Aldyr beszámolója az Egy Fantasztikus Nap 2009-ről

Írta: Aldyr - 2009. 12. 13. - 10:23

Nos, főszervezőként késve érkeztem, úgyhogy lemaradtam a Nap főprogramjáról, Nemes István Karcos Estés kérdezz-felelek beszélgetéséről, amit feltehetően Eve vezetett. Ezt nagyon bánom - a Lidércfény stábja (Jimmy, Homoergaster, Kapitány) készített hangfelvételt, úgyhogy a pótlás ilyen módon lesz megoldható (öröm az ürömben).
A délelőttről annyit tudok, hogy a Roham magazin végül nem jött el, így program szerint a Lidércfényesek stábja tartott előadást, valamint Andy R. Cain, Styra és Eve Rigel (ők hárman biztosan) vezényletével az írói műhelyek gyülekeztek (Karcolat, Tinta Klub, Delta Írókör, Ammerúnia Műhely, Cherubion). A Lidércfény lapszámai jól látható helyen kényeztették az arra tévedőket - egyre bővül a paletta, és szerintem a magazin szerkesztősége 2010-ben izgalmas újdonságokkal fog jelentkezni.
Jómagam 15 óra magasságában estem be, nagy adag Ammerúniás különszámot cipelve, plusz pár posztert. Felemelő érzés volt újra tapasztalni, hogy az Egy Fantasztikus Nap kezdeményezés megtalálta saját helyét, és immár minden évben (biztosan) létezik legalább egy olyan alkalom, amikor a "szakma " oldaláról írók és rajongók együtt ünnepelhetnek. És az még inkább jó érzéssel töltött el, hogy e kezdeményezés már nélkülem is elérte első célját - úgy tűnik, késztetést érzek (idestova legalább 15 éve) arra, hogy összehozzak egy fedél alá azonos érdeklődésű embereket, "beindítsam a kereket", ami aztán magától pörög tovább.:)
Ide szúrom be, hogy jövőre újra lesz Seregszemle (régi link!), és tervem szerint az EFAN integrálódni fog abba a rendezvénysorozatba (is). 2010. év végén pedig szeretném látványosan kiterjeszteni a résztvevők körét - no de visszakanyar a tegnapi naphoz...
Fél 4 magasságában a Perplexus Projekt képviselői mutatkoztak be, akiket a közönség érdeklődéssel fogadott. Felfedeztem pár ismerőst, pl. Norbert Winney, Michael Mansfieldet (hm, ez a fél nap nagyon kevés, jó lett volna többekkel több szót váltani...) Jóleső érzéssel dedikáltam pár Codric-kötetet, összehoztam Soren Ward írótársamat néhány rajongójával, aztán (sajnos csak) néhány percet beszélgettem egy nagyon szimpatikus ifjú hölggyel (Csilla), aki párszáz kilómétert leutazott csupán azért, hogy válthassunk pár mondatot (tényleg csupán 10 percig tudott maradni) személyesen az Ammerúniás publikációs lehetőségekről - sikerrel. Fantasztikus volt átélni, hogy egy kifejezetten tehetséges új írónő ammeres térképpel, ammeres kötetekkel tömött táskával érkezik, és ég a vágytól, hogy a műhelyes társaságot erősítse az alkotásaival! Szóval, meglehetősen lelkes voltam...:)
Villanásnyi eszmecserét követve szóba került a Fantasya.hu és a Fantasycentrum "újbóli" egyesítése - meglátjuk, én feltétlenül támogatom a kezdeményezést! A felső szintről megérkezett Wayne Chapman és Terenyei Róbert, néhány gondolat erejéig velük is volt alkalmam szóba elegyedni.
Ezt követően Villányi Pál ült az asztalhoz Nemes István társaságában, majd Szendrei Tibor személyével gyarapodott a társaság. Itt már érződött valami "bejelentés" a levegőben, főként, hogy érdekes papírgöngyöleg lógott a hármak feje felett, a könyvespolchoz erősítve - alig néhányan sejtettük, mi is az valójában.
