Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Kleinheincz Csilla válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 07. 06. - 11:54
Kleinheincz Csilla

Kleinheincz Csilla neve ismerősen cseng mindazoknak, akik kicsit is jártasak a hazai zsánerirodalomban. Író, szerkesztő, aki a GABO kiadó színfalai mögött végez értékteremtő munkát. Szerintem az ő nevéhez fűződik a fsf kispróza 2015 utáni felkarolása és népszerűsítése, legalábbis sokat tett és tesz ennek előmozdítására: a Roboz Gáborral közösen szerkesztett kiadványok jelentősége kifejezetten jelentős e tekintetben. Mindez szorosan összefügg az amatőr műhelymunkák támogatásával, a hazai fiatal tehetségek gondozásával. Ezt a tevékenységet a zsáneren belül talán Nemes István kezdte el a legkorábban, és művelte/műveli évtizedeken átívelően, de Csilla szerepe napjainkban biztosan meghatározó (lásd pl. Az év magyar science fiction és fantasynovellái kezdeményezést). Emlékeim szerint az elsők között volt, aki a trendet semmibe véve "saját" név alatt publikált novellát a zsánerben, Juhász Viktor és Csigás Gábor mellett (utóbbiak 1997-ben debütáltak a Kyria örök c. kötetben). Csilla íróként is sokak kedvence, saját hangját, saját közönségét "hamar" megtalálta. 

 

Hozzászólási lehetőség, kérések, javasolt linkek a molyos karcnál + Az írók válaszai összesítve ]

Fantasy könyvek piaca... Hogy látod a mostani helyzetet? (pl.: Olvasói szokások, lehetőségek és kihívások íróként)

Az idei évet egyértelműen a járványhelyzet határozza meg - a hozzánk is átgyűrűző angolszász piacon pedig a kultúrharc. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a jövő évi Jonathan Strahan antológiában hogyan jelenik ez majd meg, mivel az éppen aktuális trendeknek nagyon jó lenyomatát adja, és az is még nyitott kérdés, hogy például az idei magyar SFF antológiánkba be fog-e gyűrűzni a karanténirodalom. Csodálnám, ha nem így lenne. A Nebula-díjat például egy olyan sci-fi kapta idén, amelyik megjósolta a járványhelyzettel járó bezárkózás kihatását a fogyasztói szokásokra és a szórakoztatóiparra - most ezen kattog mindenki agya, és ez a művekben is visszaköszön.

Kleinheincz Csilla köteteiMilyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

Most szeretnék valamivel többet foglalkozni a kisprózával - erre remélhetőleg az idei írótáborban lehetőségem is lesz, emellett már elkezdtem dolgozni egy új, apokaliptikus fantasy regényen, de még rengeteg tisztázandó kérdés van a történettel és a témával kapcsolatban.

Van olyan író a zsánerben, aki manapság megkülönböztetett figyelmet kap tőled? (Magyar és külföldi példát is mondj, ha lehetséges.)

Az elmúlt években abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy sok új szerzővel ismerkedhettem meg és követhettem a fejlődésüket, részben a SFmag által szervezett Fantasztikus Kéziratok Éjszakája, részben a GABO novellapályázatai miatt. Többen közülük publikálnak már, és szerintem egyre izgalmasabb írásokat láthatunk tőlük. Hosszú lenne a névsorolvasás, ha most nekikezdenék, és nagyon nyomasztana, ha utóbb úgy érezném, kihagyok valakit, úgyhogy bele sem kezdek, de határozottan úgy érzem, hogy berobbanóban van egy új generáció, amelyik nem csupán a hazai viszonyok között rúghat labdába, de a megjelenő nemzetközi szerzők mellé is felzárkóznak - igen jó lenne, ha a másik irányba is lefordulnának a művek, de tisztában vagyok vele, hogy ez nehéz pálya. A külföldi szerzők között is a fiatalabbak generációja izgat (és ne mosolyogjon senki, ha a negyvenhez közelieket is még közéjük sorolom), az egyik kedvencem például Catherynne M. Valente, akinek a stílusa és témái több oktávot felölelnek a legsötétebb mélységektől kezdve a vibráló ötletorgiáig.

Bármilyen egyéb gondolat, amit szívesen megosztanál velünk és az olvasóiddal.

Még mindig nem lábaltunk ki a nehéz időszakból, ezért, ha az olvasók a magyar fantasyt választják, azért mindannyian hálásak vagyunk.

Kedves Csilla, köszönöm szépen a válaszaid! :)
Aldyr

Egyéb érdekességek

PISZKE-interjúk: Kleinheincz Csilla

Beszélgetés a kortárs science fiction- és fantasy- irodalomról - 2019 április - ekulturaTV - A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál utolsó napján science fiction és fantasy trendekről, témákról, könyvekről, illetve a kiadói tervekről beszélgetett Kleinheincz Csilla (GABO), Németh Vladimir (Fumax) és Velkei Zoltán (Agave Könyvek). Moderált: Galgóczi Tamás (ekultura.hu).

Április 28-án: Beszélgetés a kortárs science fiction és fantasy irodalomról: Moderátor: Galgóczi Tamás (ekultura.hu) Résztvevők: Kleinheincz Csilla (GABO), Németh Vladimir (Fumax), Velkei Zoltán (Agave Könyvek). 2019. április 28. 12.30, Millenáris Park (Budapest, Kis Rókus utca 16-20.), Supka Géza terem

Idén első alkalommal került átadásra a HEXA-díj, amelyet Kleinheincz Csilla szerkesztő, fordító, szerző vehetett át a szavazatok alapján, teljesen megérdemelten. A díjat az kapja, aki a "zsűri" szavazati alapján szakmailag sokat tett a zsánerirodalomért. Gratulálunk a díj elnyeréséhez! :) 

Egy korábbi interjú Csillával - Profundus Librum (2015)

Interjú Kleinheincz Csillával sfmag.hu 2014

Sfmag.hu: Kleinheincz Csilla köteteiről

A hazai fantasztikus könyviadás helyzete - Kleinheincz Csilla - ekultura.hu 2014

Kleinheincz Csilla búcsúzik az Ad Astrától 2013 inaktív link

Interjú Kleinheincz Csillával - ekultúra 2012

Interjú Kleinheincz Csillával 2011 archnihil

Könyvkritikák

Kleinheincz Csilla: Ólomerdő, Szentinel, moly "Kár elvárásoknak ellentmondó fantasyként reklámozni ezt a könyvet, mivel nekem minden elvárásomat teljesítette."

Kleinheincz Csilla: Ezüstkéz, ekultura.hu, Uzseka Norbert

Shanara kritika: Kleinheincz Csilla Üveghegy

Kleinheincz Csilla Üveghegy kritika sfmag.hu 2014

Kleinheincz Csilla Üveghegy értékelés moly.hu

 Kleinheincz Csilla Ólomerdő +  Kleinheincz Csilla Ólomerdő

Kleinheincz Csilla - Ólomerdő kritika ekultura.hu