Hírarchívum 2010.

Írta: Aldyr - 2011. 01. 04. - 19:49

12.31. Az árnyak útján ismertetőp (sfmag) + Stephen King: Dark Tower filmvásznon (Fkult) + Gáspár András: Kiálts farkast (endless) + Kelly Link Utazások a Holdkirálynővel (sfmaG)
12.29.
Pillantás a pokolba címmel 2011 január végén jelenik meg a Karcolat Egyesület második antológiája A Nagy e-Könyv Program keretében, e-könyves formátumban (2011-ben nyomtatott formátumban is).
A szerzők között néhány cherubionos író is megtalálható:
Benjamin Rascal, Hernád Péter, Ripp Gábor, Krysta Hans és Krysto Hans.

A teljes tartalomjegyzék megtekinthető a KIMTE honlapján.

12.26. Douglas Rowland írta (Cherubion, Alkony-sorozat): "Az Alkony jól is meg rosszul is áll. Jól azért, mert kb. még 4 fejezetet kéne megírnom, és van egy kiadható adag (kb. olyan vastagságú, mint a 3. rész, vagy vaskosabb). Rosszul azért, mert örültem volna, ha most már nem adagokról beszélhetek, hanem arról, hogy még x fejezet, és kész a TELJES történet. Mindegy, most erre a részre koncentrálok, aztán meglátjuk, mi lesz.
Amikor megterveztem az Alkonyt, még elsősorban a történet elindításán volt a hangsúly, azaz hogy felvegyem a szálakat a Hajnal után, felvázoljam a poszt-Hajnalkori Cherubiont, és visszahozzam a félisteneket. Úgy voltam vele, hogy ha az ezeket a célokat megvalósító regényeket jól fogadja az olvasóközönség, szívesen folytatnám. Megvolt ugyanis a reális esély arra, hogy a nagy többség egyszerűen azt mondja rá: "lehet izgalmas, fordulatos stb., de ennek semmi köze a Stone-féle Cherubionhoz, sőt, meggyalázza azt, nem kérünk belőle". Nagy örömömre az Alkony I-II. fogadtatása sokkal jobb volt, mint vártam, több kedvező véleményt kaptam rá, mint a teljes azelőtti munkásságomra. A kiadó is elégedett volt, úgyhogy jöhetett a folytatás. Az indító regényekbe beépítettem olyan dolgokat, amiket tovább akartam vinni, és sok esetben egész hosszan végig is gondoltam előre az adott karakter vagy konfliktus "utóéletét". Jó példa erre  a Tábornok: ő említi egyszer, hogy neki és a feleségének nem lehetett gyerekük. Ezt már tudatosan azért írtam bele, hogy meglegyen az alapja Ben Holbrook örökbefogadásának, és egész részletes elképzeléseim voltak Ben további sorsára vonatkozóan. Másoknál ez vázlatosabban jelentkezett, vagy teljességgel nyitva maradt, mit is szeretnék kezdeni velük.

ArMegadown nem fért bele az indító kötetekbe, aztán a 3. rész írása közben rájöttem, hogy Leon Silver visszahozása több helyet foglal, mint vártam, márpedig ő a főszereplője az armegadowni résznek. Így tovább tolódott a dolog. Most a 4. rész úgy áll, hogy a végére Leon számos durva viszontagság után épphogy megérkezik arMegadownba, de több (egyrészt dramaturgiai, másrészt terjedelmi) okból jobbnak tűnik, ha már csak az 5. (tényleg uccsó smile ) részben megy be a megátkozott várba. Mivel  az Alkony-sorozat egyfajta összegző mű is akar lenni, amelyik tiszteleg az SF-fantasy ponyvavonulata és ennek témái előtt (ahogy az eredeti Cherubion-művek is amolyan kvintesszenciái voltak a B-kategóriás SF-fantasynek), egy nagy, klasszikus dungeon crawlt tervezek arMegadownba, persze szokásos csavarokkal megfejelve. Ez valószínűleg nem fér már bele a 4. részbe, de lendületes indítása lenne az utolsó résznek."

12.20. TRON kritika (sfmag)

12.19. Allen Newman írta: "

Nem terveztem folytatást a Vasemberekhez, mivel megírtam azt a történetet, amit szerettem volna. (Ami az előzetesen lefektetett szinopszisból szerkesztési okok miatt kimaradt, azt is feldolgoztam a Naplovag c. regényben.)

