzalom álmai kúsznak elő. Az est leszálltával fehér szellem-hajó indul útjára a Mississippi vérszínű habjain: fedélzetén egy ősi faj tagjai keresik szabadulásukat a vér béklyójából és a megváltást szentségtelen létükre, ám küldetésüket nemcsak fénylakó emberek akadályozzák, de népük leghatalmasabbjai is… A Lázálom úgy tűnik ki ragyogó mivoltában a többi rémregény közül, ahogyan a hold kísérteties fénye tündököl a Mississippi hullámai fölött.

Elegáns, izgalmas és a klasszikus regényírás legjobb hagyományait felelevenítő mű, amelyet képtelenség letenni, mielőtt a végére érnénk: magával ragadó miliője, pokoli irama és élénk, vibráló karakterei a legjobb vámpír-regénnyé teszik, ami valaha is született.

George R. R. Martin regénye nem csupán nagyszerű – eredetiségével zseniális történetével, utánozhatatlan stílusával mindent felülmúl, amit eddig a vámpírokról írtak."

George R. R. Martin: A Kóbor Lovag 1-3.

"Hoztak az istenek Westeroson, George R. R. Martin csodás, ámde komor világában - az egymással vetélkedő királyok és királynők, nemes hölgyek, harcias lovagok, az intrikák, cselszövés, árulás, kardok és a hősies helytállás birodalmában! A Kóbor lovag eseményei George R. R. Martin világsikerű regényciklusának, A Jég és Tűz dalának köteteiben ábrázoltak előtt mintegy száz évvel játszódnak, Jó Daeron király uralkodása idején, a birodalom aranykorában, a Targaryen-dinasztia hatalmának csúcsán. A képregényből megtudhatjuk, miként találkozott Dunk, egy kóbor lovag fegyverhordozója Egérrel, a fiúval, aki jóval többnek bizonyult annál, mint aminek látszik, továbbá megismerhetjük az Ashford mezején megtartott hírhedt lovagi torna eseményeit."

A folytatások közül a 2. már elkészült, de magyar nyelven csak amatőr fordítása érhető el. A Kóbor lovag képregény-változata itt is megrendelhető.

George R. R. Martin: A Jég és Tűz Dala ciklus (másutt: Tűz és Jég Dala)

Wikipédia:

"Martin 1991-ben kezdte írni a sorozatot, melynek első részét 1996-ban adták ki. Az eredetileg trilógiának tervezett sorozatból eddig négy kötet jelent meg, az író további három könyvet tervez. A könyvek mellett három előzmény novella is létezik, illetve a könyvek részleteiből álló további novellák, melyek egyike Hugo-díjat nyert. A könyvsorozatot több mint húsz nyelvre fordították le, kiadása után a negyedik rész a New York Times bestseller listájának élére került. A kötetek világszerte 7 millió példányban keltek el. Az első könyvet hazánkban 2003-ban adták ki.

A Jég és Tűz dala története egy kitalált világban játszódik a központi Westeros és a keletre fekvő Essos földrészén. A karakterek többsége ember, ám a sorozat előrehaladtával további, a világ népe által rég kihaltnak vélt fajok is megjelennek. Három fő cselekményszálon fut a történet: a Westeros uralmáért folytatott dinasztikus polgárháború számos nemesi család között; a közelgő tél jelentette növekvő fenyegetés a kontinens északi határát jelentő Falon; és a száműzött Daenerys Targaryen hercegnő törekvése Westeros trónjának visszaszerzésére. A történet előrehaladtával a három cselekményszál részben összefonódik.

A regények egyes szám harmadik személyben, nézőpont karakterek szerint íródtak. A negyedik könyv végére 25 ilyen karakter szerepel a sorozatban, habár ezek közül nyolc csak egy fejezetet kapott.

A sorozat növekvő népszerűsége vezetett az HBO amerikai tévécsatorna sorozatkészítési jogának 2007-es bejelentéséhez. A Trónok harca néven létrejövő sorozat pilot részét 2009 végén, további kilenc részt pedig 2010-ben forgattak. Bemutatására hazánkban 2011. április 18-án került sor, egy nappal az amerikai premier után.

