Magyar fantasy 2020-2021 írói szemmel | Tarja Kauppinen válaszol

Írta: Aldyr - 2021. 05. 16. - 09:52
Tarja Kauppinen 2021

Azt nyilatkozza egyik interjúban: "Az egyik kedvenc katolikus szentem, Avilai Szent Teréz írja A belső várkastély című művében, hogy minél többet fejlődik az ember, annál kevesebbnek érzi magát – ezt teljesen aláírom". Szíve szerint egy tanyán élne, távol a modern kortól, és önellátásra rendezkedne be. Szépirodalmi és spekulatív fikciós novellái 2017 óta jelennek meg különféle antológiákban. "Írásaim fontos eleme a szarkasztikus humor, célom görbe tükröt tartani a világ elé, rávilágítani az emberi természet fonákságaira." -nyilatkozza. Molyos karcainak és könyvértékeléseinek kedvező fogadtatása sarkallta arra, hogy irodalmi pályázatokon is próbálkozzon a korábban csak hobbi szinten űzött írás helyett. Több megmérettetésen eredményesen szerepelt, amelyek novella megjelenést hoztak a számára, pl. a Trivium Egyesület „Két világ határán” (2018), vagy a 100 szóban Budapest szépirodalmi antológiák - utóbbiakra különösen büszke, mert négy egymást követő évben is beválogatták, több ezer alkotás közül. Első regénye, A nép igazsága című szatíra/grimdark fantasy/kalandregény/társadalomkritika (és még sorolhatnánk) 2018-ban megnyerte a [bekezdés]-díjat, és innovatív megoldásaival, különlegességével hamar a figyelem középpontjába emelte őt. Könyvrajongó, emellett aktív terepfutó, aki otthonosan mozog a természetben, és szeret teljesítménytúrázni. Saját tapasztalatainak egy része megjelenik első regényében, amikor a szereplők igyekeznek túlélni a vadonban. Regénye eltérő műfajok ötletes vegyítése, amelyben olyan altémák is szerepet kapnak, mint a terror, az autokrácia, az álhírek és a rágalmazás, vagy épp a blogolás jelensége és hatásai. A közeljövőben egy - a Cherubion kiadónál jegyzett - új novellamegjelenése is várható. 

>>>>A heti hírblokk napi szinten frissül, lapozz lejjebb, hogy elérd! A villáminterjúk mostantól véletlenszerű sorrendben következnek.<<<<

Hozzászólási lehetőség, kérések, javasolt linkek a molyos karcnál + A hazai fantasy-írók válaszai összesítve ]

Fantasy könyvek piaca... Hogy látod a mostani helyzetet? (pl.: Olvasói szokások, lehetőségek és kihívások íróként)

A nép igazságaA válság a könyvpiacnak is betett, s ha összébb kell húznunk a nadrágszíjat, az első megszorítások márpedig a szórakozást érik. Háborús időket élünk, még ha egy szabad szemmel láthatatlan kórokozó és a gazdasági visszaesés is az ellenség, a háborúban pedig csakis az összetartás által győzhetünk. Segítő kezet kell nyújtanunk egymásnak részrehajlás és személyválogatás nélkül. Szerencsére ez egyre gyakrabban történik meg, egyre többen ismerik fel, hogy a viszontagságok csak úgy győzhetők le, ha egységesek vagyunk.

A másik - kevésbé látványos - kihívás a zsánerrel szembeni elvárások változása. Az olvasói igényekre reagálva egyre inkább teret hódítanak olyan újszerű irányzatok, mint például a romantikus fantasy, melynek noha jelentős felvevőpiaca van, sokan nehezebben tudjuk befogadni. A kevert zsánerek ugyanakkor az innováció kútfejei lehetnek, tele nagyszerű lehetőségekkel, melyeket csak ki kell aknázni. Jómagam is erre törekszem azáltal, hogy társadalmi, történelmi problémákat fogalmazok meg a fantasztikum eszköztárával. Azok táborát erősítem, akik szerint a fantasy célja nem csupán, vagy nem elsősorban a szórakoztatás, sőt. Hogy magamat idézzem: "Az igazi tanulság nyolc napon túl gyógyul."

Milyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

Két novellamegjelenésem várható az idei évre, két különböző antológiában, ebből az egyik szépirodalom, a másik pedig cyberpunk. Utóbbi egy izgalmas kihívás volt, kilépés a komfortzónámból egy új, számomra eleddig még járatlan terepre, az előbbi pedig afféle jutalomjáték, rég nem tapasztalt flow-élmény közepette vetettem papírra a vidéki magyar valóságban játszódó, ezúttal fantasztikus elemek nélküli szöveget.

A cyberpunk novella az egyik legnagymúltúbb fantasykiadónál fog megjelenni, a szépirodalmi pedig egy barátságos alkotóműhely égisze alatt.

Közben igyekszem haladni a következő regényemmel is, hogy A nép igazsága rajongóinak se kelljen soká "éhezniük". 

Van olyan író a zsánerben, aki manapság megkülönböztetett figyelmet kap tőled? (Magyar és külföldi példát is mondj, ha lehetséges.)

Talán szokatlan lesz a válaszom, de mivel szeretem szabadon értelmezni a zsáner határait, Mikszáth Új Zrínyiászát említeném a hazai művek közül, mert ez a feltámadás toposzára épülő szatíra örök érvényű görbe tükröt tart társadalmunk elé. A múlt, és különösen a monarchia kora igen közel áll a szívemhez, spekulatív fikciós műveimet is gyakran helyezem hasonló díszletek közé.

Hajlamosak vagyunk a fantasyt valami modern találmánynak tekinteni, és olykor megfeledkezünk arról, hogy már évszázadokkal ezelőtt is születtek ebbe a zsánerbe sorolható alkotások. Az Új Zrínyiász a magyar fantasztikum egyik előfutára, büszkék lehetünk rá, hogy a közoktatás tananyagában is helyet kapott egy olyan író, akinek repertoárjában a spekulatív fikció is szerepel.

Tarka KauppinenNoha mostanában sajnos kevesebb időm van olvasni, az egyik fő irány, melybe tervezem beleásni magam, ez a "pre-fantasy" lesz.

A külföldiek közül pedig egy kortársat, jelesül Joe Abercrombie-t emelném ki, akinek Első Törvény trilógiája az én szememben a minőségi fantasy iskolapéldája. Sajnos a folytatásai már nem hozták minden esetben ugyanazt a színvonalat, a rajongói igények kiszolgálása és a külső nyomás az írói hang rovására ment.

Bármilyen egyéb gondolat, amit szívesen megosztanál velünk és az olvasóiddal.

A fantasyrajongók egy viszonylag szűk közösség, akiknek ugyanakkor igényük van új és új nevekre, hangokra. Az elvárások annyifélék, ahány ember, és nyüzsgő élet van a mainstreamen kívül is, mind olvasói, mind írói részről. Egy zenei hasonlattal élve: a népszerű popslágerek után szokatlannak, nehezebben befogadhatónak hathat egy-egy alternatív dallam, ugyanakkor botorság volna mindig csak könnyűzenét hallgatni.

Amit olvasóként tehettek értünk - és írótársaim nevében is köszönjük, ha megteszitek -, az a támogatás. Nekünk, ötödik generációs szerzőknek különösen sokat jelent, ha vásárlással, követéssel, pozitív visszajelzésekkel biztosítotok arról, hogy mellettünk álltok.

A magyar fantasztikum egy kincsesbánya, tele a legkülönfélébb drágakövekkel, melyek között mindenki találhat kedvére valót. Számtalan potenciális fantasyolvasó járkál az utcán, akik csak idő kérdése, hogy mikor fedezik fel maguknak ezt a zsánert. Meg persze ismerősöké, akik segíthetnek ezen néhány könyvajánlással.

Köszönöm szépen az érdekes, értékes válaszaid, további jó alkotást kívánok! :)
Aldyr

Érdekességek

Könyvkritikák