A lovagi témát viszont nem dobtam sutba, régóta dolgozom egy történelmi regényen, ami hasonlóképp indul, mint a Vasemberek. Ifjúkorától mutatom be El Cid életútját, hogyan válik fegyverhordozóból lovaggá, majd hadvezérré. Természetesen, ami a két regényben azonos, azt a történelmi háttér indokolja (hogyan készítették fel a nemeseket a lovagi életre, miként zajlott a bajvívás, stb.), de a karakterek és események mások, illetve igyekszem úgy megírni El Cid történetét, hogy ne tűnjön önismétlésnek.

Nem akarom elkiabálni (kopp-kopp), de elég jól haladok az első kötettel (már látom a végét), és felvettem a kapcsolatot egy reménybeli kiadóval is, akik foglalkoznak történelmi regény kiadással. Ha befejeztem a "kéziratot", jelzem nektek, utána már csak az kell, hogy elfogadja és beütemezze a kiadó (2011 végénél nem várható hamarabb)."


12.18. Delta Vision kiadói terve 2011-re

12.15.
R. A. Salvatore Gauntlgrym c. könyve 2011. nyarán várható.

12.15. Matthew Stewart grafikus + Garth Nix: Sabriel (sfmag), kritika + Álomvarázs antológia (sfmag)

12.14. HBO Trónok harca sorozatról (lfg.hu) + Robert E. Howard világa I. (fictionkult) + Poul AndersonSztrugackij: Menekülési kísérlet (ekultúra)  + A jövő évben némileg megváltoztatott szerkezetben indítunk.:)

12.11. Majmok bolygója remake (2011. nyár) +
Másik cikk: origo

12.11. Egy Fantasztikus Nap III. - Budapest

Helyszín: 1072 Budapest, Sárkánytűz, Ferenc körút 40.

10-15.45-ig különféle programok - írói műhelyek találkozója, amatőr írók, Lidércfény és KIMTE, Fantasy-díj

16-18-ig új tehetségek, piaci helyzetkép, kiadói tervek (Delta Vision és Cherubion):

Résztvevők: Boruzs Gergely Gábor, Eve Rigel, Santorina Grey, Soren Ward, Bereczki Viktor, Marco Caldera, Pozsgay Gyula és többen más írói műhelyekből.

Kiadói részről: Terenyei Róbert

19.30-tól Amigo, "m.a.g.u.s." író-olvasó találkozó

Helyszín: 1072 Budapest, Hársfa utca 1.

Résztvevők: Gáspár András, Heidel Dan, John J. Sherwood, Keith Alanson, Mira Sandoval, Zelei Gábor, talán: Norman Fellings, Jan van den Boomen.

December 11-én szombaton, a Sárkánytűzben tartott rendezvény után este fél nyolckor kötetlen író-olvasó találkozót tartunk az Amigo néven ismert vendéglátóipari egységben (1072 Budapest, Hársfa utca 1.). A kötetlen azt jelenti, hogy nincs különösebb alkalom, mindenki arról és azzal beszél, ahogy neki tetszik.

12.11. THOR mozifilm magyar előzetes + Vasököl mozifilm

12.06. Dan Abnett: Az áruló

12.02. TUAN hírek: "a regénykiadás akadálytalanul folytatódik majd, s a hamarosan kikerülő kiadói tervben ennek már látható nyoma is lesz. Terveink szerint az első negyedévben két új regény és egy újrakiadás lát majd napvilágot, s hasonló tendenciát követ majd a második félév is... A sárkánypap álma már a holnapi napon megjelenik, december 2-án, a tervezettnél öt nappal korábban. "


12.02. Allen Newman: Naplovag kritika (cherubion, Silver)

12.01. Elindult a Cherubion új honlapja!

12.01. Conan a barbár (sfmag) + Sherwood Százháború kritika (lfg.hu) + Glen Cook és Orson Scott Card új kötetei (angol, fkult.hu) + Steven Erickson: A hold udvara ajánló (endless) + Steven Erickson Malazai bukottak regéje (endless)

11.25. George R. R. Martin Trónok harca: néhány új kép a készülő sorozatról itt. + Haláltánc borító

11.23. Nyitrai: Sárkányvér + Agivega: Második Atlantisz

11.22. Boruzs Gergely Gábor: Ifini éjszakák (magus) recenzió (lfg)

11.19.
Előkészületben van a KIMTE sorrendben a második, de első multimédiás, e-könyves antológiája Karcolat - Pillantás a pokolba címmel.

