A 44-ik hét hírei - Barbarians, Goldenlane, Salvatore, Darkest Dungeon

Írta: Aldyr - 2020. 10. 26. - 12:24
 • Noro - Annie Warden: Moloch "...hangulatos, és alapvetően igényes prózába foglalt sztori volt ez (csak néha az a fránya szórend), meglepően bátor befejezéssel."
 • * Nora Roberts: Csont és vér - A Kiválasztott Krónikája 2. GABO
 • Mi történik a Blizzardnál? telex
 • BBetti86 -Cameron Johnston: A Megtörtek Istene "Jó a cselekmény, bírtam a karaktereket, húzása van a történetnek."
 • A "Barbárok" nem egy "Róma", sem egy "Spartacus", ám kapunk egy tisztességgel megrendezett történelmi sorozatot a Teutoburgi csata egyfajta idővonaláról. A film helyenként erős tud lenni hangulatban, helyenként látványban, az összkép pedig mindenképp olyan színvonalú, ami megéri a megtekintést. Aldyr
 • Sapkowski - "A legendás VAJÁK-sorozat szerzőjének vadonatúj történelmi fantasytrilógiája a huszita háborúk idején játszódik". GABO
 • Tíz éves a Próza Nostra
 • Conan a barbár grafikák Pinterest
 • Decemberben a Marvel az 50 éves Conan-jubileum kapcsán King-Size promóval új Conan-képregényt ad ki, benne Roy Thomas & Steve McNiven sztorival. 
 • Netflix Barbárok - Barbarians pilot kritika sorozatjunkie
 • Hatalmas siker a Darkest Dungeon-társasjáték gamekapocs
 • Próza Nostra - IV. Világok TalálkozásaKiadói kerekasztal (A film) - A ViTa második napján a kiadók képviselőivel beszélgetünk a sci-fi és fantasy aktuális helyzetéről, valamint az elmúlt évtized tapasztalatairól, trendjeiről és meghatározó könyveiről. Résztvevők: Kleinheincz Csilla (GABO kiadó); Németh Vladimir (Fumax Kiadó); Velkei Zoltán (Agave Könyvek). Moderál: Takács Gábor. 
 • Darth_Revan-R. A. Salvatore: Időtlen
 • Trombitang: J. Goldenlane: Isteni balhé
 • Érkeznek a héten további interjúk: Colin J FayardLőrinczy Judit és A. M. Aranth (Holló-Vaskó Péter).
 • Baldur's Gate 3 Early Access teszt PcGuru

A 43-ik hét pörög - Witcher, Baldurs Gate 3, Kauppinen, Johnston, Dale Avery (Nyulászi Zsolt)

Írta: Aldyr - 2020. 10. 19. - 21:04

Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Bán János válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 10. 15. - 15:49

Bán Mór (Bán János) első fantasy-regénye húsz évvel ezelőtt jelent meg a Cherubion kiadó gondozásában (Ezeréves háború). A Kárpáthia Nomádkirály-ciklus végül négy kötetben alkotott összefüggő egészet, ám a Jég és vér, a Yedikule, illetve további novellák/kisregények csatlakoznak hozzá (újrakiadások formájában éppúgy). Az író a példás alapossággal előkészített Hunyadi sorozattal gyorsan kiemelkedett az alzsáneres közegből, és országos szintű népszerűsége a mai napig töretlen. Egyes "korai" stílusjegyei fellelhetőek történelmi regényeiben is; bár, miként Nemes István fogalmazott anno, Bán Mór kiérlelt nyelvezettel, önálló stílussal bírt, amikor beküldte értékelésre első regényeit, így általa a Cherubion kiadó tulajdonképpen egy "kész", jól képzett tehetséggel gazdagodott. Az író többször megmutatta személyiségének csapatjátékos oldalát, hiszen olyan projektekben is aktív szerepet vállalt, mint a "kultikus" NORDES A Cetkoponyás ház, A KONDOR Aranyváros legendája, a Káosz hősei, vagy épp a Kornya Zsolt (Raoul Renier) által megálmodott, és végül befejezetlen Vér városa 3. műhelymunka (Túl a rőt hold mocsarán). Ötletes scifi regényei (Isten hajói, A birodalmi sas) mellett egyéb jellegű magánkiadásokkal is jelen van a könyvpiacon. Az első Hunyadi történetet Fazekas Attila képregényéből is megismerhetjük. Bán Mór nős, három leánya van, Kecskeméten él. Sci-fi-írói tevékenységét ötször ismerték el Zsoldos Péter-díjjal, tavaly pedig megkapta a Herczeg Ferenc irodalmi díjat, továbbá két megyében irodalom kategóriában a Területi Príma-díjat. Pár hónapja az M5 kulturális-oktatási–ismeretterjesztő csatorna igazgatója, ahol a történelmi ismeretterjesztés erősítésén is munkálkodik.  

