Magyar fantasy 2020 írói szemmel - A. M. Aranth (Holló-Vaskó Péter) válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 11. 13. - 12:17
Holló Vaskó Péter

"Bár az angol-történelem szakon végzett A. M. Aranth első megjelent könyve (2014) valóban a Dobszó a ködben (Holdárnyék sorozat) lett, de már számtalan – asztalfiókban landoló – mű írása során csiszolta írói eszköztárát" - írja róla a Profundus Librum szerzője. Novellákat, kisregényeket 2015-től jegyez különféle sci-fi és fantasy antológiákban, úgy mint: Galaktika XL, Halhatatlanok, Ajtók és átjárókPokoli ​teremtmények, ördögi szerkezetek, Távoli kolóniák, de önálló steampunk kisregénye is van, a Liliom kora. Kiemelt scifi regényei az Oculus és a Propheta. Nyilatkozott már a magyar fantasztikum helyzetéről, illetve a történettudomány és az irodalom közötti kapcsolatról éppúgy. A felesége az első olvasója és egyben szűrője. Írás mellett műfordító, többek közt a Conan, Gaiman és Joe Hill képregényeknél, valamint Ann Aguirre és GRR Martin-Dozois köteteknél találkozunk a nevével. A FUMAX kiadó munkatársa. Úgy látja, "a mai SF közeg a 2010-eshez viszonyítva kicsit kevésbé befogadó, mint régen volt, ez pedig talán a legnagyobb hibája. Hazai íróként elindulni ma sokkal nehezebb, mint mondjuk 10-15 éve" - írja. Már hetedikes kora óta érzi, hogy az írás számára fontos "életút", amin halad, és alkotóként kifejezetten érdekli "az a gyakran fájdalmas, de mindenképpen izgalmas átmeneti időszak, amikor a gyerekből felnőtt lesz". Tartalmas interjú(k) készült(ek) vele (lásd az anyagban), és a fantasy-piacról megfogalmazott gondolataival messzemenően egyetértünk. 

A M Aranth kötetei

>>>>A heti hírblokk napi szinten frissül, lapozz lejjebb, hogy elérd! A villáminterjúk mostantól véletlenszerű sorrendben következnek.<<<<

Hozzászólási lehetőség, kérések, javasolt linkek a molyos karcnál + Az írók válaszai összesítve ]

Fantasy könyvek piaca... Hogy látod a mostani helyzetet? (pl.: Olvasói szokások, lehetőségek és kihívások íróként)

Személy szerint úgy látom, hogy az sff piac az elmúlt években meglepően jó helyzetben volt Magyarországon: sorra jelentek meg a nemzetközi piac díjnyertes könyvei, sikerkiadványai és a legrelevánsabb címei magyarul, és a magyar szerzőknek is jóval több lehetőség adódott elindulni, mint a 2000-es évek első évtizedében többek közt az olyan kiadóknak hála, mint a Főnix Könyvműhely (akiknél én is elindultam annak idején), akik egy időben deklaráltan magyar szerzőkre építették a kiadói terveiket - idehaza az sff zsánerben egyedüli nagyobb kiadóként. 

AranthRiogatni nem akarok - de ez a helyzet egyértelműen, egy csapásra megváltozott 2020 mindnyájunk által ismert finomságai miatt. Az Alexandra-hálózat bukása után alapból is megtépázott könyvpiac brutális csapást szenvedett, és még senki sem látja, pontosan mekkorát is. Az azonban egyértelmű, hogy a kísérletezésnek kiadói oldalról vége - most senki sem fog kétséges vagy túl sok munkát igénylő projektbe fogni, hanem csakis a jól bevált, biztos szerzők és címek következnek. Hiszen ha a kiadómhoz tartozik Isaac Asimov, Adrian Tchaikovsky, Arthur C. Clarke vagy mondjuk Pierce Brown, akkor nyilván vele kell foglalkoznom, nem fér bele, hogy kockázatos kísérletezgetésbe fogjak egy gazdasági válság kapujában.

Ez persze nem csak a magyar íróknak jelent rossz hírt, de az olvasóknak is - korábban a kiadók bevállaltak olyan külföldi műveket is, amikről lehetett tudni, hogy idehaza nem fognak nagy sikert aratni, de magas minőségük miatt be akarták mutatni a magyar olvasóközönségnek. Most azonban a címszám radikális csökkenésére kell felkészülni. Nem is egyből látszik majd a baj - hiszen az idei könyvek java részét a kiadók még bőven tavaly kezdték intézni, amikor még semmi ok nem volt aggodalomra, ezek még minden bizonnyal meg fognak jelenni az idei őszi szezonban (az interjú nyár végén készült - a szerk.). De az új licenszelések minden bizonnyal nagyon óvatosan történnek már egy ideje, ha ugyan egyáltalán...

Egy szó, mint száz, kellemetlen változásokra kell felkészülni olvasónak és írónak egyaránt. Megjelenni biztosan nehezebb lesz, mint eddig. Ráadásul az idei év sok olyan trendre is ráerősített, amit már egy ideje látok: a könyvesblog/vlog mint olyan,  lassan átadja a helyét a sorozatos/filmes oldalaknak. Míg 2010-15 környékén könyves oldalt működtetni menőnek számított és sok kattintást is hozhatott, addig ma már ezek helyét a mozgóképes témájú oldalak veszik át, illetve a blogoszféra az instagram irányába tolódik el, ami alapvető természetéből adódóan nem a hosszas bejegyzéseknek és a véleménycserének ad terepet, hanem egész más jellegű, vizuális alkotásoknak. Így a könyvekkel kapcsolatos informálódás, a könyvmarketing lehetőségei is jelentősen szűkülnek.