11.18. TUAN infók: "Ma arról tájékoztatott minket a nyomda, hogy a Dreamworld - A sárkánypap álma c. Anthony Sheenard regény 2010. december 7-én jelenik meg.
A Mass Effect regény pedig november 30-án érkezik meg a boltokba... A Dragonage - A hívás című regényünk a fordító késlekedése miatt sajnos nem készült el nyomdaképes határidőre, ezért annak kiadására 2011 februárjában kerül csak sor."


11.18. Darth Revan információja: "Darth Bane: A pusztítás útja lefordítva és nyomdába megy, elvileg karácsony előtt megjelenne. 14  Star Wars könyvre kötöttek összesen szerződést a Szukitsnál."


11.17. Colin J. Fayard írta: "
Szépen lassam írom a Káoszaréna (egykori shared kötet) fejezeteit, abban sűrűn borotválkozik.

Ezen kívül egy nordesi novella-füzért írogatok nyár óta, az már egy szálon kötődik a drén-zhíl háborúhoz (mint tudjuk, a nordesi hadak Drénia szövetségeseként ott zsezsegnek a háborúban). "

11.16. Morgan és Winney: Manonymus olvasói vélemények
http://www.szentesinfo.hu/lidercfeny/txtcikk.php?cikk_id=3441
http://egykonyvrol.blog.hu/2010/08/24/norbert_winney_tim_morgan_manonymus
http://moly.hu/konyvek/norbert-winney-tim-morgan-manonymus

11.15. Pratchett: "...az ez évre tervezett maradék két könyv - Agyaglábak, Vadkanapó - megjelenését továbbra is ígérjük, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ez sikerüljön." Forrás: Delta
Vision

11.15. "Eric van Dien... következő regénye a Godora koronája lesz (amennyire ezt össze tudtam csipegetni)."
Forrás: Enrawell Tudástár

11.15. Egy korszak vége - egy új korszak kezdete: "A tervek szerint 2010. november 20-án reggel (5-8 óra között) megkezdődik az átállás, az RPG.HU oldalai ettől az időponttól nem lesznek elérhetőek. A cikkek, kommentek, fórum, stb költöztetése előreláthatólag vasárnap folyamán, legkésőbb hétfő reggelre befejeződik.
Az elsődleges belső tesztelés után publikus bétaként nyitjuk meg az új site-ot, az RPG.HU cikkek és fórumok automatikusan oda lesznek ekkor átirányítva. "


11.14. A Föld inváziója (film, origo)

11.14. A fantasy-díj zsűrije:
Bán János
(Bán Mór, Kim Lancehagen)
Bihari Péter (Peter Sanawad)
Kollárik Péter (Chelloveck)
Dr. Pálinkás Imre (Alan O'Connor)
Dr. Sohár Anikó
+1 fő a KIMTE delegálásában

11.13. Stephen King: Setét Torony mozifilm és filmsorozat index.hu

11.12. Boruzs Gergely Gábor: Ifini éjszakák (magus) + Eric Van Dien: Uwel nevében olvasói benyomások (moly.hu)

11.11. Neil Gaiman írózseni 50 éves (index.hu)

11.11. KIMTE: "
Három nap múlva zárjuk a fantasy díj kérdőívét. Addig még lehet ötletelni a kérdések alapján. Közben felvettük a kapcsolatot azokkal, akiket a kérdőíven javasoltak és a legtöbb szavazatot kapták egyesületen belül.
Pozitív válaszaik alapján eddig a következő jelöltek esélyesek a zsűritagságra:

Bán János
Bihari Péter
Kollárik Péter
Dr. Sohár Anikó


A grafikai kategóriában (borítókép és tipográfia)

Csigás Gábor
Tikos Péter


Még várjuk a visszajelzést Dr. Pálinkás Imrétől és Békési Józseftől.
Az egyesület részéről delegált tagról még folyik az egyeztetés.

