Magyar fantasy-írók

Multiverzum - Fantasy hírgyűjtemény 2022 október

Írta: Aldyr - 2022. 11. 03. - 11:05

Változásokat hoz ez a lapszám is. A formavilág mellett a beltartalom éppúgy gazdagodik - ezúton is köszönöm a közreműködők értékes munkáját!  
A kimutatások alapján minden második Olvasónk mobilról keres bennünket, emiatt a formaváltás: most mindkét platformon jól olvasható a kiadvány. A rovatok kapcsán egyre több a saját tartalom,  ez alkalommal  J.R.R. Tolkien univerzumához. További „tematikus” lapszámok várhatók, pl. Gemmell, 
Warhammer, Lawrence, Cook, Jordan kapcsán, és az Ammerúniás extra tartalmak is elstartolnak.  
De nézzük, mit hozott az előző hónap! Szerintem ágazati stratégiai jelentőségű döntés, miszerint az Agave könyvkiadó könyvklubot indít. A 90-es évek szép időszakának emlékképei villannak fel előttem. Valószínűleg lesznek mások is, akik emellett döntenek.  Válságos időkben, mint amilyen a mostani,  ez egy kiváló előrelépés, olyan húzás, amivel mindenki jól járhat. Újfent lesz kiadói kerekasztal: Gabo, Fumax, Agave. Ez jó hír, ez a csapat összetart, dacára annak, hogy versenytársak.

A Delta Vision eközben erősíti a szerepjátékos portfólióját, például a Fantasy AGE kiadványokkal, s közben a sokak által régóta várt Steven Erikson sorozatot éppúgy útjára indítja. A Tuan háza táján is vannak előjelek ígéretes új projektekre. Mialatt a Szukits kiadó  a Warcraft és a Vaják univerzum mellett a Diablo világát is fókuszba helyezné, a Főnix Könyvműhely jó érzékkel szemel ki újabb könyves tételeket a nemzetközi vizekről.  
Az „év magyar science fiction és fantasynovellái „sorozat már az ötödik kötetnél tart, rövidesen megérkezik a boltokba. Volt több dedikálás (pl. Sherwood, Boomen, Hunt, Rowland), Veres Attila pedig exkluzív megjelenést kapott. Remek hír, hogy elkaptuk interjúra Vivien Holloway-t a Vihar ígérete apropóján. Nos, ennyit ide, ha tetszenek a változások, legyél Te is Patreon klubtag, támogasd a fejlesztést! Tartalmas őszidőt, jó olvasást, Aldyr

A Cherubion kiadó megjelenési tervei 2021 ősz

Írta: Aldyr - 2021. 10. 15. - 14:11

John Caldwell

Előkészületben van több más könyvünk is, szóval, lesz még idén pár érdekesség a Cherubiontól... csak hát elég szűkös már az idő karácsonyig (ráadásul általános papírhiány van a nyomdáknál), és én sem tudom pontosan, mi valósulhat meg idén, és mi az, ami átcsúszik jövőre. Amint valami konkrétabbat tudok, részletesebb ismertetést írok.

- Sokan várjátok már Douglas Rowland Alkony-ciklusának 5. (lezáró) kötetét. A "Valóság Urai" c. regény már teljes mértékben leadva, nyomdai előkészítés alatt áll... jó esély van az idei megjelenésre.

Benyomások Tarja Kauppinen A nép igazsága c. regényéről

Írta: Aldyr - 2021. 06. 03. - 10:09

„Én a valóság elől úgy menekülök, hogy átírom, és nevetek rajta. Így születnek a történeteim is.”
Ezt írta Tarja Kauppinen az egyik FB hozzászólásában, és az az érzésem, ebben a mondatban ott van a kötete lényegi esszenciája. „A nép igazsága” számomra alapvetően kaland és társadalomkritika. A Harmonia Caelestis ajánlójából hozom a „sorstörmelékek, sorsőrlemények” elnevezéseket, mert amikor a cselekményéről kellene írnom, ez érződik ide valónak. Én legalábbis nem találtam feszes, időrendben és dramaturgiában szorosan illeszkedő eseményvonalat, sokkal inkább arcokat, hozzájuk kötődő epizódokat (esetenként fordított szemszögből tálalva, némely esetben szándékosan összekuszálva). Van persze végkifutása a regénynek, de a befejezése szerintem majdhogynem lényegtelen – az odáig történő utazás (csapongás(?) az, ami érdekes, emlékezetes. 

