Interjú Indira Myles írónővel (exkluzív)

Írta: Aldyr - 2009. 10. 21. - 15:14
Indira Myles

Indira honlapja: http://indiramyles.hu/

A: Az elmúlt időszakban a neveddel szerkesztőként, íróként egyaránt találkozhattunk. Manapság utóbbi területen vagy tevékeny. Meddig marad ez így? Tervezed, hogy szerkesztőként is közreműködsz majd a kiadónál?

I: Hagyományos értelemben véve nem. Mostanában már kevesebb az időm, és ha lehet, inkább az írásra fordítom. Másrészt viszont a Kalandorkrónikák könyveknek sorozatszerkesztője vagyok, ami azt jelenti, hogy én fogom össze a munkálatokat, határozom meg az irányvonalakat, olvasom el a készülő műveket hatszor és még többször, ilyesmi.

 

A: Mi az, amit tapasztalatként, értékként magaddal hozol az előző 5-8 évből?

I: Írásban nyilván rengeteget tanultam az elmúlt idő alatt… remélem, ez a műveimen is érződik. Természetesen élettapasztalatban is előrébb járok, sok minden történt. Hogy csak egyet említsek, az első könyvem megjelenésekor még egyetemista voltam…

 

A: Mi az, amit szívesen elfelejtenél ezekből az évekből? 

I: Helyben vagyunk: élettapasztalatban talán a legfontosabb újítás, hogy most már néha be tudom fogni a számat. Ez régebben nem így volt, és kerekedett belőle nem egy balhé, még ezekben az írói berkekben is. Most már, azt hiszem, a helyes hozzáállást követem. Írok, és viszem a kiadóhoz.


A: Milyen út vezetett el a játékkönyv megszületéséig? 

I: Az ötlet már régi, még Inomi-időkből származik. Akkor lelkesedés hiányában maradt el, de a gondolat ismét felbukkant az egyik írói találkozón. Én pedig rájöttem, hogy szívesen csinálnám, mind az írást, mind a sorozat összefogását, ezért elvállaltam – a kiadó pedig rábólintott a „projektre”. Bátorítottam szerzőket, hogy legyenek társaim, aztán én magam is elkezdtem alkotni. Ilyen egyszerű volt.


A: Lesz folytatása a kötetnek?
I: Mi az, hogy! Sőt, ha minden igaz (lekopogom), még idén. És ha beválik a dolog, ha tud népszerű lenni a sorozat, akkor később írok majd szívesen még egy lapozgatós könyvet.

 

A: Miért pont a fejvadász? 

I: Viszonylag egyértelmű volt. Nem akartuk, hogy az első könyv főhőse harcos legyen, tudatosítani kellett mind a régi motorosokban, mind az új olvasókban, hogy Ynev világa színes és sokrétű, ezért sokféle kalandor/hős lehet egy efféle könyv főszereplője. A fejvadász pedig népszerű kaszt, kezdő könyvnek talán még csalogató is lehet. Legalábbis remélem.


A: Mennyire fajsúlyos, hogy legyen valakinek szerepjátékos előélete, amennyiben játékkönyvet tervez készíteni? 

I: Mindenképp megkönnyíti a dolgokat, de szerintem nem feltétlenül szükséges. Ami elengedhetetlenül fontos, az a jó történet (nem véletlenül kérek részletes szinopszist) és az analitikus gondolkodás. A többit összehozzuk együtt.


A: Manapság is játszol?

I: Sajnos ritkásan. Az utóbbi időkben már amúgy is általában meséltem, szóval néha igazán hiányzik egy jó kis szerepjáték…


A: Miben más egy ilyen kötet összeállítása, mint egy regény megírása? Melyik időigényesebb?