Várhatóan a decemberi közgyűlésen döntünk a zsűritagok személyéről, a díj elnevezéséről.
A kérdőíves válaszok alapján a megválasztott zsűritagok döntenek majd a nevezési és pontozási rendszerről, a fantasy mellé felvett műfaj(ok)ról (ha szükségesnek látják).
Időközben pályázatot nyújtunk be egy rendszeres, háromnapos nyári fantasy tábor támogatására, amely Pilisen (gyakorlatilag az ország közepe jó közúti és vasúti megközelítéssel, Budapesttől 30 percre) lenne, élő szerepjátékkal, előadásokkal, lovas-és íjászbemutatókkal, könyvvásárral stb. A fantasy díj itt kerülne átadásra ünnepélyes keretek között."

11.10. TUAN: "a Dreamworld - A sárkánypap álma c. regény (A Főnix ébredésének a folytatása)már nyomdai előkészítésen van. A Mass effect regény szintén a nyomda felé tart."


11.09. Elindult
az ynev.hu
+ J.J. Sherwood: Százháború részlet pdf (a regény kb. 12%-a), forrás: ynev.hu;
+ Előkészületben: Ifini éjszakák (magus)

11.08. "Az Ekönyvolvasó blog szerkesztői egy 2010. december 6-ig tartó felmérésbe vágtak bele a magyar e-olvasói szokások feltérképezésére. A kérdőív kitér azokra a kérdésekre, hogy kinek milyen e-olvasója van, ha van, ha nincs, miért nincs, ha tervez vásárolni, milyet – de a legális tartalmat illetően is vannak kérdések, például ki mennyit fizetne egy jól elkészített e-könyvért.

IDE KATTINTVA lehet kitölteni a kérdőívet." SFportal.hu


11.05. Ammeres infók: "Darth és Fezmin: vannak terveim egyes régebbi írásokkal - Varjú, Jégmadár, plusz a Kullgan-sztorik -, de még nem kristályosodott ki az elképzelés. Előfordulhat, hogy ezek benne lesznek az új antológiában, picit(vagy erőteljesebben) átszerkesztve "ammer v2-höz". Ha így lenne, az is biztos, hogy a teljes tartalomnak legfeljebb a 30-40%-át adják majd, s többségben lesznek az új írások.

Tim hozzászólását megerősítve: terveim szerint egészen biztosan lesznek Aldyr-sztorik, régiek és újak, legkorábban 2012 elején "Árnyelf" kötetcímmel.

További tervekről... Ez a sorrend a legvalószínűbb:

Codric (Fagyföld 3. - mivel István és többen várják, hogy elkészülhessen a Fagyföld 3. kötete) - még idén
Sötételf 2. vezérírás vagy Kullgan "Farkasbáró" novella (utóbbi a Hősök idejébe) - 2011. első félév
Dúvadak 2.  - 2011. év vége"


11.04. Postamester - Pratchett (index.hu)

11.03. Megjelent az első e-novella a Galaktika-boltban

11.03. TUAN fórumról infók: "A Mass effect a tervek szerint november 14-ig mindenféleképpen megjelenik. Legalább is a szerkesztőségi csapat ezt tűzte ki célul. Persze ember tervez nyomda/kiadóvezető végez, de meg lennék lepve, ha nem jelenne meg legkésőbb november második felében.
A Dragon Age II. regényt elvileg a mi csapatunk veszi át péntektől, akkor fogok tudni bővebbet mondani a megjelenésről.
A Halo sajnos még mindig nem tartozik a fennhatóságom alá, ezért arról nincsenek továbbra sem híreim. Tartok tőle, hogy január előtt az már nem tud megjelenni.

A Dragon age kötet ára kb. 2990.- lesz, a Mass effect regény pedig a tervek szerint 2790.- forintba kerül majd."


11.02. A III. "Egy Fantasztikus Nap" tervezett céldátuma: 2010. december 11. A program színesítéséhez minden javaslatot örömmel fogadunk. Nem kizáró ok az eltérő helyszín sem: szívesen reklámozzuk mindazon eseményeket, amelyek ezen a napon fantasy témakörben figyelemre tarthatnak számot.

