Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Douglas Rowland (Tölgyesi László) válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 07. 30. - 08:41
Douglas Rowland

"Üdvözlöm. Gáspár András vagyok, a kézirata miatt keresem." Douglas Rowland (Tölgyesi László) Gáspár Andrásnak küldte el első önálló regényét a 90-es évek derekán (Pajzsvilág), aki jó véleménnyel volt róla, biztatta is a publikálásra. Végül majdnem betöltötte a 30-at, amikor a második generációs kortársakkal megkezdte a műhelymunkát: első novellája (Kankalin) 2001-ben jelent meg a Romok úrnője c. Cherubion Fantasy Exkluzív antológiában, és ugyanebben az évben első regénye szintúgy boltokba került. Fiatal kamaszként nagy hatással volt rá Tolkien A hobbit című regénye, ez inspirálta, hogy tollat ragadjon. "Habár viszonylag későn csatlakozott a Cherubion gárdájához, hamar a kiadó egyik legnépszerűbb alkotójává nőtte ki magát." - írják róla. Alzsáneren belül a témaválasztása kifejezetten gazdag: írt ő tündérmesét, dark fantasyt (A Sötét Isten - társszerző Allen Newman), horrorba hajló dark fantasyt (A Halál színháza; Rastith szeme - Rastith démonvilág projekt; Zsoldosbecsület - Ammerúnia Árnyelf kötet), kiváló törpös sztorit (Az érc fiai), de otthonosan mozog a klasszikus kard és boszorkányság területén (Worlukos írásaival, pl. Az idő vasfoga), és éppúgy a Jeffrey Stone által megálmodott Cherubion világában; utóbbiban önálló sorozatot jegyez Cherubion Alkonya címmel, amelynek záró (ötödik) kötetén épp dolgozik.

Szerkesztői munkát is végzett (Mokhara, a mágustorony), képregényes vonalon is vannak kezdeményezései, emellett ő teremtette meg Rastith világát, amely a Káosz világához kötődő démoni létsík. Alapvetően fordításból/szakfordításból él, négy kislány apukája. Így nyilatkozik a rá jellemző írói megoldásokról: "Kezdetben azt tartottam a legfontosabbnak, hogy csavaros történetet tálaljak, sok akcióval megtűzdelve. Az idők folyamán igyekeztem elmozdulni afelé, hogy jobban kidolgozzam a szereplőket, a motivációikat, az egymással való konfliktusaikat... Ami a stílust illeti, a túlcifrázott mondatoktól igyekeztem eljutni egy szikárabb, jelzőktől kevésbé hemzsegő prózáig."

>>>>A heti hírblokk napi szinten frissül, lapozz lejjebb, hogy elérd! A villáminterjúk mostantól véletlenszerű sorrendben következnek.<<<<

Hozzászólási lehetőség, kérések, javasolt linkek a molyos karcnál + Az írók válaszai összesítve ]

Fantasy könyvek piaca... Hogy látod a mostani helyzetet? (pl.: Olvasói szokások, lehetőségek és kihívások íróként)

Azt látom, hogy rendszeresen jelennek meg igényes fantasyk, a világ élvonalából (egy részüket én is olvasom, így tisztában vagyok azzal, hogy tényleg jók). Nincs rálátásom a fogyási adatokra, ezért nem tudom, ezek az írók nálunk mennyire sikeresek, de mivel láthatóan a kiadók végigvisznek egy-egy sorozatot, majd megjelentetnek újabb, külföldön sikeres szerzőket is, feltételezem, hogy nem teljes bukás. Akár még siker is? Íróként... Így, "vén" fejjel látom, mekkora előnye van egy sikeres angolszász írónak, aki ezt főállásban csinálhatja. Nálunk ebben a zsánerben alkotó író aligha élhet meg ebből, így az írásra szánható ideje és energiája elenyésző a külföldiekhez képest. Ez kihívás a javából.

Douglas Rowland kötetei

 

Milyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

A Cherubion Alkonya sorozatom befejező részével régóta adós vagyok az olvasóknak. Már a végére értem az írásnak, de csiszolgatom még a kéziratot - sajnos a kialakult helyzet eléggé visszavetett ebben. Hogy utána mi lesz... Vannak ötletkezdeményeim, de nem szeretek más projekten töprengeni, amíg az aktuális el nem készült, mert elvonja a figyelmet. Szívesen írnék egy olyan novellafüzért, amelyben mindegyik írásnak azonos lenne a hőse, és végigkövetném az életútját. Utána jó lenne írni a Cherubion Alkonyához hasonló fat fantasyt, még amíg élek.

Van olyan író a zsánerben, aki manapság megkülönböztetett figyelmet kap tőled? (Magyar és külföldi példát is mondj, ha lehetséges.)

A külföldiek közül Mark Lawrence-t, Brian Staveleyt, Joe Abercrombie-t, Richard Morgant említeném, kifejezetten kedvemre való fantasyt művelnek. Magyar téren egy cseppet lemaradásban vagyok egy ideje. Hernád Péter magyar szuperhős-sorozata kimondottan tetszett (Garabonciás Osztag).

Köszönöm szépen a válaszokat, további jó alkotást! :)
Aldyr

Érdekességek

Könyvkritikák