Magyar fantasy 2020-2021 írói szemmel | Tarja Kauppinen válaszol

Írta: Aldyr - 2021. 05. 16. - 09:52

Azt nyilatkozza egyik interjúban: "Az egyik kedvenc katolikus szentem, Avilai Szent Teréz írja A belső várkastély című művében, hogy minél többet fejlődik az ember, annál kevesebbnek érzi magát – ezt teljesen aláírom". Szíve szerint egy tanyán élne, távol a modern kortól, és önellátásra rendezkedne be. Szépirodalmi és spekulatív fikciós novellái 2017 óta jelennek meg különféle antológiákban. "Írásaim fontos eleme a szarkasztikus humor, célom görbe tükröt tartani a világ elé, rávilágítani az emberi természet fonákságaira." -nyilatkozza. Molyos karcainak és könyvértékeléseinek kedvező fogadtatása sarkallta arra, hogy irodalmi pályázatokon is próbálkozzon a korábban csak hobbi szinten űzött írás helyett. Több megmérettetésen eredményesen szerepelt, amelyek novella megjelenést hoztak a számára, pl. a Trivium Egyesület „Két világ határán” (2018), vagy a 100 szóban Budapest szépirodalmi antológiák - utóbbiakra különösen büszke, mert négy egymást követő évben is beválogatták, több ezer alkotás közül. Első regénye, A nép igazsága című szatíra/grimdark fantasy/kalandregény/társadalomkritika (és még sorolhatnánk) 2018-ban megnyerte a [bekezdés]-díjat, és innovatív megoldásaival, különlegességével hamar a figyelem középpontjába emelte őt. Könyvrajongó, emellett aktív terepfutó, aki otthonosan mozog a természetben, és szeret teljesítménytúrázni. Saját tapasztalatainak egy része megjelenik első regényében, amikor a szereplők igyekeznek túlélni a vadonban. Regénye eltérő műfajok ötletes vegyítése, amelyben olyan altémák is szerepet kapnak, mint a terror, az autokrácia, az álhírek és a rágalmazás, vagy épp a blogolás jelensége és hatásai. A közeljövőben egy - a Cherubion kiadónál jegyzett - új novellamegjelenése is várható. 

Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Eric Muldoom válaszol

Írta: Aldyr - 2021. 02. 18. - 17:26

Mazák Károly (elegos) ismertetője - Dr. Berke Szilárd első novellája, az ifjú sötételf Aldyr főszereplésével 1995-ben jelent meg a Cherubion kiadónál. Szilárd ekkoriban szerepjátékot mesélt a még gimnazistaként megálmodott, később Ammerúniának nevezett világon. Néhány Aldyr novella után Szilárd megalkotta a nomád Kullgan figuráját, aki a Lutarnita Egyház harcos főpapjaként Aldyr oldalán feltűnik a Sötét angyalok című regényben. Szilárd hamarosan a Káosz Világára is elkalandozott, visszatérő karaktere itt Codric, Dergánia száműzött hercege. 2003-ban létrehozta az Ammerúnia Műhelyt, írótársaival három antológiát is összeállított. A Delta Vision Exkluzív sorozatban két, korábbi írásai kibővített verzióiból álló kötettel (Éjféli erdő, Boszorkánylovag) szerepel. A 2016-os Árnyelf az első magyarországi megosztott-karakter fantasy-kötet, Asslanthasi Aldyr főszereplésével. Szilárd nevéhez kötődik számos internetes honlap, kiemelten a Fantasycentrum.hu és a Fantasya.hu létrehozása és szerkesztése. Civilben a MATE Kaposvári Campusán (anno: Kaposvári Egyetemen) tanít, emellett vállalkozó és jóga oktató. Nős, két felnőtt leánygyermek büszke édesapja. 

Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Veres Attila válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 12. 29. - 13:01