10.31. Cherubion kiadó: "A legvalószínűbb variáció a a következő:
N. csillaga, Ragálykommandó antológia (H2029), Haláltánc antológia.
Az időpontok folyamatos egyeztetés alatt vannak! Amint van fix jelentkezem!
A Sötételf antológia a 2011-es első kiadványunk lesz!" Forrás: Cherubion, Villányi Pál


10.31. Így készült a Százháború borítófestménye

10.29. Feltöltés alatt az Ynev.hu: "A hét folyamán megkezdtük az Ynev.hu anyagokkal való feltöltését. Ezúton (is) kérem mindazokat, akiknek a témában közölni- és megosztanivalójuk van a nagyérdeművel, jöjjenek elő az elefántfűből: itt az alkalom, hogy koncepcióik megméressenek. " Forrás: Gáspár András fóruma


10.28. Blood & Bone - ha szereted a jó harci jeleneteket (és csak ezért), akkor 10/8 - filmelőzetes

10.28. Hibrid (Splice) - szerintünk: 10/5 + Jonah Hex - szerintünk: 10/4 - Az utolsó léghajlító - szerintünk a maga műfajában (tini-fantasy) 10/6,8 + A feláldozhatók - szerintünk 10/8,5

10.27. " Új-Zéland megtartotta A Hobbitot: a szigetország kormányfője szerdán bejelentette, hogy sikerült megállapodásra jutni a produkció mögött álló Warner Bros. filmstúdióval, amely így elállt a film elköltöztetésének tervétől."
Nol teljes cikk

10.24. Wayne Chapman: Garmacor vére - "Nagyjából három hónapja dolgozom rajta, és a három nagy felvonásából egy még hátravan. Igyekszem november közepéig leadni, hogy (némi szerencsével) karácsonyra megjelenhessen." Forrás: fórum


10.22. Írói kurzus + 101 regény olvasata (sf&f)

10.22. Múlt héten a kiadóhoz került a Sötételf c. kötet (Ammerúnia).

10.22. John Caldwell idei tervei: "
A magam részéről annyi, hogy idén nem lesz KE... viszont nagy erőkkel dolgozom a Haláltánc c. köteten, melynek leadását október 31-re ígértem Palinak. Ehhez a kötethez már borítókép is van. Hogy a címadó ifjú SG-kisregény mellett mi lesz a kötetben, az egyelőre nyitott, mivel még nem adta le mindenki az írását, aki ígérte, de bőven van miből válogatni.
   Én a Haláltánccal még nem vagyok készen, de jól állok vele, és elvileg jövő héten be tudom fejezni."
+ Meglepetés magus-kiadvány

10.20. Pyarron titkosszolgálata (Gáspár András fórumán)

10.19. Red Eagle előzetes filmbuzi.hu

10.15. A Hobbitról index.hu

10.14. A HADAK VILLÁMA - BÁN MÓR
Várható megjelenés: 2010. OKTÓBER VÉGE
HUNYADI – Negyedik könyv

"Zsigmond király halála után a gyengekezű Habsburg Albertre száll a Szent Korona. Személye megosztja a magyar nemességet, és a cseh trónért is hadba kell vonulnia a lengyel uralkodó ellen.

A csehországi hadjáratra ígéretéhez híven elkíséri Albert királyt Hunyadi János is, pedig nagyon nagy szükség lenne rá birtokain és Erdélyben: jobbágyai elégedetlenkednek, a városokat és a falvakat török portyázó seregek dúlják, és Hunyadvár is közvetlen veszélybe kerül – benne Szilágyi Erzsébettel és a hétéves Hunyadi Lászlóval.

Noha az adott szó megtartásának és riválisai vonakodásának köszönhetően Hunyadi János és öccse, Iván megkapja a szörényi bánságot, és így a lehetőséget az al-dunai határvidék, a török legfőbb felvonulási területe megvédésére, Hunyadinak választania kell: a családja és saját birtokai, vagy az ország biztonsága, a török megállítása a fontosabb. És ez a választás nagyon nehéz..." Forrás: cherubion


10.14. Majdnem Conan - képek a filmből, filmbuzi.hu - Expendables Mozinet kritika

10.13.
"Figyelem!

Arra szeretnék kérni minden fantasy rajongót, hogy segítse a KIMTE közvéleménykutatását!
A Karcolat Egyesület egy évente átadásra kerülő fantasy díj alapítását tervezi, ezért kérdőívet szerkesztett felmérés céljából.
A kérdőív kitöltése alig 10 percet vesz igénybe, és nagy segítséget jelent nekünk.
Kíváncsiak vagyunk az olvasók véleményére is.
A kérdőívet valódi e-mail címmel kitöltő, a díj elnevezésére tett legjobb javaslat beküldőjét 10 000 Ft értékű könyv és CD csomaggal jutalmazzuk."

