Magyar fantasy 2020 írói szemmel - John Caldwell (Nemes István) válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 07. 06. - 08:29
John Caldwell

Nemes István a zsáner meghatározó alakja: a kezdetektől formálja a hazai kínálatot, íróként, szerkesztőként, műfordítóként, mentorként egyaránt. Egy egész írói nemzedék nőtt fel a keze alatt, és a személyes mentorálást a mai napig folytatja. A nevéhez kötődő Cherubion kiadó1994-ben indította el első antológiáját, külön a Fantasy Exkluzív sorozatot (1994-2016 között 50 antológia jelent meg a keretein belül) és ennek a Sci-fi megfelelőjétNemes István törekvése műhelyteremtő munka volt mindenféle értelemben: jellemzően a ma fsf-et publikáló vagy kiadóknál vezetői feladatokat ellátó 40-es korosztály egyik legjelentősebb "bölcsőjéről" beszélünk. Bán Mór, Szélesi Sándor, Fonyódi Tibor, csak hogy pár nevet említsek az aktív szerzők közül, akiket annak idején felkarolt. Az általa alapított kiadó, amely meghatározta a honi zsáner kínálatát a kezdeti időszakban, jövőre lesz 30 éves. Ő a "nagy alapítói hármas, avagy az első nemzedék" (Gáspár András-Kornya Zsolt-Nemes István) leginkább termékeny alakja, aki a mai napig alkot. Talán nem meglepő, hogy nem csupán a személyes barátságunk kapcsán kérdeztük őt elsőként a hazai helyzetről. 

[ Hozzászólási lehetőség, kérések, javasolt linkek a molyos karcnál + Az írók válaszai összesítve ]

Fantasy könyvek piaca... Hogy látod a mostani helyzetet? (pl.: Olvasói szokások, lehetőségek és kihívások íróként)

A járvány miatti korlátozások ugyanúgy sújtották a könyvpiacot, mint a gazdaság sok más területét is. Most már nyitvatartanak a könyvesboltok, de jócskán csökkent a fizetőképes kereslet, a bizonytalanság miatt még azok is óvatosabban költik a pénzüket könyvekre, akik rendelkeznek biztonságos tartalékkal. Ez sajnos rányomja a bélyegét a könyvkiadásra, több kiadó esetében erős visszaesés várható. Ez nyilván az írók megjelenési lehetőségeit is csökkenti, mint ahogy a műfordítók számára is kevesebb munka adódik, az olvasók pedig kevesebb színvonalas újdonsághoz juthatnak. Ettől függetlenül persze remélhetjük, hogy a helyzet normalizálódik és hamarosan visszaáll a járvány előtti idők szintjére.

Milyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

Nemrég fejeztem be a Kalóztánc-2 fantasy antológiát, benne a címadó regényemmel (Kalóztánc 1.).

Szusszanásképpen most épp egy angol nyelvű antológiából fordítok pár novellát és kisregényt, de napokon belül hozzálátok egy Cherubion világán játszódó regényhez, a Chlovia címűhöz, melynek alapját Nick Wraith (Sinka Miklós) írta, és én írótársként alakítgatom saját elképzeléseimre.

Ezt követően szeretném lezárni végre a MAGUS világába írott regényemet Mogorva Cheiről, amely már évek óta csak egy alaposabb átfésülésre és némi csiszolgatásra vár.

Ha pedig ez is kész, akkor meg kell hoznom egy nehéz döntést, hogy év végére A Káosz Erdeje c. régóta beharangozott regényemet próbáljam-e megírni, vagy inkább az Ifjú Skandar Graun ciklust zárjam le a Csempésztánc c. regénnyel - az azonos című antológiában. Tudom, hogy a KE-t várják jobban a követőim, ez egyértelmű... ám nem mindegy, hogy mire lesz idő, és amíg a Csempésztánc egy átlagos regény méretű, addig a Káosz Erdeje legalább két és félszer vagy háromszor olyan terjedelmű lesz. Szóval, erről augusztusban fogok döntést hozni. Bármelyik is lesz idénre, a másikkal kezdek jövőre.

