Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Malcolm J. Hunt (Szép Árpád) válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 08. 06. - 13:15
Malcolm J Hunt Dr. Szép Árpád

Malcolm J. Hunt a Legendák és Enigmák sorozatban tűnt fel, 2007-ben még a Fekete Torony által jegyzett "Hallgat az ég" c. m.a.g.u.s. antológiában (Istentelenek), majd 2008-ban már a Delta Vision gondozásában kiadott "A hit városa" c. kötetben (Ellenségem ellensége; Tárgyalások). Ynev világa a kezdetektől meghatározza látható írói munkásságát, és saját bevallása alapján magabiztosan mozog ebben a kitalált univerzumban. A "világrendszerhez jól illeszkedő, vérbeli" alkotásnak minősítik a műveit. A fikciós írás egyfajta kikapcsolódás is a számára. A vele készített interjúban szívesen nyilatkozik Neil Gaiman-ről, George RR Martin-ról vagy épp Terry Pratchett-ről. Úgy érzi, a "M.A.G.U.S.-ban még vannak lehetőségek, még akkor is, ha a '90-es években jellemző népszerűségét valószínűleg már sosem fogja elérni." A kiadó által tervezett szerepjáték mindenesetre felerősítheti az érdeklődést az irodalmi alkotások irányába is. Azt írják legutóbbi művéről (Szörnyek családja): "érthető és érdekes lehet azok számára is, akik most hallanak először a M.A.G.U.S.-ról." Szerepelt a Kornya Zsolt által elindított Bíborgyöngyök trilógiában, és jelenleg három önálló regényt jegyez. 

>>>>A heti hírblokk napi szinten frissül, lapozz lejjebb, hogy elérd! A villáminterjúk mostantól véletlenszerű sorrendben következnek.<<<<

Hozzászólási lehetőség, kérések, javasolt linkek a molyos karcnál + Az írók válaszai összesítve ]

Fantasy könyvek piaca... Hogy látod a mostani helyzetet? (pl.: Olvasói szokások, lehetőségek és kihívások íróként)

Nincs igazán rálátásom, a saját köteteim fogyásáról sem rendelkezem naprakész adatokkal, nemhogy más szerzőkéről, így leginkább csak másodkézből származó információkon alapuló sejtéseim lehetnek a piacról...

Ez alapján azt mondanám, hogy van talán valami növekedés, ami valószínű, hogy az utóbbi évek sikeres TV-s (Trónok harca, Vaják) fantasy-sorozatainak tudható be. Az talán látható, hogy az olvasók egyre nyitottabbak a világ-független, illetve az urban-fantasy, weird irányába. Számos jó kezdeményezés indult el, de ezek piac-képességéről nincs információm.

Malcolm J Hunt regéynek

 

Milyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

A nyilvánosság számára talán nem látható, de írói szempontból meglehetősen aktív két év áll mögöttem a legutóbbi regényem (Szörnyek családja) 2018-as megjelenése óta. Szerkesztés alatt áll egy regényem (MAGUS), én erősen reménykedem idei megjelenésben, de tőlem független körülmények miatt ezt semmiképpen nem érdemes ígéretnek venni.

Malcolm J HuntIdőközben elkészültem egy sci-fi regény kéziratával, ami viszont még nem látott szerkesztőt, de még kiadót sem.

Író-kollégákkal jelenleg egy novellásköteten dolgozunk, szintén a MAGUS világán és mindenképpen a lezáratlan projektek kategóriába sorolható, mivel a Manifesztációs háború 3. kötetét igyekszünk tető alá hozni.

Hogy mi lesz a következő projektem, azt még nem döntöttem el, függ a fentiek kifutásától is, de valószínű, hogy újabb önálló regénybe vágok majd bele.

Van olyan író a zsánerben, aki manapság megkülönböztetett figyelmet kap tőled? (Magyar és külföldi példát is mondj, ha lehetséges.)

Az aktív írói munka hátulütője számomra, hogy ilyenkor nem tudok elmélyülni mások műveiben. Akármit olvasok, a saját történetem, karaktereim járnak a fejemben. Amikor szakítok időt az olvasásra, akkor inkább a zsáneren kívül keresek, főleg krimit, esetleg sci-fit. Az elmúlt időszakban a zsáneren belül elsősorban a saját írásaimhoz kapcsoló forrásműveket olvastam, főleg Wayne Chapmantől. Megkülönböztetett figyelemmel kísért szerző... szerintem nincs. Ha az a kérdés, hogy kinek a kötetét venném meg kb. gondolkodás nélkül, az talán Neil Gaiman lenne.

Köszönöm szépen a válaszokat, jó alkotást! :)
Aldyr

Érdekességek

Könyvkritikák