Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Veres Attila válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 12. 29. - 13:01
Veres Attila

"Lehet, hogy szentségtörés, de szerintem Márquez vagy Borges vagy akár Csáth Géza is weird volt." - nyilatkozza a szerző, akiről azt írják ugyanitt: "Ha létezne olyan, hogy közéleti weird irodalom, akkor Veres Attila új novelláskötetét, az Éjféli iskolákat biztosan oda lehetne sorolni. Általában ugyanis nem túl sok olyan horrorsztorival találkozunk, ami mögött a mai magyar valóság ennyire kitapintható". Veres Attila ötödik generációs, meghatározó szerző: új, erőteljes, egyedi stílust hozott a zsánerbe. Odakint sötétebb c. kötetével, ami az AGAVE kiadó gondozásában jelent meg, hamar reflektorfénybe került. "Humora Douglas Adamsére és Terry Pratchettére emlékeztetett, explicit erőszakjelenetei a naturalisztikus amerikai horror-szerzőkre, Kingre és Barkerre" - jellemzik őt a "geekz" értékelésében. Az Éjféli iskolák, ami eredetileg a Pornó éjfél után munkacímet viselte, még inkább ráerősített a személye körül kialakult imázsra. "A weird alkalmas arra, hogy reflektáljon a világunkra, ami az utóbbi időben teljesen centrum nélküli lett, és hihetetlenül gyorsan változik, de nem feltétlenül a jó értelemben, hisz ez a változás gyakran inkább visszafejlődés, nem progresszió. Most minden bizonytalan és bármikor bármi megtörténhet. Egy jó sztoriban pedig pont az, és pont úgy történik meg, amitől a legjobban félünk" - írja. Az AGAVE-n kívül a TBA kiadásában is elérhetőek elbeszélései: az Aether ​Atrox és a Rémtörténetek ​járvány idejére c. antológiákban. Veres Attila 1985-ben született Nyíregyházán, a Pécsi Tudományegyetemen végzett film szakon, fél évet töltött az Oslói Egyetemen ösztöndíjasként. Magyarországon és külföldön is dolgozik filmforgatókönyveken. A legutóbbi a Második kör c. kisfilmet pl. a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon vetítették októberben. Az ​év magyar science fiction és fantasynovellái antológiák visszatérő szerzője a GABO kiadónál.  

>>>>A heti hírblokk napi szinten frissül, lapozz lejjebb, hogy elérd! A villáminterjúk mostantól véletlenszerű sorrendben következnek.<<<<

Hozzászólási lehetőség, kérések, javasolt linkek a molyos karcnál + Az írók válaszai összesítve ]

Veres Attila Éjféli iskolák

 

Fantasy könyvek piaca... Hogy látod a mostani helyzetet? (pl.: Olvasói szokások, lehetőségek és kihívások íróként)

Nem tudok erre a kérdésre kategorikus kijelentéseket tenni. Bizonytalan az olvasói helyzet anyagi és érzelmi szempontból is, és egy darabig még nem is lehet majd látni, hogy hosszú távon megváltoznak-e a szokások. Most persze az a lényeg, hogy mindenki biztonságban átvészelje ezt az időszakot, és lehet, hogy egy darabig nagy lesz az igény a tiszta eszképizmusra, de nem kizárt az sem, hogy inkább konfrontatív könyveket keresnek majd az olvasók a krízis után. Én nem titkoltan az utóbbi forma híve vagyok, mert úgy gondolom, túl régóta menekülünk az eszképista narratívák biztonságába. Örülök is neki, hogy az utóbbi években volt nyitás az újszerű hangok felé, remélem, hogy ezt nem sodorja el a jelenlegi válság. Íróként ezzel persze nem lehet mit kezdeni, csak írni, aztán remélni, hogy az olvasóknak is jelent valamit, ami végül a könyvbe bekerül. Az olvasó, mint olyan egyébként sem homogén massza, hanem egyedi vágyakkal, ízléssel és igényekkel rendelkező egyén, és én inkább ezeket az egyéni vágyakat szeretném felkelteni, mintsem általános igényeket kielégíteni. 

Milyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

Az új regényemet írom, ami majd meg is jelenik, ha egyszer elkészül. Az írási folyamat közepén tartok, ezért nem tudom elmondani, hogy miről szól, sem azt, hogy mi a műfaja, ha van neki egyáltalán, de jelenleg tökéletesen kielégít. Személyes könyv, mondjuk az eddigiek is azok voltak, de ennek nagyobb az íve, nagyobbak a vállalásai. Ebben a pillanatban azt sem tudom, be lehet-e fejezni valaha is, de ha igen, akkor még idén be kéne. Nagyon szeretem felfedezni ezt a könyvet és frusztrál, hogy nem tudok annyit foglalkozni vele, amennyit szeretnék. Olyan fajta vagyok, aki akkor boldog, ha a könyv már meg van írva, az írás maga a kellemetlen nyűg, úgyhogy igazán jó volna a  végére érni. Főleg, mert rengeteg novella torlódott fel az ötletek szintjén, és szeretném már megcsinálni a következő novelláskötetet is.