A kiadói tervekről és Pali beszédéből azt emelem ki, hogy összességében várakozásoknak megfelelően vészeltük át a 2009-es évet, sőt, a Cherubion nagy reményekkel indul neki a 2010-es évnek. Startolunk egy Káosz Erdejével, lesz Haláltánc (ifjú Skandar Graun), megjelenik a klubtagoknak már beígért Sötételf (a festményt körbeadtuk, igaz eléggé matt lapra nyomtattuk anno, tehát sokkal szebb lesz majd), továbbá esély van az Osiris-sorozat újraindítására, lesz még Halálosztó (új alkotások), valamint klubtagoknak szűk példányszámú "exkluzív" kiadvány (a Zombi rituálé a sorban az első). A tervek és a helyzetértékelés ismertetését követően stílszerűen lehullott a lepel a Cherubion kiadó új emblémájáról. Az új logó Szendrei Tibor munkáját dicséri.
Azt gondolom, a pillanat történelmi jelentőségű, legalábbis számunkra, "Cherubionos" írók számára biztosan. Üdítő érzés látni, amikor megújul, ismét energiával töltődik fel egy nagyszerű kezdeményezés, amelyet emberek - írók - tartanak össze immár 18 éve, Nemes István személye köré szerveződve, általa támogatva. Mindez a "piacnak" is új lendületet adhat - vsz. 
A logóval lefotóztuk az írókat, illetve mindenkit, aki élni kívánt a lehetőséggel. Nemes István dedikálta a Zombi rituálét, amely kötet vélhetően keresett cikk lesz rövidesen, hiszen igencsak limitált példányban nyomták.
Kis szünetet követően a Nagy Fantasy Kérdőív nyers adatainak ismertetése következett (arra a kérdésre, ki töltötte ki, szinte minden kéz a magasba lendült), amolyan 0.5-ös verzió. Ezekről jómagam számoltam be, Villányi Pali technikai és szóbeli támogatásával. Az eredményeket valamikor február magasságában közöljük elsőként írásos formában - írók és világok népszerűségi listája, olvasási- és vásárlási szokások, médialátogatás, hogy néhányat kiragadjak a sorból. Talán egyetlen kiemelés mégis: az eredmények megerősítették, hogy Magyarország legolvasottabb fantasy-írója: Raoul Renier.
Aki nem kíván februrárig várni a részletes eredményekre, a Lidércfény beszámolóját érdemes meghallgatnia.
A kérdőív eredményeinek ismertetését követően pezsgős koccintásra került sor a kitartóakkal, majd jómagam elköszöntem a Lidércfény stábjától, akik újfent megiszteltek bennünket a jelenlétükkel, és hathatós technikai támogatással töltötték be a rendezvény "hivatalos médiatámogatója" szerepet. Jó adag könyvet a hónom alá csapva távoztam, a cipekedésben igazán klassz segítőtársaim is akadtak.
Az éttermes buliban, amit a Karcolat szervezett, csupán egy ásványvíz erejéig vettem részt - sok jó arc gyülekezett ezen a helyszínen is, sajnáltam, hogy nem tudok maradni, csak egy fél órát. Ezt az időt Ammeres tervek rövid átbeszélésével (bár leginkább az én hangom lehetett hallani - munkahelyi ártalom...) töltöttük, Andy R. Cain ajánlásával pedig megismertem legújabb műhelytagunkat (Hematith). Könnyes búcsút véve Allen "Naplovag" Newman társíró kollégámtól (csak ez a Légy ne zümmögne folyton-folyvást a fülembe!), odacsaptam a lovak közé, így még 22 előtt leszerelkeztem Kaposvárott.:)
ÉS: felhívtam út közben John S. Talbot barátom, hogyléte felől érdeklődve, és minő szerencse, a vonal másik végén rövidest Kornya Zsolt (Raoul Renier) mesterrel is tudtam néhány jókívánságot megosztani (felteszem, Ars Magica szerepjáték-partit tartottak a gazok!). Hab a tortán, hogy Zsolt jelezte, a m.a.g.u.s. kisregény (Bíbor Gyöngyök 3. - témája: Iglat és elfek), amit még "jórég" leadtam, végre révbe ér. 

Jövőre EFAN 2010. - tavasszal!:)

A szervezésben ezúton is külön köszönöm Évának a pótolhatatlan közreműködését!