Népszerű társas-, kártya- és szerepjáték [6] mellett számos grafikai alkotás alapszik a
regényeken."

A kötetek:

A TRÓNOK HARCA lebilincselő fantasy, amely klasszikus lovagkirályságot tár az olvasó elé: Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát 15 évvel ezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon uralkodik hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg.
Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel. (Vásárláshoz klikk a képre)
Martin legnagyobb erőssége hogy meg tudja újítani, élettel tölti fel azt a műfajt, amit a sok populáris Tolkien-imitáció évtizedeken át klisék sorozatába fojtva ismételgetett. A jég és tűz dalának első kötete egy világteremtő fantasy eposz nagyszabású felütése.

KIRÁLYOK CSATÁJA

George R. R. Martin lebilincselő fantasy eposzának, A tűz és jég dalának második könyve, a Királyok csatája az uralkodóját vesztett Westeros birodalmában veszi fel a történet fonalát. Hat királyi ház száll síkra a trónért folyó küzdelemben. Az utódlásért vívott harc vérfertőzés és apagyilkosság, alkímia és merénylet díszletei között zajlik egy olyan földön, ahol a dicsőség árát vérben mérik.

KARDOK VIHARA

Tolkien óta alig született történet, amely annyira rabul ejtené egy egész nemzedék képzeletét, mint A jég és tűz dala, George R. R. Martin hatalmas fantasyeposza.
Az első részben, a Trónok harcában megismertük Westeros ősi királyságát, amelyet könyörtelen hatalomvágya marcangolt. A Királyok csatájában kiéhezett ragadozóként söpört végig az uralkodóját vesztet
t birodalmon a háború, a mágia és az őrület. A Kardok vihara képes még tovább fokozni a feszültséget és még sokkolóbbá tenni Westeros történetét: most közeledik tetőpontjához a hatalomért folytatott embertelen küzdelem. A megosztott, megtépázott királyság eddigi legszörnyűbb ellenségével kénytelen szembenézni, amely a síron túlról érkezik...
Martin a fantasy mestere. Kimeríthetetlen fantáziával megírt históriái középkori mintákból merítenek ihletet, és a láthatóság határát súroló plasztikussággal jelenítik meg fiktív világukat. A sodró, szofisztikált történetvezetés, az árnyalt karakterábrázolás és a szexualitásnak a fantasy műfajában szokatlanul nyílt kezelése is fontos szerepet játszik abban, hogy Martin sikert sikerre halmozó újítóként vonulhat be műfaj történetébe.
A jég és tűz dala az elmúlt évtized egyik legjelentősebb fantasysorozata, minden kötete letehetetlen olvasmány.

VARJAK LAKOMÁJA

"A XXI. század által generált digitalizáció, a modern éra által minden elérhető közelségbe került. De vajon igaz-e ez letűnt vagy kitalált korok és legendák, ködbe burkolózó hősök, emberszabású és szörnyszülött alakok tekintetében is? Már Frodó történetei is arról tanúskodtak, hogy ez a sötét középkor árnyaiból táplálkozó, ősidők mondavilágát "megéneklő" műfaj igencsak vonzza a maga elérhetetlenségével, megfoghatatlanságával a mai embert. És most itt van George R. R. Martin, aki a trilógiának indult Tűz és jég dala sorozat negyedik köteteként megjelent Varjak lakomájában újabb lenyomatát adja ezeknek az időknek. A Trónok harcában megjelenő, az ősi királyságot szétszakító kegyetlen erők, a Királyok csatájának kísértetei, vademberei, boszorkányai, a Kardok viharának a másvilágról előretörő inváziója után a ciklus negyedik kötetében Martin ismét egy sokszereplős, tabudöntögető fantasy-opusszal rukkolt elő. Az 1996-ban elindított, immár tetralógiává bővült sorozat most megjelent kötetét legjobban a könyv utószavának szerzője, Stemler Miklós foglalja össze: "Szemben a legtöbb populáris fantasyvel, ahol a közékori háttér csupán díszlet, amely előtt jobban vissza lehet mondani a Tolkientől tanult, ám teljes egészében soha el nem sajátított leckét, Westeroson a lovagi csillogás mellett jelen vannak a nyomor és a társadalmi különbségek is. Míg Tolkien elsődleges kiindulópontja az ógermán mitológia - pontosabban annak megmaradt töredékei voltak..., addig Martin inspirációit középkori eseményekből merítette, elsősorban a Rózsák háborújából."

