A fantázia (erő)terei tudományos konferencia 2017

Írta: Aldyr - 2016. 12. 30. - 10:23

A Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kara tudományos konferenciát hirdet A fantázia (erő)terei címmel.

A konferencia időpontja: 2017. március 17–18. (péntek–szombat). Helyszíne: Kaposvári Egyetem, Kaposvár Guba S. u. 40.

A konferencia célja, hogy a fantázia, a képzelet szerepét, működését, lehetőségeit, kihasználatlan potenciáljait vagy akár veszélyeit körüljárja az élet legkülönbözőbb területein, a művészetektől a tudományos életen át a gazdasági és a politikai életig. A rendezvényen a két nap során plenáris előadásokat, két kerekasztal-beszélgetést, valamint a tervek szerint nyolc szekcióban számos, különböző tudomány- és művészeti területhez tartozó előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. TOVÁBB a folytatáshoz:   

A konferenciára az alábbi témakörökben lehet jelentkezni szekció-előadással (zárójelben megadunk néhány támpontot a témaválasztáshoz):

−  A fantasztikum az irodalomban, a színház- és filmművészetben (például: fantasy-, sci-fi-, utópia- és disztópiairodalom, „young adult” változataik stb.). 

−  A fantasztikum a művészetekben (például: a fantasztikum a zeneművészetben, a képzőművészetben, a táncművészetben stb.).

−  A fantázia a vallási és mitikus gondolkodásban (mítoszok, képzelt lények, más- és túlvilágok, pokoljárások, apokaliptikus és eszkatológikus képzetek).

A fantázia a pszichológiában és a neveléstudományban (például: zárt és nyitott gondolkodás, önmegértés és fantázia, életvezetési alternatívák, mások megértése, a tudattalan, tehetséggondozás, alternatív pedagógiák, SNI és fantázia, gyógypedagógia és fantázia stb.).

A fantázia a tudományban és a filozófiában (tudományos/filozófiai kreativitás, új tudományos/filozófiai paradigmák, fantázia az elméletalkotásban és a kísérlettervezésben; tudomány/filozófia és sci-fi; a lehetséges (vélt) határai a tudományban és a filozófiában, a képzelőerő filozófiája).

A fantázia a politikában és a társadalomelméletben (politikai ideológiák és utópiák, valóságkonstrukciók, a lehetséges (vélt) határai a politikában, alternatívák keresése és menekülés a valóság elől stb.).

A fantázia a médiában (a fantázia befolyásoló hatásai a médiában, médiahackek a 20-21. században, a propaganda fantáziavilága a médiában, a digitális fantázia birodalma, a fantázia világa a közösségi hálózatokon).

−  A fantázia a gazdasági életben (kreativitás és innováció, kék óceán stratégia, tudás alapú gazdaság és fantázia, élménygazdaság, fenntarthatóság és fantázia, alternatív gazdasági modellek stb.).

A konferenciára 15 perces előadással a csatolt jelentkezési lap kitöltésével lehet jelentkezni 2017. február 5-ig az alábbi email-címen: fantaziakonferencia@gmail.com. A konferencia részvételi díja az előadók részére 6000 Ft (több szerzős előadás esetén résztvevőnként). A konferencia valamennyi előadásának absztraktját megjelentetjük ISBN-számmal ellátott absztraktkötetben, továbbá az előadások írott változata számára is megjelenési lehetőséget biztosítunk.

További részletekről a csatolt konferenciafelhívásban lehet tájékozódni.

Kaposvár, 2016. december 16.

A szervezőbizottság nevében:

Dr. Belovári Anita                   Dr. Molnár Gábor

egyetemi adjunktus                      egyetemi docens

Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar

(A festmény illusztráció. Ralph Bakshi munkája: Gyűrűk ura, 1978)