Növekedésben a hazai fantasy könyvpiac? Rövid 2019-es évértékelés

Írta: Aldyr - 2020. 02. 01. - 12:13
Évértékelő 2019

Elkészült a 2019-es évi fantasy megjelenések frissítés (lásd a főmenüben vagy a linkre kattintva). Amennyiben hézagot találnál a listában, kérlek, jelezd nekem. Tavaly 68 kiadvány jelent meg a követések alapján, ebből 11-et jegyez magyar szerző. A nyári Könyvhét "mindent visz", a tavaszi akár ha november lenne, a nyár pedig uborkaszezon - már ami a tételek megjelentetési ütemezését illeti. Molyos karc

Statisztika - Kiadott tételszámok 2016-ban és 2019-ben főbb kiadóknál (darabszámok alapján a piacvezető van elöl):

Delta Vision - 18/14___Agave - 8/10___Fumax - 7/9___Főnix Könyvműhely (FKM) - 4/8___Gabo - 7/8___Metropolis Media - 2/3___Alexandra - 1/2___Helikon- 0/2
___Libri - 1/1___Magvető - 0/1___Szukits - 4/1___General Press - 0/1___
Trivium Egyesület - 0/1___Európa - 0/1 ___Könyvmolyképző - 4/0

Legjobb fantasy sf novellák 2019Rövid évértékelő (Aldyr): A 2017-es mélypont után *** a piac - ami a tételszámot illeti - egyértelműen növekedett. Magyar szerzők kiadása tekintetében jól látszik a GABO előrelépése. Ilyen értelemben ez az év egyfajta fordulatot jelez: a GABO 4 új kiadványt hozott, míg a piacnak ezt a szegmensét eddig magabiztosan vezető DELTA VISION hármat (és ebből kettő Goldenlane kötet, egyik a Szélhámos és a varázsló újranyomása). Tudom, mindössze maroknyi kiadványról beszélünk, ám jelezhet valamit. A GABO stratégiai fejlesztését mindenesetre jól érzékelteti, hogy megjelentette a hazai fantasy-szerzők egy részét csokorba gyűjtő novellás köteteit, amely törekvéssel erős alapot építhet további magyar szerzős önálló publikációknak. Bízok benne, hogy az idei évben ez a szegmens tovább növekedhet, és ebben a hagyományosan magyar tehetségeket felkaroló Delta Vision (és az anno felvásárolt CHERUBION) éppúgy kiveszi a részét (tudomásom szerint a törekvés megvan erre. A legutóbbi magyar szerzős antológia a Merész álmok, sötét titkok II volt). A GABO innovációja mindenesetre új színt hoz, ami lényeges az olvasói bázis bővítése kapcsán.

Sapkowski VajákAz első* és a második** generációs fantasy szerzők java része továbbra is "hallgat", és sajnos egyiküktől, aki meghatározó, emblematikus alakja a zsánernek, a közelmúltban el kellett búcsúzzunk, Gáspár András ugyanis váratlanul elhunyt (R.I.P.).

Andrástól 2018-ban jelent meg kötet Ősi titkok láza, acélnak vihara címmel. 

A m.a.g.u.s. írói generáció másik emblematikus alakja Jan van den Boomen, ő 2018-ban került a standokra antológiával (Köderdő, szellőkör és más történetek), benne új kisregényével. Szerencsére termékeny, tehetséges szerző ebből a körből Malcolm J. Hunt, aki Kígyószív, Bosszúangyal és Szörnyek családja címmel három elbeszélést is jegyez.

A Delta háza táján J. Goldenlane került még vissza tartósan a vérkeringésbe, Raoul Renier is "lerótta" régi tartozását a nagyon jó Krán kötettel pár évvel ezelőtt - sokunkat érdeklő kérdés, milyen egyéb megjelenéseket tervez a jövőre nézve.

John Caldwell és Eric Muldoom 2016 óta nem jelentkeztek új kiadvánnyal (Caldwelltől a Káosz démonai újrakiadás jelent csupán meg). A második generációsok közül Szélesi Sándor szerencsére aktív, de újabb anyagai a young adult kategóriát képviselik, legújabb MU kötete a kiadónál várja a megjelenést. A feltörekvő új szerzők közül Vivien Holloway 2018-ban jegyez kiadványt (Forgandó szerencse), ellenben Moskát Anita, Hernád Péter, Rusvai Mónika egyaránt jelentkeztek új elbeszélésekkel. 

A kínálatot az egyre erősödő FŐNIX ASTRA mellett Norbert Winney és Farkas Balázs magánkiadásban gondozott projektjei gazdagítják, miközben a FUMAX elsősorban a képregényes üzletágat fejleszti, és reális ám aggasztó véleményt fogalmazott meg a könyvkiadás jövőjére nézve. Mindemellett remek tételeket hoz, és igyekszik a klasszikusabb alzsánereknél maradni (pl. Anthony Ryan, Nicholas Eames), továbbá látványosan jelen van az (általunk kevéssé követett) ifjúsági szegmensben is (pl. Cantero, McGuire). 