Odakint sötétebbVan egy novella, ami megjelenésre vár tavaly óta. Az a címe, hogy Az ősidők vége - időnként elfelejtem, hogy megírtam azt a sztorit, olyan rég volt. (Egy újabb alkotása is megjelent időközben: A világ helyreállítása, a GABO-nál - a szerk.)

Valamint beválogattak a Valancourt Book of World Horror Stories című amerikai antológiába, ami egy elképesztően izgalmas kezdeményezés, mert a nem-angolszász horrorirodalomról ad majd átfogó képet angol nyelven. A Méltósággal viselt című novellám angol változata szerepel a válogatásban The Time Remaining címen. Nagyon jó érzés a kötet részeként Magyarországot képviselni ezen a palettán, ráadásul kedvenc amerikai szerzőim, szerkesztőim közül többen is olvasták már a novellákat, és pozitívan nyilatkoznak róluk. Olvasóként is rendkívül izgatott vagyok a könyv kapcsán, mert olyan vidékek, kultúrák horrorirodalmából kapunk egy-egy szeletet, amitől eddig a nyelvi akadályok elválasztottak minket - és itt akár szomszédos országokra is gondolok. 

Van olyan író a zsánerben, aki manapság megkülönböztetett figyelmet kap tőled? (Magyar és külföldi példát is mondj, ha lehetséges.)

Túl sok szerző van, sem hely, sem érdeklődés nem lenne itt arra, hogy mindenkit felsoroljak. Én azt gondolom, hogy nem lehet írni anélkül, hogy az ember minél többet olvasson, műfajoktól függetlenül. Keresem az egyedi hangokat, a könyveket, amik kizökkentek, felkavarnak, szerzőket, akiknek a mondataira, gondolataira lehet irigykedni, mert ez sarkal engem is arra, hogy jobban, nagyobb gondossággal és pontossággal írjak. Szóval most azok közül szelektálok, akik idén jelentek meg új kötettel, vagy mostanában fognak. Jeffrey Ford nagy kedvencem, könnyed játékossággal ugrál műfajok és stílusok között. Idei kisregénye, az Out of Body inkább egy hosszabb novella, de egy gyengébb Ford is jobb, mint bármi, ráadásul mindjárt itt az új novelláskötete!

Brian Evenson új válogatása is nemsokára érkezik; az előző, a tavalyi Song for the Unraveling of the World talán a legjobb volt eddig - Evensonra amúgy jellemző, hogy ugyanazt írja meg, csak egyre jobban, úgyhogy ha ez a trend folytatódik, akkor nagy dolgok történnek majd a The Glassy, Burning Floor of Hell lapjain.

Rákaptam idén M. John Harrison írásaira, a You Should Come With Me Now bekategorizálhatatlan novellái rendkívüli módon szórakoztattak, legfrissebb regénye, a The Sunken Land Begins to Rise Again pedig elmozdult a fantasztikum felől a társadalmi allegória felé.

Jövőre lesz új Mariana Enriquez könyv is! Az argentin írónő előző kötete, a Things We Lost in the Fire hatalmas reveláció volt, ő és Samanta Schweblin az a két szerző, akik miatt megtanulnék spanyolul, csak hogy olvashassam őket. Szerencsére mostanában azért elég stabilan adják ki mindkettejüket angolul, Megan McDowell fordításában.

Ősszel jön Christopher Priest új regénye is, és minden Priest könyv ajándék, ráadásul ő a korral egyre csak jobb lesz. Most fejeztem be a The Adjacent című könyvét, megdöbbentő erejű, nagyszerű regény.

Hazai szerzők közül mindig várok bármilyen újdonságot Farkas Balázstól, mert felkavaró, remek történeteteket ír rendkívüli nyelvi pontossággal, amire bizonyíték legutóbbi kötete, az Ugatás is. Hamarosan elvileg jön Sepsi László új regénye, amire régóta kíváncsi vagyok, és biztos vagyok benne, hogy magasan elvárások felett teljesít majd. A lista természetesen nem teljes, és folyamatosan bővül.

Köszönöm szépen a válaszokat, további jó alkotást kívánok! :-)
Aldyr

Veres Attila 2021Érdekességek

Könyvkritikák

Az Éjféli iskolák illusztráció tulajdonosa - Bizzarium