Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Tim Morgan (Herr Nándor) válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 12. 10. - 11:44
Tim Morgan arckép

A szerző 2003-ban készült el első novellájával, 2007-ben "A gonosz melegágya" c. írásával pedig már nyomtatásban szerepel a Cherubion kiadó Rothadás c. antológiájában. Egy évvel később Norbert Winney-vel közösen jegyzi a Manonymus c. regényt, ami egy "szórakoztató kalózos fantasy", és Worluk egy eleddig felfedezetlen területére, egy kevésbé ismert korszakba nyújt bepillantást. Morgan folytatja a kalandozást Worluk világán és azon kívül: összesen 15 fantasy kötetben 22 elbeszélése jelent meg. Jelentős munkát fektet a Rastith démonvilág-projektbe (Féreg a horgon), de az "Ammerúniás" Árnyelf c. kötetben éppúgy fontos társszerző (novellájának címe: Tündérpokol), a Sötételf-ben társszerkesztő, a Karcolat Amíg világ a világ esetben úgyszintén. A színfalak mögött folyamatosan alkot, saját bevallása szerint nagyjából minden harmadik írását olvashatjuk nyomtatásban. Nem csupán a Varga Tamás József által szerkesztett antológiákba ír (Kalandok és kalandozók; Száznevű város), hanem Worluk "jelenkori" történelmének alakításában is aktív szerepet vállal (Fagyföld projekt, A Káosz Arénája). Scifi zsánerben hasonló aktivitás jellemzi, Háromszéki Nándor néven pedig történelmi novellákat jegyez (Histórium, SpiritArt), a Prae Kiadónál krimi története van előkészületben. Értékeli az "átgondolt, jól felépített történeteket, amelyekben nincsenek felesleges szálak, sehova nem vezető, odavetett utalások". A Matróztánc-ban megjelent az Árnyak a múltból című kisregényére volt a legbüszkébb, ezt A Káosz Arénája elkészülte felülírta. Írói fejlődésében a Hetedik Pecsét nevezetű scriptóriumnak sokat köszönhet, két éve pedig részt vett a Könyvmolyképző Kiadó féléves szerkesztői tanfolyamán. Ilyen minőségében vett részt A Turul árnyékában és a Vérben fogant ország szöveggondozási munkálataiban. 

>>>>A heti hírblokk napi szinten frissül, lapozz lejjebb, hogy elérd! A villáminterjúk mostantól véletlenszerű sorrendben következnek.<<<<

Hozzászólási lehetőség, kérések, javasolt linkek a molyos karcnál + Az írók válaszai összesítve ]

Fantasy könyvek piaca... Hogy látod a mostani helyzetet? (pl.: Olvasói szokások, lehetőségek és kihívások íróként)

Az utóbbi évtizedekben rengeteg olyan változás történt, ami kedvezőtlenül érintette az olvasási szokásokat, mert a számítógépes játékok, az internet és az okostelefonok széleskörű elterjedésével új, gyorsabb és könnyebb szórakozást ígérő dolgok jelentek meg, és ezek erős konkurenciát jelentenek a könyveknek. Az egyre csökkenő számú vásárló ráadásul rengeteg kiadvány közül választhat, és ez két jelenség együtt óhatatlanul kihat az egyes könyvek eladható példányszámára. Természetesen továbbra is lesznek sikerkönyvek, de egy-egy új nevet bevezetni a piacra komoly anyagi kockázatot jelent, ami szerencsés esetben is csak harmadik-negyedik regénynél térülhet meg. Emiatt nincsenek könnyű helyzetben az első publikációra váró szerzők. Közülük néhányan a magánkiadás mellett döntenek, és POD jellegű vállalkozásokhoz fordulnak. Nekik „megjelenik” ugyan könyvük, de mivel ez nem jár együtt automatikusan olvasókkal is, többnyire csalódás lesz a vége.

A fantasy népszerűsége hullámzik, időnként egy-egy film vagy sorozat hatására emelkedést mutat, de a csúcson is csupán egy szeletkéjét foglalja el a teljes kínálatnak. Nem tudnám megmondani, mekkora jelenleg az a vásárlói réteg, ami még képes eltartani ezt a zsánert. Az mindenesetre érzékelhető, hogy a hagyományos „sword & sorcery” történetek ma már kevesebb embert érdekelnek, mint régebben. Az arányok eltolódtak az urban, weird és egyéb modern változatok irányába, vagy éppen a más zsánerekkel kevert irányzatok felé.

Tim Morgan kötetei

Milyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

A napokban végezzük (az interjú nyáron készült, a regény azóta leadásra került és kiadásra vár - a szerk.) a Hüse „Fayard” Lalival közösen írt A Káosz Arénája című vaskos regényünkön az utolsó simításokat: fülszöveg, borító stb. Mellette egy fantasy novellán dolgozom, ami az említett regény egyik szereplőjének korábbi kalandját meséli el (a szerző időközben ezt az elbeszélést is befejezte). Folyamatban van egy regény is, de erről még korai lenne bármit mondanom.

Van olyan író a zsánerben, aki manapság megkülönböztetett figyelmet kap tőled? (Magyar és külföldi példát is mondj, ha lehetséges.)

Több szerzőnek is kedvelem a műveit, de kettőt kiemelhetek közülük. Az egyik Hüse (Fayard) Lali, aki a történeteiben egyszerre képes a lélek mélyére hatolni és filozófiai magasságokba emelkedni, amivel erősen szétfeszíti a hagyományos fantasy kereteit. Jó ellenpéldája azoknak a szerzőknek, akik mondanivaló és tanulság nélküli történeteikkel, alacsony morális szinten álló, ösztönvezérelt karaktereikkel infantilissé tették a zsánert az igényesebb olvasók szemében.

A másik író, akit követendő példának tartok, az Tölgyesi (Rowland) Laci. Szerkesztőként tisztában vagyok az írástechnikai faktorokkal, és ez alapján kijelenthetem, hogy Laci az egyik olyan hazai fantasy írónk, aki minden részletben minimum jó, de inkább kiváló szinten teljesít. Ez pedig a mesterek ismérve. Ő az egyetlen olyan általam olvasott szerző, akinek minden egyes műve tetszett.

Tim Morgan Káosz ArénájaA fiatalabb nemzedékből is megemlítenék két tehetséget. Az egyik Tallódi Julianna, aki az újabb kori fantasy irányzatokban alkot. Olyan egyedi írói hanggal és látásmóddal rendelkezik, ami nem igazán tanulható. Szerintem még sokat fogunk hallani róla.

A másik Berecki Viktor, aki sajnos nem tartozik a termékenyebb szerzők közé, de minden története remek, jól kigondolt és emlékezetes.

A külföldi fantasy írók közül nálam első helyen áll George R. R. Martin. Szeretem a trükkjeit. Ahogy képes száz oldalakkal később jelentőséget adni valami korábban leírt apróságnak. Ahogy képes indirekt módon közölni információkat. Bizony nem csak a párbeszédeknek mestere, de az elhallgatásnak is. Ahogy a karaktereket tudja nem csak egy irányba fejleszteni, de ha van funkciója, akkor elvinni egy teljesen más felé. Ahogy finoman bánik a fantasy kellékekkel. Ahogy felhasználja a történelemből innen-onnan ismerős elemeket. Le a kalappal!...

Köszönöm szépen a válaszokat, további jó alkotást kívánok! :)
Aldyr

Érdekességek

Könyvkritikák