A fentieken kívül rengeteg tervem van (sőt, azok többsége) már minimum félkész állapotban. Többségük a Káosz Világának továbbépítése - Dimuranról készül egy terjedelmes sztori, de a Jidor-szigetekre is van majd félkötetnyi történetkezdemény -, vagyis unatkozni jövőre sem fogok... és közben Rascal (Szántó Tibi) barátomat is nyaggatom, hogy írjuk már meg együtt a Káoszháborút, a kétkötetes Orkháború folytatását... Egyéb jellegű terveim közt szerepel horror, krimi és YA fantasy írása is.

Mindegyik konkrét elképzelés (vagy inkább: már megkezdett munka), de ezekről egyelőre még nem szeretnék nevesítve beszélni, mert annyira messze vannak, talán bele sem férnek 2021-be sem.

Skandar Graun sorozatVan olyan író a zsánerben, aki manapság megkülönböztetett figyelmet kap tőled? (Magyar és külföldi példát is mondj, ha lehetséges.)

Magyar szerzők közül azok műveit követem, akikkel valamilyen szinten együtt dolgozom (főként a régebbi és új cherubionos szerzőkre gondolok), új, kezdő írók közül többeket is segítek és mentorálok, de méltánytalannak érezném bármelyiküjet is kiemelni. Néha kíváncsiságból beleolvasok a manapság több fórumon is hájpolt magyar "bestseller" szerzők műveibe, hogy képben legyek... de az igazság az, hogy egyikük stílusa és gondolkodásmódja sem fogott meg. Külföldi írók tekintetében pedig konzervatív vagyok, leragadtam azoknál a klasszikusoknál, akiket már évtizedek óta kedvenceimnek vallok. Többnyire Robert Silverberg, Jack Vance, Alfred Bester és Philip José Farmer műveit olvasgatom; az ő munkásságukból is bőven akad még lemaradásom.

Bármilyen egyéb gondolat, amit szívesen megosztanál velünk és az olvasóiddal.

A 2021-es év különlegesnek ígérkezik számomra, mivel harmincadik évébe lép az általam alapított kiadó, a Cherubion. Ennek örömére - az újabb regényeken - kívül is igyekszem/igyekszünk majd nem várt érdekességekkel is előrukkolni.

Köszönöm szépen a válaszokat! :)
Aldyr

Érdekességek:

HalfMoon interjú első rész 2020 és második rész

John Caldwell honlapja
http://caldwell.hu/  (pillanatnyilag felfüggesztve)

Moly.hu adatlap

Interjú John Caldwell-lel, a Káosz-ciklus írójával - Harminc éve Káoszban! Skandar Graun, Nordes, Mogorva Chei, World of Chaos - terjedelmes, tartalmas interjú a SmokingBarrels-en

Nemes István - John Caldwell tervei az idei évre (2020. január)

Aki a Cherubion világát megálmodta – Beszélgetés Nemes Istvánnal - kilencedik.hu (2016)

Könyvmaraton interjú (2016)

Aki a Cherubion világát megálmodta - scifi.mandiner interjú (2016)

Újévi tervek – beszélgetés Nemes Istvánnal és Szendrei Tiborral (2014)

Az író válaszol (13): Nemes István, baratno.com interjú (2013)

Interjú: Nemes István – ekultura.hu Szabó Dominik (2011)

Word of Chaos interjú (PC játék) skandargraun eoldal PcDome

Káosz ciklus olvasói kritikája kapcsán megerősítjük, hogy továbbra is "exkluzív" elérhető tőlünk a KÁOSZ RPG pdf formátumban

 

Pár kötet-értékelés

Káosz-ciklus moly.hu

Fantasy klasszikusok III. – John Caldwell: A Káosz Szava, Próza Nostra

Könyvkritika: John Caldwell: Káosz regényciklus - Egy félvér ork barangolása Worluk világában - SmokingBarrels

John Caldwell Drén fivérek - kritika LITB

John Caldwell Káosz értékelés fancsali

Caldwell A káosz szava Razor, moly

Skandar Graun sorozatról regiujkonyvek

(x) Növekedésben a hazai fantasy könyvpiac? Rövid 2019-es évértékelés és megjelenési statisztika

Ha linket ajánlanál, amivel egészítsük ki az adatlapot, kérlek, írj nekünk!