SÁRKÁNYOK TÁNCA

A regénysorozat, Martin vélhetően leghatalmasabb pályaműve trilógiának indult, ám az első két rész megírása után a szerző kezdett ráébredni, hogy ember tervez, Isten végez: a harmadik kötet után beharangozta a negyedik és az ötödik kötetet, melyek szétbontva két-két kötetben fognak megjelenni, eképp a trilógia hét kötetre bővülne. A negyedik kötet második felét, tehát  az ötödik kötetet 2008. nyarára tervezte, címe Dance with Dragons, azaz Sárkányok tánca. (Valarmorghulis blogja)

"A Sárkányok tánca időben párhuzamosan fut a Varjak lakomájával és körülbelül ott is fog időben befejeződni."

Fülszöveg: "Közeleg a tél. A hideg szelek feltámadtak a sokat szenvedett Hét Királyságban, ahol az Öt Király háborúja után a túlélőknek most az éhínséggel kell szembenézniük. Az emberek birodalmát védelmező Fal ifjú parancsnoka, Havas Jon a Mások elleni reménytelen küzdelemre próbálja felkészíteni a szétzüllött Éjjeli Őrséget, ám rá kell döbbennie, hogy ellenségei jóval közelebb vannak hozzá, mint gondolná. Stannis Baratheon Észak uralmáért vív elkeseredett harcot a Boltonokkal, miközben Királyvárban a Lannister-ház próbálja megerősíteni Tommen, a gyermekkirály törékeny uralmát a kivérzett Hét Királyság fölött. A Keskeny-tenger másik oldalán Tyrion Lannister, a megvetett és üldözött rokongyilkos sárkányvadászatra indul, ám útja veszélyekkel és váratlan kitérőkkel teli. A világ eközben az ősi városra, Meereenre figyel, ahol Viharbanszületett Daeneryst, Westeros jog szerinti uralkodóját minden oldalról szorongatják ellenségei. Hogy arathat diadalt a Sárkányok Anyja, ha három gyermekére sem számíthat? A végkifejlet csak tűz és vér lehet, ám ki éli túl a sárkányok táncát?
A Sárkányok tánca George R. R. Martin diadalmas visszatérése A tűz és jég dala világába, a regény, amelyre világszerte rajongók tízmilliói vártak."

A TÉL SZELEI (várható megjelenés: ?)

GALAKTIKA 288 XL A GEORGE R. R. MARTIN KÜLÖNSZÁM

Razor értékelése a moly.hu-ról: "George R.R. Martin: Éjvándorok: Martin kisregénye igazi sci-fi horror, kissé az Alienre emlékeztetett. Na, szó sincs koppintásról, itt nincs gyilkos idegen, ennél sokkal jobban meg van csavarva a sztori. Az eleje ugyan kissé döcögősen indult, ám aztán szépen elkezdett hullani a nép, és beindult a cselekmény.
George R.R. Martin: Örökké emlékezz rám: Ez a novella némileg kilóg a többi közül, fantasztikus elem a végét leszámítva ugyanis nincs. Négy barát egykoron megfogadta, hogy mindig egymás rendelkezésére állnak majd, ha a szükség úgy hozza. Egyikőjük azonban egy reménytelen eset, így amikor beállít főszereplőnkhöz, nem igazán repes a boldogságtól. Ahogy említettem, fantasztikus elem minimum, de mégis olvastatta magát, valószínű Martin stílusa miatt.
George R.R. Martin: Embert sose ölj, ne feledd!: Az Éjvándorokkal egy univerzumban játszódó novella alapkoncepciója ismerős: adva van egy idegen bolygó, rajta intelligens élőlényekkel, akiket a nem rég megérkezett emberiség megpróbál kiszorítani. Az emberiség itt vallási fanatikus harcosokat takar (kissé a Warhammer Űrgárdistáira emlékeztettek), az idegenek viszont nem a szokásos „harcolunk a hazánkért!” fajták, hanem a menekülő típusok. Ám a bolygón van egy ember kereskedő, aki nem hagyja ennyiben a dolgokat… Ez az írás is tetszett, ráadásul a végét nem is lehetett előre borítékolni.
George R.R. Martin: Felülírás: A jövőben un. halottirányítók képesek megfelelően előkészített (gép a fejben) halottakat irányítani. Főszereplőnk is egy ilyen halottirányító, aki sok más „kollégájával” együtt értékes köveket bányásztat a hulláival pénzkereset reményében. Ám nem mindenki szívleli ezeket a munkásokat, és bármi áron képes lenne megszabadulni tőlük. Már az alaphelyzet egyszerre bizarr és egyedi (idegen rabszolga volt már, na de zombi!), ám Martin képes volt a történetet még tovább csavarni és újabb meglepetéseket okozni."