"Lehet, hogy szentségtörés, de szerintem Márquez vagy Borges vagy akár Csáth Géza is weird volt." - nyilatkozza a szerző, akiről azt írják ugyanitt: "Ha létezne olyan, hogy közéleti weird irodalom, akkor Veres Attila új novelláskötetét, az Éjféli iskolákat biztosan oda lehetne sorolni. Általában ugyanis nem túl sok olyan horrorsztorival találkozunk, ami mögött a mai magyar valóság ennyire kitapintható". Veres Attila ötödik generációs, meghatározó szerző: új, erőteljes, egyedi stílust hozott a zsánerbe. Odakint sötétebb c. kötetével, ami az AGAVE kiadó gondozásában jelent meg, hamar reflektorfénybe került. "Humora Douglas Adamsére és Terry Pratchettére emlékeztetett, explicit erőszakjelenetei a naturalisztikus amerikai horror-szerzőkre, Kingre és Barkerre" - jellemzik őt a "geekz" értékelésében. Az Éjféli iskolák, ami eredetileg a Pornó éjfél után munkacímet viselte, még inkább ráerősített a személye körül kialakult imázsra. "A weird alkalmas arra, hogy reflektáljon a világunkra, ami az utóbbi időben teljesen centrum nélküli lett, és hihetetlenül gyorsan változik, de nem feltétlenül a jó értelemben, hisz ez a változás gyakran inkább visszafejlődés, nem progresszió. Most minden bizonytalan és bármikor bármi megtörténhet. Egy jó sztoriban pedig pont az, és pont úgy történik meg, amitől a legjobban félünk" - írja. Az AGAVE-n kívül a TBA kiadásában is elérhetőek elbeszélései: az Aether ​Atrox és a Rémtörténetek ​járvány idejére c. antológiákban. Veres Attila 1985-ben született Nyíregyházán, a Pécsi Tudományegyetemen végzett film szakon, fél évet töltött az Oslói Egyetemen ösztöndíjasként. Magyarországon és külföldön is dolgozik filmforgatókönyveken. A legutóbbi a Második kör c. kisfilmet pl. a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon vetítették októberben. Az ​év magyar science fiction és fantasynovellái antológiák visszatérő szerzője a GABO kiadónál.  

Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Jan van den Boomen (Gáspár Péter) válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 12. 23. - 13:30

A legaktívabb második generációs írók egyike: molyos adatok alapján 1996-2020 között 17 m.a.g.u.s. antológiában működött közre, 14 önálló regényt/novellaválogatást jegyez. Legújabb kötete a napokban megjelent Istenítélet, ám Ynev világán kívül is alkot, most pl. az Unseen Domains logó alá szerkesztett két fantasy-kiadványt. Első nagyobb elbeszélése a Jó széllel toroni partra, ezt két évvel később a Morgena könnyei követi: ezek időközben - mondhatni - kultikussá váltak rajongói körben. Toron múltját és jelenét részletgazdag 470 oldalban mesélte el, csak hogy a szerepjátékos/világfejlesztős vonalat is megemlítsük. Amikor alkot, a "kisemberek" világa mozgatja meg a fantáziáját, ezt a nézőpontot mutatja be szívesen, átéléssel - amennyiben Mogorva Chei szintű legendáról kellene írnia, biztosan bajban lenne, nyilatkozza. Civilben (saját szavait idézve), momentán, hogy a turizmus összeomlott, leginkább csak boldogulni próbál, ugyanis húsz éve dolgozik az Agra utazási irodánál, itt  vezet utakat a világ minden részére, de a leginkább Délkelet-Ázsiába, mert lenyűgözi az ottani kultúra és történelem. Ezen kívül a Chefparade-nél is felbukkan időnként, lévén imád enni és főzni, és a délkelet-ázsiai régió kulináris bonyodalmaiban segít eligazodni a főzni vágyók számára. Kiadás előtt áll egy Indonéziával foglalkozó útikönyve, illetve félkészen van egy Burmával (Myanmar) és Kambodzsával foglalkozó, hasonló kötet. Vácon él élete párjával és az ő két gyermekével - boldogan.

Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Juhász Viktor válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 12. 17. - 12:27

Második generációs szerző, 1997--2012 között jelentek meg különféle elbeszélései a zsánerben. Jelenleg "passzív", ám ez talán változni fog a jövőben. Írásai alapján (is) színes egyéniség: a Legendák és Enigmák (m.a.g.u.s.) sorozatban debütál (Kyria örök), de éppúgy aktív szerző az Ars Magica világához készült antológiákban, a Nyulászi Zsolt által indított Codex Legendák könyve "sorozatban", majd leteszi névjegyét a Cthulhu mítoszhoz és a Kornya Zsolt által jegyzett remek Vér városa kezdeményezéshez. Vincent Prendergast álnéven 7tenger regényt ír (Keserű áramlatokon), Jonathan Sparks-ként egy hazai szerepjáték világához (Requiem) készít "alapozó" regényt (Relikvia). Játékfejlesztőként (Neocore Games, narrative designer és vezető szövegíró) jelentős tapasztalatokat szerzett: csapata olyan sikeres játékokat jegyez, mint például a Van Helsing és a Warhammer 40K Martyr. 2000 körül kezdett el főállásban könyveket fordítani: azóta műfordítóként hasonlóképp impozáns a felhozatal: "magyar hangja" több esetben Neil Gaimen-nek, de éppúgy fordított Howard-ot, Miéville-t, Chandler-t, Bradbury-t, George RR Martin-t, Ted Chiang-ot vagy épp Walking Dead képregényeket. Évekig mesélt AD&D-t és Ars Magicát, ám a Call of Cthulhu az, amihez rendre visszatér. Miéville kapcsán nyilatkozza: "Amikor elolvastam a Perdidót, arra gondoltam, a fantasyhez már nem tudok ugyanúgy viszonyulni többé, mint előtte, és ez így is maradt."

Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Tim Morgan (Herr Nándor) válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 12. 10. - 11:44

A szerző 2003-ban készült el első novellájával, 2007-ben "A gonosz melegágya" c. írásával pedig már nyomtatásban szerepel a Cherubion kiadó Rothadás c. antológiájában. Egy évvel később Norbert Winney-vel közösen jegyzi a Manonymus c. regényt, ami egy "szórakoztató kalózos fantasy", és Worluk egy eleddig felfedezetlen területére, egy kevésbé ismert korszakba nyújt bepillantást. Morgan folytatja a kalandozást Worluk világán és azon kívül: összesen 15 fantasy kötetben 22 elbeszélése jelent meg. Jelentős munkát fektet a Rastith démonvilág-projektbe (Féreg a horgon), de az "Ammerúniás" Árnyelf c. kötetben éppúgy fontos társszerző (novellájának címe: Tündérpokol), a Sötételf-ben társszerkesztő, a Karcolat Amíg világ a világ esetben úgyszintén. A színfalak mögött folyamatosan alkot, saját bevallása szerint nagyjából minden harmadik írását olvashatjuk nyomtatásban. Nem csupán a Varga Tamás József által szerkesztett antológiákba ír (Kalandok és kalandozók; Száznevű város), hanem Worluk "jelenkori" történelmének alakításában is aktív szerepet vállal (Fagyföld projekt, A Káosz Arénája). Scifi zsánerben hasonló aktivitás jellemzi, Háromszéki Nándor néven pedig történelmi novellákat jegyez (Histórium, SpiritArt), a Prae Kiadónál krimi története van előkészületben. Értékeli az "átgondolt, jól felépített történeteket, amelyekben nincsenek felesleges szálak, sehova nem vezető, odavetett utalások". A Matróztánc-ban megjelent az Árnyak a múltból című kisregényére volt a legbüszkébb, ezt A Káosz Arénája elkészülte felülírta. Írói fejlődésében a Hetedik Pecsét nevezetű scriptóriumnak sokat köszönhet, két éve pedig részt vett a Könyvmolyképző Kiadó féléves szerkesztői tanfolyamán. Ilyen minőségében vett részt A Turul árnyékában és a Vérben fogant ország szöveggondozási munkálataiban. 

Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Lőrinczy Judit válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 12. 05. - 12:41

Lőrinczy Judit 2003-tól foglalkozik prózaírással, 2006-ban már publikál a 77 című antológiában (Fehér felhőn fekete holló), majd ezt követően neve több alkalommal megjelenik SF magazinokban (Galaktika, Galaktika XL, Új Galaxis), és visszatérő szerző az Az ​év magyar science fiction és fantasynovellái sorozatban. Idei novellája (A doboz) az előző hetekben került a boltokba. 2013-ban az Ingókövekkel leteszi névjegyét az Ad Astra kiadónál, amely "...művének témája Sztálingrád ostroma, de olyan formába öntve, ahogyan nem olvastunk róla talán még soha" - írja egyik értékelő. "Nem dokumentarista naplóregény, nem történelmi fikciós mű, de még csak nem is a mágikus realizmus eszközeit felhasználó urban fantasy. Mégis, az Ingókövek mindezek együttese." Az Elveszett Gondvána (2018) folytatja a megkezdett rendhagyó útvonalat. Vicomte írja róla "...regénye azon a mezsgyén mozog, ami a szürrealizmus és a new weird között helyezkedik el." "Az egyik legérdekesebb a magyar fantasy történetében" - vélekedik az ekultura.hu kritikusa. A szerző a szabadideje egy részében fest (devianart galéria), közösségi oldalon megosztott képei alapján szenvedélyes túrázó és -fotós.