KITÖLTÉS Fantasy-díjhoz


10.10. AVATAR - kibővített kiadás gyűjtőknek BD-n és DVD-n
Mozinet

10.10. Gáspár András írta: "tudtommal (értsd: nem hivatalos) lesz még idén legalább két új M* regény, egy nem szépirodalmi kiadvány, és természetesen ynev.hu is - az utóbbiról exkluzív világleíró anyagok is letölthetők lesznek."

10.06. Bán Mór GoldBook-os fórumáról (2010 09. 30.): "Üdv!
A negyedik könyv (Hunyadi) kézirata már a kiadónál van, és remélhetően a jegyzetek is ott lesznek még ma, úgyhogy sínen van a dolog. Ráadásul sikerült egy kicsit előre is dolgozni, úgyhogy jelen pillanatban már a ötödik kötet egy igen jelentős része is készen van. Néhány hír, melyek az elmúlt napokban, hetekben voltak aktuálisak, de a kéziratledás határideje miatt nem volt időm továbbítani őket:
Az Eső című irodalmi lap 2010 őszi számában megjelent egy kis ízelítő a negyedik könyvből, a Hadak villámából. A regényrészlet mellett egy hosszabb lélegzetű recenzió is olvasható a lapban Pókász Endre tollából, „Egy nemzetépítő regényfolyamról” címmel." Forrás: Cherubion, Sagyula


10.05. Warhammer 40K Ultramarines - animációs film

10.04. "Az USA-ba november 12-én érkezik a Skyline című sci-fi, amelyet az eddig leginkább számítógépes effektek készítésében jártas Strause fivérek rendeztek. A történet nem túl eredeti, egy földönkívüli invázió épp azon van, hogy romhalmazzá tegye a földet, a menekülők meg menekülnek. Az új előzetesből úgy tűnik nem vették magukat véresen komolyan az alkotók és humort is csempésztek a munkájukba." Mozinet.hu és Támadnak a trollok

A legújabb előzetes ide kattintva látható.

10.04. "A Hollywood Reporter híre szerint 3D-ssé alakítják mind a hat Star Wars-filmet, kezdve a Baljós árnyak-kal, amely 2012-ben kerül 3D-s verzióban a mozikba. A tervek szerint évente egy filmet mutatnak be, úgyhogy egészen 2017-ig tart majd a sorozat. George Lucas állítólag már régóta tervezi a Star Wars 3D-sítését, de eddig se a technikával nem volt elégedett, se a 3D-s mozik számával. Az Avatar azonban megváltoztatta a véleményét, és feltehetően 2012-re a vetítőhelyek száma sem lesz már probléma." Origo.hu


10.02. Működik és frissül a Hírolvasó funkció! + Dragon Age megjelenés: Hívás

10.01. Valentine, Napkiráky (Fkult.hu)

09.30. Már kapható angolul Glen Cook Fekete sereg ciklusának 4. kötete a Silverland szaküzletben

09.30. Megjelent a Lavarhion nyolcadik száma: http://www.lavarhion.site90.net/ , Toron vidékéről és a Quiron tenger partvidékéről.


09.28.
Elhunyt egy remek festőművész, Zsilvölgyi Csaba (Max) rpg.hu - Nyugodjék békében! :(

09.22. Terry Pratchett - film a láthatáron (origo)

09.21. Bíborgyöngyök 3. olvasói véleményezés (rpg.hu) + Az orosz fantasztikus irodalomról (fkult) + PRIEST trailer + Stephen King világa (fkult)Centurion


09.21. "...a Sötételf október végén, november elején megjelenhet?" Eric Muldoom válasza: "jövő hét végén tervezem leadni a kiadó felé, és ez a dátum nem igazán tolódhat ki. Az átfutás leadástól sacc 4-6 hét korrektúrával, szóval a november teljesen reális."