A wadon királyaiAz AGAVE kiadó merítése valószínűleg jóval szélesebb és mélyebb a zsáner további kiadóihoz mérten, és ők azok, akik bátran belenyúlnak mérvadó külföldi "mainstream" tételekbe (ami nálunk esetenként talán "alternatív", "kult" kategória), és piacra dobják - innovatív stratégiájuk szerintem nélkülözhetetlen érték. A GABO is törekszik erre, de ők egyértelműen elköteleződtek magyar tehetségek gondozása iránt, illetve sorozatokra alapoznak (Best of sff). A Vaják, Dűne kiadási jogok megvásárlása komoly döntés, remélhetőleg a filmadaptációk miatt jó befektetésnek bizonyul. *Minden a Vajákról*

A DELTA VISION továbbra is támogatja a hazai tehetségek megjelenését, és tartja korábbi megközelítését is, azaz a "klasszikus" irányzatokat pártolja (beékelve pár kivételt, pl. Butcher, Sanderson), sőt, felkarol mások által félbehagyott sorozatokat (pl. Scott Lynch), amiért sztem nem lehetünk nekik eléggé hálásak. Amennyiben a FUMAX-nál a képregények ugranak be kulcsszóként, esetükben a "társasjáték". Brooks ShannaraEgészen más piac ez, más befektetési és megtérülési összegekkel, a figyelmük egy részét 2019-ben le is kötötte, ami miatt nem tudom kárhoztatni őket (még így, ilyen terheltség mellett, is kiadtak 14 fantasy kötetet). A Walking Dead és a God of War regények további irányvonal - nincs elképzelésem, a kasszánál hogyan szerepelhetnek. Én persze jobban tudnék örülni a Mesterművek folytatásainak.

Közösségi fronton az internet kínál pár lehetőséget, ezek közül kiváló kezdeményezés a Spekulatív Zóna és az Sffvektor. Előfordulhat, hogy volt pici szerepem abban (lásd: hozzászólásoknál), hogy végül lett egy Zsánerolvasóknak ajánljuk polc és karc is, aminek én személy szerint nagyon örülök.

Az értékes, "tartalomban gazdag" offline összeülésekre két fontos eseménysorozatot látok, egyik a Világok Találkozása, másik a hat éves Sci-fi és fantasy Sörözés. Előbbi alapvetően - ahogy érzékelem - nem törekszik a piaci szereplők integrálására (ahogy anno tette azt a Sárkányszív Roham, a KaposCon I-III, vagy részben az Egy Fantasztikus Nap), és jellemzően a Gabo, Fumax, Agave által képviselt friss, "újhullámos" jelenségek iránt nyitott (kivétel pl. LeGuin, bár őt a Gabo karolta fel újabban, és a szerepjáték mint témakör). Utóbbi egy alulról szerveződő olvasói klub, más célokkal - jó lenne egyszer ott lenni személyesen! :)

RézkirályságAz idei év hozhat pozitív meglepetéseket (pl. a Káosz Erdeje, a Csempésztánc, Cherubion Alkonya 5., Farkaserdő, megújított m.a.g.u.s. szerepjáték), de sok a kérdőjel. Vajon folytatódik a tételszámok emelkedése? Mi lesz András eltávozását követően az évek óta fejlesztett m.a.g.u.s. szerepjáték sorsa? Létezik-e a Holdfényember regény-vázlat, ami alapján valamely közeli jóbarát/hozzátartozó esetleg lezárja idővel a Gorduin-ciklust, hasonló módon, mint tette azt Brandon Sanderson Robert Jorban hagyatékával?... Lesz-e Káoszaréna kötet? (Fayard, Morgan, Caldwell). A Netflix Vaják sorozata bevonzhat-e bármiféle plusz olvasói szegmenst azáltal, hogy klasszikus alzsánert képvisel, illetőleg, hogy a széles kiadvány palettával bíró GABO karolta fel az újrakiadásokat? Én a magam részéről úgy vélem, marad a jelenlegi felhozatal mennyisége és minősége, nem számítok látványos elmozdulásra sem lefelé, sem felfelé. A kereskedelem még inkább webre terelődik majd, és vidéken továbbra is csupán mutatóba maradnak új fantasy kötetek. Egyéb: a Szellemlovas webes arculatváltása számomra negatívum, nehezen kezelhetőnek és lassúnak találom a honlapot, emiatt nem is látogatom olyan sűrűn, mint anno. A korábbi bloggerek közül sajnos többen leálltak a tartalomfejlesztéssel - Szubjektív Kultnapló, Profundus Librum (ekultúrára költözött), Könyvek erdeje, Three points of view... Bizakodjunk, hogy 2020 szép év lesz, értékes kiadványokkal.

/ * első generációs (1994 előtti) zsáner szerzők: Gáspár András, Kornya Zsolt, Nemes István

/ ** a második generációból aktív volt az előző 5 évben zsáneren belül: Bán Mór (elvileg megjelent alacsony példányszámban, magánkiadásban, barátok számára egy "Vér városa 3"-ba szánt korábbi kisregénye), Benjamin Rascal (Kalóztánc), Eric Muldoom (Árnyelf), Jan van den Boomen (Köderdő, szellőkör és más történetek), Szántai Zsolt (Trigorum), Szélesi Sándor (A szellemtáncos legendája), J. Goldenlane.

A második generáció megjelenését négy "műhelyteremtő" kötet debütálásától számítjuk: Kard és boszorkányság (1994) Cherubion, A holtak légiója (1996, Valhalla Páholy), Regnum Hermeticum (1998, Beneficium), Legendák könyve (Nítor, 1998).

A harmadik generáció megjelenésének meghatározó kötetei például: Hadak árja (2003, Inomi) és Hallgat az ég (2007, Fekete Torony) és a Hit városa, Bíborgyöngyök kötetek (2008-2010, Delta Vision), A bölcsesség kapuja (2003, Cherubion), Hittel és vassal (2004, Cherubion). 

A negyedik generáció: szerzők, akik 2010 után  jelentek meg írásukkal elsőként, pl.: Kardok a ködben, 2013, Delta Vision és Sötételf Vérkövek (2011, Cherubion-Delta Vision). 

***A magyar fantasy irodalom piaci helyzete 2017-ben (ppt)

Molyos karc