Ismét mondom, nem ijesztgetni akarok senkit - de néha valakinek meg kell kongatni a vészharangot is. :)

Milyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

Az utóbbi időben kevesebbet írtam, mint szerettem volna - most két történeten dolgozgatok felváltva. Amikor scifis kedvem van, akkor egy Kolozsvárott (is) játszódó cyberpunk - kaiju sztorit írok, ami igazából fél regény, Solymár András dark fantasy történetfelének a folytatása a távoljövőben poszthumán ortodox pópákkal, meghamisított holdraszállással és egy világok között lépkedő Kolozsvárral, hogy csak pár agyeldobós elemet emeljek ki belőle.

A Liliom KoraAmikor pedig fantasyközelibb hangulatban vagyok, akkor előveszem a magyar főszereplős weird/dark fantasy történetemet, ami két szálon fut majd - az egyik egy érdekes, halott istenek csontjain álló (és éppen széthulló) fantasy univerzumban, a másik pedig a javarészt az ötös metró építése miatt elnéptelenedett, kihalt és igencsak kellemetlen hellyé vált Budapesten fut, a főszereplője pedig egy ízig-vérig elkínzott, de a végletekig elszánt, az igazságot kereső túlélő.

Sokkal többet még nem mesélnék a tartalomról, de még az is könnyen lehet, hogy nem csupán szöveg lesz a könyvben... :)

Van olyan író a zsánerben, aki manapság megkülönböztetett figyelmet kap tőled? (Magyar és külföldi példát is mondj, ha lehetséges.)

Amennyire tehetem, a fontos megjelenéseket a magyar íróktól és a kintiektől egyaránt elolvasom, de azért persze nekem is vannak olyanok, akik kitüntetett helyen vannak. Mindig ünnepnap, amikor megjelenik egy új J. Goldenlane-kötet, vagy egy Gaura Ágnes, Moskát Anita vagy Brandon Hackett-féle írás (akár csak ha novella, akkor is), de nagyon szeretem Vivien Holloway vagy Gabriella Eld írásait is.

Ami a külföldieket illeti, az abszolút kedvenceim az aktív szerzők közül Mark Lawrence, Brian Staveley (ő mondjuk sajnos mostanság nem túl aktív), Pierce Brown, Amie Kaufman

Bármilyen egyéb gondolat, amit szívesen megosztanál velünk és az olvasóiddal.

Manapság rengeteg olyan változás zajlik egyszerre a zsáneren belül (és a világban is), amik kifejezetten aggasztóak. Szeretnék mindenkit mindenféle szélsőségtől óva inteni! Ugyan szerintem is hihetetlenül fontos kiállni azokért a dolgokért, amiket szeretünk, a jó dolgokért, az igazságért; ám tudnotok kell, hogy az igazsággal is könnyű ám agyonverni másokat (csak tudom, Igaznak hívják a kardomat), még akkor is, ha csak jót akarsz nekik. Az sff-ben is elharapódzott, hogy mindig, mindenkinek, minden társadalmi ügyben állást kell foglalnia, ráadásul teli talppal, konfrontatívan, szélsőséges hangnemben - de ez nem igaz. Arany Jánost sem azért tartjuk az egyik legnagyobb magyar költőnek, mert kiállt az osztrákok ellen, hanem azért, mert az egyik legnagyobb magyar költő volt. Ezt pedig azzal ért el, hogy verseket írt, méghozzá kiemelkedőeket. Igen, olykor politikai tartalmúakat is - mégis ízléssel, stílussal, nem szélsőséges hangon. 
A hazai sff életben is megjelent a kinti fórumok vérgőzös hangneme, a folytonos konfliktuskeresés. Arra kérlek, ne engedj utat ennek - és mivel mindenki csak önmagát tudja fékezni, kérlek, fékezd önmagad. Az sff egy művészeti terület, és mint ilyen, a végső célja az emberi szellem és lélek növelése, öröme kell, hogy legyen - nincs helye az sff közegben semmilyen irányú szélsőségességnek, ha egészséges közösség kíván maradni.

Köszönöm szépen a válaszokat, további jó alkotást kívánok! :)
Aldyr

Propheta AM AranthÉrdekességek

Könyvkritikák

  • Dobszó a ködben kritikák moly + Kiválasztva kritikák ugyanitt + mostjo blog
  • Cleadur - Dobszó a ködben - "Egy fantasztikus, egyedi ötleten alapuló fantasy, ahol kiemelt hangsúlyt kap a zene, és ezen belül is rock és a metál műfaja." - VNoémi
  • Cleadur - Dobszó a ködben - Elhaym értékelése "a Dobszó a ködben viszont egy fantasy tele rejtélyekkel és egy egyedi sötét világgal. "
  • Donszó a ködben - Profundus Librum - "A Dobszó a ködben igazi Y/A urban-fantasy, amiben a nyomozós, kalandos, misztikus illetve egészen horrorisztikus elemek éppúgy megtalálhatóak, mint az egész sorozatban kulcsfontosságú szerepet kapó metál-zene is."
  • Acorenu - Kiválasztva - adrikönyvmoly értékelése + Elhaym értékelése + Bookworm értékelése "Ami még nagyon tetszett az a sötételfek, és elfek története. "
  • Acorenu - Kiválasztva - ProfundusLibrum kritika - "A szerző olvasmányos prózája, remek leírásai, humora (igaz a sötétebb tónus miatt ilyen szempontból ez a rész kevésbé lett szórakoztató és kedvelhető karakterei persze változatlanul megmaradtak."