09.21. "Hogy állsz a Cherubion Alkonya 4-ik kötetével?" Douglas Rowland nyilatkozott: "Nehéz kérdés. Mint arról sokat sírtam itt a vállatokon, nem halad olyan ütemben, ahogy szeretném, egyszerűen túl sűrűvé vált az életem. De ettől függetlenül halad, és azon ritka alkalmakkor, mikor rá tudom szánni az idő, nagy örömmel írom, és ötlethiányban sem szenvedek. Gyanítom, hogy őszre - mikor le kéne adni kéziratot év végi/jövő év eleji megjelenéshez - meglesz akkora mennyiség, ami kiadható. A bánatom az, hogy én már a történet lezárását akartam kiadni a kezemből. Azaz azt szerettem volna - és ezt is ígérgettem ifjan és bohón - hogy lesz egy vaskos kötet, pl. 1,2 millió karakter, és az Alkonyban felvázolt történetív véget ér, a jók meghalnak, a rosszak ellovagolnak a naplementébe. A dolog egyelőre úgy áll, hogy ez az 1,x millió karakter (ami nem egy előirányzat, hanem egyszerűen kell ennyi, hogy a betervezett összes fejezetet megírhassam), nem lehet meg őszre, hacsak holnap meg nem nyerem a lottót és főállásban írok tovább, de még akkor is komoly teljesítmény lenne.
Lesz tehát ennek a fele, 6-700 ezer karakter, és le fogok ülni Villányi Palival megbeszélni, mit szeretne a kiadó, jöjjön-e ki egy újabb olyan rész, mint az Alkony Gyermekei (amely ugye felkapja a fonalat az előző rész után rögvest, amely fonál aztán ott vágódik el, ahol eljött a leadás utolsó időpontja), melyet majd követ a TénylegTénylegUccsó Rész, vagy üljünk még egy kicsit azokon a tűkön, és jöjjön ki a teljes regény a jövő évben. Ebben a dilemmában alkalmazkodom a kiadói elvárásokhoz, hiszen joggal mondhatják, hogy eleget vártunk, a 2008-as Alkony Gyermekei után nagyon időszerű kijönni egy újabb résszel, mert aggkori végelgyengülésben meghalnak azok az olvasók, akik még nyomokban emlékeznek az előző epizódra.
Ha ez az utóbbi szcenárió válósul meg, akkor olyasmire számítsatok, mint az Alkony III. Lesz egy összefoglaló az elején (Previously on the Twilight of Cherubion...), majd egy olyan kezdés, ami leginkább az első könyvet idézi, aztán sok kavarás, de a végén nem varródnak el a szálak. Kivéve annak, akinek az élete itt véget ér, mert persze ne menjen le a Nap (lásd: alkony) Jó karakterek csúfos bukása és halála nélkül - ilyen értelemben bizonyos sorsok lezárulnak.
Amit ígérni tudok:
- Egy új erő ébredezik Cherubionban, ez lényeges fókusza a 4. résznek.
- Halnak ki fontos karakterek.
- Most jutottam el a sokat ígérgetett olajfúró tornyos rész kezdetéig, tehát ez már nagy valószínűséggel benne lesz a 4. részben akkor is, ha nem egyben jön ki a befejezés.
- Fontos és kedvelt karakterek meghalnak.
- Igen, a te kedvenced is meghal, meg a tiéd is, meg a tiéd is. Minek kellett kötődni olyanokhoz, akiknek "Hullajelölt Jackson" a neve.

Nyomatékosítani szeretném, hogy nem célom szándékosan nyújtatni a történetet. Egyszerűen megvan a fejemben, hogyan futná ki magát jól ez a történetív, és ehhez ennyi és ennyi fejezetet, történést kell megírnom. Nem szenvedek olyan ötlethiányban, hogy mindenáron el akarjam húzni ezt a sagát: szeretem, ha a sztori le van zárva, és már szívesen írnám a nagy finálét."


09.20. "Folyamatosan szivárognak az infók a Panzer 88 című második világháborús akciófantasyről: például az a koncepció, amin egy orosz hómezőn felborult tank látható egy szomorú lánnyal meg egy horogkeresztes zászlóval, a háttérben pedig egy óriás egy csatabárddal. A rendező Peter Briggs , az első társírója, ő jegyzi a Panzer 88 forgatókönyvét is, ami öt német harckocsizóról szól, akik különös dolgokat látnak Oroszországban. "Nincsenek okkult nácik a filmben, a Harmadik Birodalom itt abszolút materialista beállítottságú lesz, viszont olyan szuperfegyvereket építenek, amilyeneket korábban még senki sem láthatott a vásznon" - nyilatkozta a rendező, aki a misztikus szálat inkább a szovjetekkel gyúrta egybe, és egy Gólem-szerű óriást költöztetett az egyik orosz tartományba. A Panzer 88 a tervek szerint 2011-ben kerülne a mozikba. (via movieweb)" Index.hu