A HÉT KIRÁLYSÁG LOVAGJA

A Királyvár nyomornegyedében malacokat hajkurászó Dunk élete először akkor vett váratlan fordulatot, amikor egy kóbor lovag maga mellé vette fegyverhordozónak. Tíz évvel később az újdonsült lovag élete újabb fordulatot vesz, amikor első lovagi tornáján a Targaryen-ház tagjaival vívhat. Ám aki sárkányokkal táncol, könnyen megégetheti magát...
George R. R. Martin A tűz és jég dalával párhuzamosan írt kisregényei Westeros múltjába visznek el minket, amikor még a sárkánykirályok uralják a Hét Királyságot, ám hatalmukat belviszályok és trónkövetelők fenyegetik - veszélyes és izgalmas idők egy kóbor lovag és fegyverhordozója számára. A Hét Királyság lovagja kötelező olvasmány A tűz és jég dala regények rajongói számára, és ideális ízelítő azoknak, akik eddig csak a tévésorozatból ismerték Westeros lenyűgöző világát.

"A kötet kifejezetten ajánlott a bizonytalanoknak, akik félnek George R. R. Martin elhíresült féltégláitól, mert a három kisregény képében ugyanolyan jó, izgalmas, véres és néha gyomorforgató történeteket kaptunk, csak harmadannyi terjedelemben. Biztos vagyok benne, hogy A Hét Királyság lovagja után már a ciklus kilencszáz oldalas darabjai sem lesznek annyira ijesztőek." SFMAG.HU

ZSIVÁNYOK (antológia)

Fülszöveg: “Egyetlen gyenge történetet sem tartalmaz… Az olvasó már az írók névsorát látva is elalél a gyönyörűségtől.” Library Journal
Olyan történetekre vágyik, amelyek túlmutatnak az elcsépelt sablonokon? Akkor ne hagyja ki a New York Times bestseller-szerző  George R. R. Martin és a többszörösen díjnyertes szerkesztő, Gardner Dozois kötetét! Huszonegy eredeti, most először olvasható, igazi nehézsúlyú sztárszerző tollából származó írást vehet kezébe a Zsiványokkal, amelyben minden egyes novella újabb izgalmakat ígér meghökkentő csavarokkal és nyaktörő fordulatokkal. Maga George R. R. Martin egy eddig még ki nem adott, új Trónok harca novellával jelentkezik, amelyből A Tűz és Jég Dala világának talán legnagyobb gazemberét ismerhetjük meg.
Csatlakozzon az utazáshoz olyan írókkal, mint Gillian Flynn, Joe Abercrombie, Neil Gaiman, Patrick Rothfuss, Scott Lynch, Cherie Priest, Garth Nix, Steven Saylor vagy Connie Willis – nem is beszélve az irodalmi bűvészmutatványok többi mesteréről. Ezek a zsiványok nemcsak fosztogatnak, hanem gazdagabbá is teszik az olvasó szívét!
A kötet New York Times bestseller lett, ami elég ritka az antológiáknál. Persze ilyen impozáns szerzőlistával jó, ha évtizedenként egyszer jelenik meg antológia, tehát nem meglepő a sikere."

További részletek Martinról és világáról: trónokharca.lap.hu és egyéb fantasy-regényekről fantasy.lap.hu