Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Moskát Anita válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 07. 07. - 13:11
Moskát Anita 2020

>>>>A heti hírblokk napi szinten frissül, lapozz lejjebb, hogy elérd!<<<<
Moskát Anita 2010-óta publikál látható felületeken, és 2014-ben debütált első regénye, amely mindjárt erősen is nyitott, új színt hozott a hazai fantasy-palettára. Már legelső novellája is Preyer Hugó-díjat kapott 2009-ben. Ahogy írja a molyon, őt is hamar megszólította az a bizonyos belső hang: "Mindig is történetek futottak a fejemben, aztán olyan tizennégy éves korom körül elkezdtem leírni őket." Ars poeticája fontos építőelemei közül is megoszt itt párat, amelyek rendre visszaköszönnek a köteteiből: "A fantasztikum eszköze egyrészt nagyon tetszik, felnagyít és kifacsar mindennapos, a való életben fontos dolgokat, és ezzel a torz tükörrel talán pont olyan szemszögből mutatja meg ezeket, ahogy a valóságban nem láthatjuk. Azokat a fantasztikus regényeket szeretem leginkább olvasni, amik nem csak kiszakítanak a valóságból, amiknek a kalandjai és furcsa világai révén nem elmenekülök a mindennapi problémák elől, hanem pont a valóságról értek meg valami fontosat." Az SFF Vektor zsűrije Irha és bőr című könyvét választotta A 2019-es "Év Fantasy Könyvének".

A fantasy közönségszavazás során ugyancsak ez a regény foglalta el a dobogós első helyet. A milyen másik világot fedezne fel szívesen kérdésre ezt válaszolta: "Elsőként a Setét Torony világa ugrott be, mert nagyon színes, de teljesen biztos, hogy az első nap lerágnák az ujjaimat a mutáns óriás rákok, elrabolna egy öntudattal rendelkező szupervonat, esetleg agyontaposna egy házméretű kiborgmedve. Vagy csak simán lelőne valaki a revolverével. Szóval lehet, hogy inkább egy nyugodt, pipafüstös születésnapi mulatságot választanék Hobbitfalván, azt talán túlélném.:)" Facbook oldala

Hozzászólási lehetőség, kérések, javasolt linkek a molyos karcnál + Az írók válaszai összesítve ]

Fantasy könyvek piaca... Hogy látod a mostani helyzetet? (pl.: Olvasói szokások, lehetőségek és kihívások íróként)

Rengeteget változott/változik a fantasy piac jelenleg. Sokkal sokszínűbb lett, mint amikor tizenévesen elkezdtem aktívan olvasni, és egy „Amerikai istenek” vagy „Perdido pályaudvar” megjelenése ritka vérfrissítésnek tűnt. Most sokkal több stílus, kísérletezés megfér egymás mellett, és ebben a kiadóknak óriási szerepe van: bátrabban jelentetnek meg újszerű vagy nehezen besorolható fantasyket, zsánerek közt hidat képző regényeket, még ha ezek talán nehezebben is találják meg az olvasóikat.

A Moskát Anita regényeiHugo- vagy Nebula-díjas regények mellett a kisebb külföldi díjak győztesei közül is egyre több jön ki itthon frissen, a megjelenések igazodnak a világpremierekhez, az olvasók naprakészebbé válnak. (Tartok tőle, hogy a pandémia kicsit visszaveszi majd ezt, a kiadók talán szívesebben nyúlnak majd bejáratottabb címekért, de a folyamat már javában tart.)

Ami viszont érdekes, hogy a „klasszikus” és a „újszerű” fantasy olvasói közt mintha viszonylag kicsi lenne az átfedés. Nem együtt, hanem egymás mellett fogyasztják a könyveket, és mintha a párbeszéd is ritka lenne. Pedig egyik sem a másik kárára létezik, ahogy a valóságra reflektáló művek sem veszik el az eszképizmus létjogosultságát, vagy fordítva, egyszerűen másként használják fel a zsáner eszközeit. És hosszútávon ezzel a sokszínűséggel a fantasy csak nyerhet: nekem legalábbis nincs inspirálóbb annál, mint minél többféle, bátor szöveget olvasni.

Milyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

Az elmúlt időszakban még az „Irha és bőr” írását pihentem ki és zártam le magamban – öt év azzal a regénnyel rengeteg volt, nehéz belefogni egy újba. Van egy ötletem, amihez apránként nekiláttam, de még az elején járok, így sokat nem szeretnék róla mondani. Olyan fantasy lesz, amelyben fontos szerephez jut a múlthoz való viszony, a családban öröklődő generációs terhek, és hogy létezhet-e objektív igazság.

Van olyan író a zsánerben, aki manapság megkülönböztetett figyelmet kap tőled? (Magyar és külföldi példát is mondj, ha lehetséges.)