I: Nem köntörfalazok: egy lapozgatós könyvet könnyebb megírni, mint egy valódi regényt. És persze nem csupán a terjedelem miatt. Az előkészületek ugyanolyan alaposak, részletesen ki kell találni a történéseket, a lapozgatósban sokszor még a döntési helyzeteket is, amelyekbe hősünket dobjuk… maga a megírás viszont ugye sokkal tagoltabb a kis fejezetek miatt, könnyebben áttekinthető az első begépelés után, több a szünet, szóval picit más munkafolyamat. Bár az is tény, hogy az ilyen lapozgatós könyv megírása csak olyanoknak megy jól, mint korábban mondtam, akik képesek analitikusan gondolkodni, elágazásokat rajzolni, észben tartani elvarratlan szálakat, stb. Azt is mondhatom, hogy talán precízebb munka, mint folyószöveget írni. De ez inkább alkotótól függ.


A: Mit vársz a következő 5 évben a MAGUS háza táján íróként és mit olvasóként? 

I: Tetszik ez a kérdés… Olvasóként sok jó, igényes könyvet, a manifesztációs háború folytatását, a megkezdett kötetek befejezését, és valami meglepetést. Mert az mindig jó… Íróként már nehezebb, mert nem szeretnék ígérgetni. Annyi biztos, hogy most regényben gondolkodom, mert mégiscsak rég volt az a Shajaran…


A: Hogy érzed? A fantasy-irodalom piaca mennyire törékeny? Lesz olvasónk 20 év múlva is?

I: A kollégáim azt is megkérdőjelezik, hogy lesz-e papíralapú könyv húsz év múlva… Én nem vagyok ennyire borúlátó. Az olvasást nem lehet kiváltani filmekkel. Csak meg kell tanítani a következő nemzedéket is, hogy miért jó dolog. Azt remélem, hogy a lapozgatós könyvek talán segítenek ezen.

 

A: És konkrétan a MAGUS-nak lesznek olvasói?

I: Naná! Ha nem hinnék ebben, hiteltelen lennék, nem?


A: Kiknek ajánlod a kötetedet?

I: A Viharfaló, és persze a készülő többi lapozgatós esetében igyekeztünk úgy írni, hogy a régi motoros M* rajongók is találjanak benne újdonságot, kis plusz információt, de teljesen érthető legyen egy olyan olvasó számára is, aki e könyv segítségével akar megismerkedni Ynevvel. Minden kötetnél meghatároztuk, hogy milyen új információkat kapjon az „újonc”.


A: Milyen egy írónő élete civilben? Munka, hobbi? 

I: Mondanám, hogy különleges és misztikus, de tulajdonképpen nem sokban különbözik egy átlagos emberétől. Nekem is van „rendes” munkám, lokalizációs koordinátor vagyok…

 

A: Jól hangzik... Kifejtenéd bővebben?

I: Honosítási munkálatokat felügyelek, koordinálok. Fordítás, lektorálás, tesztelés, emberek összefogása, vitás kérdések eldöntése, ilyesmi. Bonyolultan hangzik, de elég egyszerű.

 

A: Rendben. És mi a helyzet a szabadidővel?

I: Olvasás, filmnézés, társasjátékok barátokkal, kirándulás, ilyesmik. Furcsa módon mostanában a főzés. Az apple pie-om már egészen kiváló…


A: Van-e példaképed az alkotás (írás) területén?

I: George R. R. Martin, Robin Hobb, Neil Gaiman. Tágabb halmazból pedig Ottlik Géza. Nagy személyes kedvenc.


A: Mik a személyes terveid a jövőre nézve?

I: Szőrmentén beszéltünk már róla, regényt kezdtem írni. Dédelgetek egy nem-magusos ötletet is, szeretném azt is megalkotni legkésőbb jövő év végéig. Ez így elég volt, vagy kell személyesebb terv is?

 

A: Csak ha van kedved mesélni róla...

I: Hát… nem tudom, mennyivel személyesebb, de elkezdtem dalszövegírással foglalkozni. Szeretném, ha ebből valami komolyabb irányvonal is lehetne az elkövetkező években.

 

 

Köszönöm az interjút, és egy tartalmas év végét kívánok neked!

 

Aldyr

 

 

Közlés joga: fantasycentrum.hu, 1998-2009

 

Indira honlapja:

http://indiramyles.hu/