Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Norbert Winney válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 09. 10. - 19:49
Norbert Winney

Vakulya Norbert 2003-ban már novellát jegyez a Bölcsesség kapuja c. fantasy antológiában (Sámánszárnyak). "Akadnak vicces, akadnak elgondolkodtató, és akadnak komor hangulatú történeteim is - nyilatkozza egy interjúban". Novellistaként azóta is rendszeresen alkot: 23 fantasy és scifi kiadványban szerző, de szerkesztőként is kipróbálta magát a Rastith shared-world projektben. Lapozgatós játékkönyveket is jegyez, szám szerint négyet, egyik ezek közül elérhető online formában (Démonok honában). Az Athenaeumnál ill. magánkiadványban látott napvilágot két gyűjteménye, amelyek egy új sorozat önálló darabjai - az első részben "Vízfüttyő Loson három kalandját izgulhatjuk végig", a folytatásban éppúgy színes kalandok várnak az olvasóra (Sellők, hollók és csodalámpák). Azon kevés számú alkotó egyike, aki írás mellett grafikákat is készít, példának okáért a Rastith látványos borítója is saját szerzemény, több másik éppúgy. Újabban történelmi regény kategóriában is próbára teszi magát: Vihar Erdélyben és Trianon címmel kaphatók a kötetei a Gold Book gondozásában. Világutazó, személyes tapasztalásaiból néha átemel egy-egy elbeszélésébe is. Ez irányú tevékenységéhez köthető Horvátország nagy útikönyve 2004-ből (Dekameron). 

>>>>A heti hírblokk napi szinten frissül, lapozz lejjebb, hogy elérd! A villáminterjúk mostantól véletlenszerű sorrendben következnek.<<<<

Hozzászólási lehetőség, kérések, javasolt linkek a molyos karcnál + Az írók válaszai összesítve ]

Fantasy könyvek piaca... Hogy látod a mostani helyzetet? (pl.: Olvasói szokások, lehetőségek és kihívások íróként)

Nincs átfogó képem, így csak szubjektív benyomások alapján válaszolhatok. Nekem úgy tűnik, eltűnőben vannak az olvasók. A folyamat jó ideje tart, a helyzet pedig nem javul. Sőt. Ami a piacot illeti, a klasszikus fantasy irányvonal mellett egyre inkább új irányok is megjelennek, ez pedig jó. (Alkotóként én magam is igyekszem kerülni a sablonokat, új megközelítéseket és új hőstípusokat keresek - akár a Vízfüttyő Loson-sorozat mesés világával és fegyver helyett ésszel dolgozó főhősével, akár a Manonymus vicces manóival, akár a Rastith különleges, sötét világával, és morálisan erős, ám mentálisan gyenge fiú - morálisan gyenge, ám mentálisan erős lánypárosával.)

Más kérdés, hogy számomra sok-sok díjakkal elhalmozott, újszerűként beharangozott, agyonrajongott külföldi szerző okozott csalódást olvasóként. Sokuk munkáján érezni kiforratlanságot, hogy rögtön vaskos trilógiával kezdtek, hogy nagyobb fába vágták a fejszét, mint amibe tehetségük és íráskészségük alapján érdemes lett volna. Nincs a történeteikben, a szereplőikben, a stílusukban újdonság, legfeljebb újszerű a mágia, nem a kvázi-középkorba helyezik a történetüket, esetleg jelen időben, pongyolán fogalmaznak. Az olvasók azonban, ha a molyos véleményeknek hinni lehet, mégis szeretik őket. Lehet, hogy csak nem olvastak jobbat, lehet, hogy csak máshol van az igényszintjük, lehet, hogy csak nem akarnak a nyáj ellen menni a véleményükkel... és persze az is lehet, hogy elhaladt mellettem a világ, és már más az érdekes, más a trend, mint én gondolom. :)

Winney NorbertNem lenne ezzel semmi baj, ha ezek az agyonrajongott "nagyságok" nem vennék el az olvasókat és a figyelmet másoktól. Sajnos túl nagyok a végletek abban a tekintetben, hogy kiknek van esélyük egyáltalán eljutni az olvasókhoz. Akiket nem tol kiadó és marketing, akiket nem kap fel az a néhány fantasztikus médium, akikről nem "béget a nyáj", azok mintha láthatatlanok lennének. Így ők ki fognak kopni - és lehet, hogy a legjobbak vesznek így el, akik nem a mainstreammel mennek, hanem tényleg egyedit alkotnak. Nevezhetnénk ezt a fantasztikus irodalom letisztulásának, ha valóban a minőség döntene a dologról, nem pedig a marketing és a csordaszellem.

Magyar szerzőként további nehézség, hogy azért a sok-sok befektetett munkáért, áldozatért cserébe alig-alig csöpög vissza valami.

Nem újdonság, hogy anyagilag semmiképp se éri meg írni: kicsi a piac, és még az ún. sikerkönyvek se hoznak sokat a konyhára. Az alkotó ember igazi célja azonban az, hogy örömet szerezzen másoknak, hogy adni tudjon. Természetesen jól esik az elismerés, jól esik, amikor néhány tucatnyian zseniálisnak titulálnak egy-egy elkészült művet, az viszont elég rosszul tud esni, amikor az alkotó úgy érzi, nincs arra igazán érdeklődés, amit ő teljes szívvel, tudása legjavát bevetve adna.

Így hát elgondolkodik az ember, megéri-e ez neki, tényleg akarja-e ezt csinálni, vagy inkább az élete eddig (az írás miatt is) elhanyagolt, más területeire fókuszáljon.

Milyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

Nemrég jelent meg második történelmi regényem, a Trianon - A vérben fogant ország, ami nemcsak Magyarország két évnyi történéséről tudósít 510 oldalon, de engem is eléggé leterhelt két évre.

Most szórakoztatóbb, könnyedebb, kisebb lélegzetvételű dolgokba fognék, így mesék írására adtam a fejem - meglátjuk, lesz-e belőlük valami.

Emellett nem lehetetlen, hogy az egyik eljövendő Cherubion-antológiában is jelentkezem novellával.

Norbert Winney kötetei

 

Van olyan író a zsánerben, aki manapság megkülönböztetett figyelmet kap tőled? (Magyar és külföldi példát is mondj, ha lehetséges.)

Magyar: Douglas Rowland/Tölgyesi László - sokkal-sokkal több figyelmet érdemelne mindenkitől! Zseni a fickó!

Külföldi: időben az utolsó felfedezettem Joe Abercrombie volt, akinek (épp egy hype-olt új titán regénye miatti csalódás utáni kikapcsolódásképp) az egyik 700 oldalas tégláját másodjára is végig tudtam szórakozni.

Bármilyen egyéb gondolat, amit szívesen megosztanál velünk és az olvasóiddal.

Ahhoz, hogy legyen magyar fantasy, az olvasóknak is tenniük kell. Ha tetszett nekik egy-egy könyv, adjanak neki hangot! Éreztessék a szerzőkkel, hogy szükség van rájuk!

És nem utolsó sorban: ha a szerző bele tud tenni éveket abba, hogy az olvasóknak örömet szerezzen, akkor az olvasó se legyen rest megvenni a könyvet, ami tetszett neki. Esetleg, ha jelezte, hogy kíváncsi a folytatásra, legyen szíves meg is venni... ;)

Köszönöm szépen a válaszokat! Jó alkotást neked! :)
Aldyr

Egyéb érdekességek

Könyvkritikák