Nagyon nyitott vagyok új szerzőkre, szóval bármilyen friss, érdekes hangot szívesen olvasnék, elsőkönyveseket is. De azért van pár kedvencem az utóbbi évekből, N.K. Jemisin világépítése rendkívül izgalmas, Seanan McGuire prózája és érzékenysége lenyűgöz, Lev Grossmantól bármit megvennék A varázslók után, Karin Tidbeck pedig a titkos favoritom, még ha ő a zsánerek közti határokon is mozog. Szívesen olvasnék több nem angolszász fantasyt, afrikait, ázsiait, eddig kevésbé megismert európai országokból valókat. Nem igazán teszek különbséget magyar meg külföldi szerző közt, ugyanazt várom el tőlük: legyenek bátrak, őszinték, trendektől függetlenül meséljenek el valami olyat, amit rajtuk kívül senki más nem tudna "pont úgy".

Köszönöm szépen a válaszokat, Anita! Jó alkotást! :)
Aldyr

Érdekességek

Az írónő honlapja

EXTRA HÉT - Moskát Anita: Bábel fiai (2014)

„Az a csont valójában ugyanaz” – Interjú Moskát Anitával az Irha és bőr című kötetéről prozanostra 2019

Watchaholics Interjú Moskát Anita írónővel 2019

Moskát Anita: A fantasy remek eszköz a valóság problémáinak megértésére 2018 ectopolis

Interjú Moskát Anitával Könyvsarok

Prologus interjú a szerzőnővel

Interjú Moskát Anitával sfmag

Moskát Anita "Mi a fene történt Westeroson" in Spekulatív Zóna

Moskát Anita interjú spiritbliss

Moskát Anita Az Irha és bőr világáról 1.

Moskát Anita - Mitől félnek az írók? - Az Irha és bőr születéséről

Moskát Anita Irha és bőr - infók az új regényről

Moskát Anita interjú Objektív a fiókból 2016

Könyvkritikák

Moskát Anita: Bábel fiai Vicomte értékelése

Moskát Anita Bábel fiai ftamas, moly

Moskát Anita - Bábel fiai Könyvvizsgálók kritika

Moskát Anita Bábel fiai - Makitra értékelése

Moskát Anita Bábel fiai kritika Olvastadmár

Moskát Anita Horgonyhely kritika Könyvvizsgálók 

Moskát Anita Horgonyhely kritika ekultura.hu

Moskát Anita Horgonyhely kritika Szubjektív Kultnapló

Moskát Anita Horgonyhely kritika sfmag

Moskát Anita: Irha és bőr, Bori_L, moly

Moskát Anita: Irha és bőr, Vicomte kritikája, moly "...az írónő beteljesítette a küldetését, mivel emlékezeteset alkotott."

Moskát Anita: Irha és bőr, Voorhees, moly "Nehéz alkotás, bár politikai és társadalmi szempontból rendkívül aktuális, ezért érdemes elolvasni."

Moskát Anita: Horgonyhely, Voorhees, moly "Ez a regény ismét több, mint szimpla szórakozás. Elgondolkodtat, és jobban is tesszük, ha elgondolkodunk és változtatunk, mert így együtt lehet szebb jövőnk."

Moskát Anita: Irha és bőr - A kistarcsai gettóban ember-állat fajzatok várják a Teremtő eljövetelét - könyvesblog

Moskát Anita: Bábel fiai, Voorhees, moly

Moskát Anita: Irha és bőr , moly

csartak, moly, Moskát Anita: Irha és bőr 

Moskát Anita Irha és bőr moly, kvzs

RZednik, moly, Moskát Anita Irha és bőr 

Moskát Anita Irha és bőr, Zsoofia értékelése, moly

"...aki még nem olvasott Moskát Anitától, annak ez tökéletes lehetőség, hogy megismerkedjen az egyik legjobb írónkkal." Moskát Anita Irha és bőr, ekultura, Dominik

"Moskát Anita harmadik regénye nem okoz csalódást az olvasóknak, sőt, sokkal kiforrottabb és komplexebb a történet minden egyes társadalomkritikai megnyilvánulása. Az Irha és bőr egyfajta szintézise a korábbi két regénynek, de határozottan képes meghaladni azokat, és egyszerre az ismerősség és idegenség érzetét kelteni." Ember az állatban, állat a fajzatban (Moskát Anita: Irha és bőr) b.aletta, prozanostra

 Moskát Anita: Irha és bőr, Noro értékelése a molyról

Moskát Anita Irha és bőr értékelés, nemfélünkakönyvektől

"A magyar fantasztikus irodalom szerzői a 2015-ös menekültválság óta elmúlt években többször is körüljárták a xenofóbia kérdését. Moskát Anita legújabb regényében nem egy idegen faj jelenléte okoz fejtörést az embereknek, hanem az, hogy állataink változtak át intelligens, emberforma lénnyé." Moskát Anita Irha és bőr értékelés, Pintér Bence, azonnali

Moskát Anita Irha és bőr értékelés, Lilla Csányi, moly

"Moskát Anita sikeresen vette az akadályt, minden téren felülmúlta korábbi regényeit és az utóbbi évek egyik legfontosabb fantasy regényét hozta el az olvasóknak." Moskát Anita Irha és bőr, phetei, Spekulatív Zóna

"Erre a regényre megérte várni." Moskát Anita: Irha és bőr - LRn értékelése, moly