Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Bán János válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 10. 15. - 15:49
Bán Mór

Bán Mór (Bán János) első fantasy-regénye húsz évvel ezelőtt jelent meg a Cherubion kiadó gondozásában (Ezeréves háború). A Kárpáthia Nomádkirály-ciklus végül négy kötetben alkotott összefüggő egészet, ám a Jég és vér, a Yedikule, illetve további novellák/kisregények csatlakoznak hozzá (újrakiadások formájában éppúgy). Az író a példás alapossággal előkészített Hunyadi sorozattal gyorsan kiemelkedett az alzsáneres közegből, és országos szintű népszerűsége a mai napig töretlen. Egyes "korai" stílusjegyei fellelhetőek történelmi regényeiben is; bár, miként Nemes István fogalmazott anno, Bán Mór kiérlelt nyelvezettel, önálló stílussal bírt, amikor beküldte értékelésre első regényeit, így általa a Cherubion kiadó tulajdonképpen egy "kész", jól képzett tehetséggel gazdagodott. Az író többször megmutatta személyiségének csapatjátékos oldalát, hiszen olyan projektekben is aktív szerepet vállalt, mint a "kultikus" NORDES A Cetkoponyás ház, A KONDOR Aranyváros legendája, a Káosz hősei, vagy épp a Kornya Zsolt (Raoul Renier) által megálmodott, és végül befejezetlen Vér városa 3. műhelymunka (Túl a rőt hold mocsarán). Ötletes scifi regényei (Isten hajói, A birodalmi sas) mellett egyéb jellegű magánkiadásokkal is jelen van a könyvpiacon. Az első Hunyadi történetet Fazekas Attila képregényéből is megismerhetjük. Bán Mór nős, három leánya van, Kecskeméten él. Sci-fi-írói tevékenységét ötször ismerték el Zsoldos Péter-díjjal, tavaly pedig megkapta a Herczeg Ferenc irodalmi díjat, továbbá két megyében irodalom kategóriában a Területi Príma-díjat. Pár hónapja az M5 kulturális-oktatási–ismeretterjesztő csatorna igazgatója, ahol a történelmi ismeretterjesztés erősítésén is munkálkodik.  

>>>>A heti hírblokk napi szinten frissül, lapozz lejjebb, hogy elérd! A villáminterjúk mostantól véletlenszerű sorrendben következnek.<<<<

Hozzászólási lehetőség, kérések, javasolt linkek a molyos karcnál + Az írók válaszai összesítve ]

"Tanárnak készült, újságíró lett. Harmincas éveire oda jutott, hogy szeretett volna valami nagyobbat is írni, így megtervezte első fikciós trilógiáját. Ez lett a magyar mondavilágot fantasyelemekkel és sci-fivel vegyítő Kárpáthia-ciklus, az első kötetet gyakorlatilag készre írta. Kinyomtatta, beköttette, és beküldte egy azóta legendássá vált kiadóhoz, a fantasyben és sci-fiben is utazó Cherubionhoz." FORBES

Fantasy könyvek piaca... Hogy látod a mostani helyzetet? (pl.: Olvasói szokások, lehetőségek és kihívások íróként)

Az utóbbi években egyéb teendőim miatt csak olvasóként próbáltam követni a magyar fantasy könyvpiacot. Örömmel látom, hogy továbbra is számos külföldi megjelenés jön ki nálunk is, ám a magyar választékot egyértelműen szürkébbnek ítélem, mint amilyen tíz-tizenöt esztendeje volt. Örvendetes módon kiváló minőségű regények jelennek meg, de nekem hiányoznak azok a kiadványok, melyek a klasszikus világokhoz kötődtek.

Kárpáthia regényekMilyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

Néhány hete magánkiadásban jelentettem meg a "Túl a rőt hold mocsarán" című kisregényemet, amely Raoul Renier "Vér városa" világában játszódik, és voltaképpen egy második világháborús horror történet. A sztorit tizenhárom éve írtam, azóta asztalfiókban hevert, hiszen az az antológia, melyben megjelent volna még anno a Cherubion kiadónál, végül soha nem látott napvilágot (egyéb okokból -  a szerk.). Most azonban elővettem, és limitált példányban megjelentettük. Összesen 100 darabot nyomtunk belőle, kimondottan gyűjtők számára. 

Nagy álmom, hogy egy napon folytathatom a Kárpáthia világán játszódó történeteimet, de gyanítom, az nem mostanában lesz.

Viszont még idén szeretnék kiadni - szintén erősen limitált példányban - egy különleges, hátborzongató, sok fotóval illusztrált történetet, A halottfényképező címmel.

Lassan elkészül egy hun, szkíta, magyar mondákat összegyűjtő monda-kötetem is (Bán Mór: Csillagösvény lovasai, az Ezer rege könyve sorozat első kötete megjelenik 2020. október 28-án. Az író tervei között szerepel a teljes magyar mondakincs összegyűjtése hosszútávon. - a szerk.).

Van olyan író a zsánerben, aki manapság megkülönböztetett figyelmet kap tőled? (Magyar és külföldi példát is mondj, ha lehetséges.)

Benyák Zoltán regényei nehezen besorolhatók műfaji szempontból, de az egyik legígéretesebb hazai szerzőnek látom.

Mostanában szívesen olvasok újra klasszikusokat, és élvezettel mélyülök el a Tolkien-művek születésének kulisszatitkaiban.

Bármilyen egyéb gondolat, amit szívesen megosztanál velünk és az olvasóiddal.

Mivel a műfaj rajongói nem kis mértékben a televíziós sorozatokra koncentrálnak, lassan örömmel néznék egy magyar gyártású fantasy filmet, vagy sorozatot.

Köszönöm szépen a válaszokat, további jó alkotást kívánok! :)
Aldyr

Érdekességek

Könyvkritikák