Worluk regények kronológiája (hivatalos)

Írta: Aldyr - 2020. 10. 14. - 10:25

>>>A teljes anyag beszerkesztve, illusztrációkkal letölthető pdf formátumban ide kattintva<<<

Dr. Mazák Károly: Sok olvasóban és érdeklődőben felmerül a kérdés, hogyan is kezdjenek hozzá a Worluk világán játszódó könyvek, köztük a Káosz-ciklus olvasásának. A regényfolyam 1990-ben indult A Káosz Szava megjelenésével, és ma a regények száma már a nyolcvanat is meghaladja. Véleményem szerint egy fiktív világon játszódó történetsorozatot a megjelenés sorrendjében érdemes olvasni, hiszen ekkor nyomon követhető, hogyan bővült és gazdagodott az adott világ. Ehhez persze az első kiadásokkal kellene kezdeni, hiszen Nemes István számos alkalommal átírta a Káosz-ciklus korai részeit, hogy jobban illeszkedjenek az egyre részletesebben kidolgozott világba.

Címkék

A 42-ik hét fantasy-hírei: Ballingrud, Tamsyn Muir, Moskát Anita, Butcher és mások

Írta: Aldyr - 2020. 10. 12. - 20:13

Fantasy front 41-ik hét: Salvatore, Sanderson, Clarke, Sullivan és mások

Írta: Aldyr - 2020. 10. 05. - 09:06

Itt a 40-ik hét: Goss, Butcher, Sullivan, Lyons és Conan

Írta: Aldyr - 2020. 09. 29. - 12:13

Conan kegyetlen kardja 3 - Barbár, kalóz és hadvezér: Conan újra akcióban

Írta: Aldyr - 2020. 09. 28. - 08:25

„A történelem előtti idők képzeletbeli korszaka, egy rég feledésbe merült, ám ősi nevekben és eltorzult mítoszokban máig fennmaradt kor elevenedik meg kötetünk lapjain. A mágia és boszorkányság, az ősi fajok hanyatlásának és az emberiség felemelkedésének ideje ez, melyben egy hatalmas erejű, kimmériai barbár kalandjait követhetjük nyomon az északi jégmezők fagyos pusztaságaitól Aquilónia trónjáig.” Ezzel a felvezetővel indít a Szukits által gondozott Robert E. Howard összes történetei c. kötet fülszövege 2004-ből, és valószínűleg a 2004 előtt született zsáner-olvasók számára behatóan ismert a hyboriai kor legendás alakja, olyannyira, hogy 2020-ban éppúgy aktuális, mi több, piacképes. Legyen szó képregényről, filmről, társasjátékról, számítógépes feldolgozásról. Zárójelesen jegyzem meg, vélhetően pont ez lesz a helyzet 2050-ben, és ez jól is van így. A nemzetközi kitekintésben parányinak számító hazai piacon gazdag felhozatalban találkozunk az író legismertebb hősének történeteivel, mégpedig különféle formátumokban: szerepjátékban, antológiákban, társasjátékban, újabban pedig képregények lapjain látjuk viszont e legendás alakot. Jelen cikkben a Conan kegyetlen kardja harmadik kötetét értékeljük. 

Címkék

38-39-ik hét a fantasy könyvek piacán - Hernád Péter, Robin Hobb és mások

Írta: Aldyr - 2020. 09. 22. - 13:50

Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Rusvai Mónika válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 09. 20. - 13:57

Rusvai Mónika az ​Év magyar science fiction és fantasynovellái 2018-as kiadványában debütált Égigérő c. novellájával. A GABO kiadó gondozásában a Tündöklő c. regényével hamar reflektorfénybe került. Kötetének alapkoncepciója az európai sárkányalakokkal foglalkozó szakdolgozatom írása során született, mondja el egy interjúban. "Rusvai Mónika klasszikus fantasy-t írt, ami beleillik a zsánerbe és a múlthoz való viszony vizsgálatával ki is emelkedik belőle" - írja kritikájában Tamás Miklós. "...Az apró jelekből és elszórt utalásokból számomra egy kicsit a kuruc kori Magyarországra emlékeztető birodalom képe rajzolódott ki... a szerző jól ötvözte a klasszikus fantasyk és kalandregények toposzait a modern olvasói elvárásokkal" - írja róla vicomte. Fő kutatási területe Robert Holdstock Mitágó-ciklusa, emellett fordít a zsánerben, jelenleg a Delta Vision kiadó részére. Nem csupán ír, rajzol is: kötetét saját illusztrációi gazdagítják. További terveiről így nyilatkozott 2019-ben: "Fantasy és még több fantasy."