09.15. "Azt az információt kaptam Palitól, hogy a Norstraden Csillaga holnap megy nyomdába." Forrás: Eve Rigel, Cherubion fórum


09.13. Solomon Kane - filmismertető

09.11. Szukits kiadó - Darth Revan írta: "Az Elfvadász fordítása még az Embervadász megjelenése előtt elkészült. Az Embervadász megjelenése elég sokat csúszott, eredetileg áprilisban jött volna a könyv, de július lett belőle. Habár az Elfvadász fordítása már rég elkészült, ennek ellenére még nem akarják azonnal kihozni, de Az áruló tábornokkal együtt év végén, olyan november vége, december eleje körül kijönne.
Más Warhammeres sorozatok egyelőre nem várhatók, jövőre Warhammer 40k-ból csak Gaunt jönne, valószínűleg újabb 2 résszel. A Felix és Gotrek sorozatról nem lehet tudni biztosan, hogy jövőre folytatódik-e, de szerintem igen.
Azt hallottam nemrég, hogy állítólag a Warcraft és Starcraft jogokat elveszítették. Ha ez igaz, akkor minden bizonnyal bele fognak kezdeni más Warhammer és 40k-s sorozatokba is, hogy pótolják az elvesztett hiányt."

09.09. Kultuszfilmek újrafeldolgozva - szavazás, index.hu

09.08. Heidel Dan blogja: Az írásról 2. - a minimum és a nullás szint +

Enrawelli Tudástár: Nagy nyári hírösszefoglaló

09.08. Előkészületben_: Delta Vision: A prófécia örökösei

09.08. Forrás: Gáspár András fóruma:"!...a Könyvesblogon már el is indult a Valhalla-sorozat (és azon belül is a Gáspár András-sorozat).

- Kelepce&Túlélők:
http://konyves.blog.hu/2010/08/27/nem_a … tor_sztori
- Garmacor címere:

http://konyves.blog.hu/2010/09/04/conan … lemgyereke

09.02.
A Tuan Kiadó a 2010-es év második felében az alábbi kötetek megjelentetését tervezi.

Dave Howard: A Démoncsászár fejvadászai - Brett Shaw legendája (Mysterious Universe)
Megjelenés: 09.16
David Gaider: Dragon Age II. - A Hívás
Megjelenés: 09.23
Karen Travis-Eric Nylund-Tobias S. Buckell: Halo Fall of the Reach (munkacím)
Megjelenés: 10.15
Margit Sandemo: Varázsjelek 8. rész (munkacím)
Megjelenés: 10.22
Anthony Sheenard: Főnix ébredése II. (munkacím) (Dreamworld)
Megjelenés: 10.28
Drew Karpyshyn: Mass Effect - Revelation
Megjelenés: 11.11

Forrás: www.tuan.hu

09.01. Dolgozunk a honlap helyreállításán!

08.16. Augusztus 27-én mutatják be a 3D-mozikban az Avatar 9 perccel kibővített változatát. Az új dzsungeljelenetek (vadászat, sárkányokon repkedés stb.) mellé állítólag már na'vi szexet is kapunk. A lenti, friss trailerben 9 másodpercnyi új jelenet van. (via movieweb) forrás: index.hu

08.13. David Gemmell: Trója

08.12. Kránhoz forrásanyagok (olvasók gyűjtése):

"Kránnal kapcsolatos - számottevő, hivatalos - leírások itt jelentek meg (elszórtan nyilván említés esik róla sok más kötetben is):

 • - Raoul Renier: Pokol
  - Dale Avery: A renegát
  - Jan van den Boomen: Jó széllel toroni partra
  - Ray O'Sullivan: Sötét térítő (?)
  - Legendák és Enigmák: Kráni krónikák
  - ETK / AK
  - Summarium
  - Geofrámia
 • Rúna I./2. Anat-Akhan
 • Rúna I./6. Ynev földrajza II.
 • Rúna I./8. A méregkeverés magasiskolája, a banara
 • Rúna I./10. Dél-Ynev nyelvei
 • Rúna II./3. Kasztok Kínpadon: kráni fejvadász
 • Rúna III./2. Ynev hatalmai
 • Rúna IV./1. Déli városállamok: kráni régió
 • Hideg karok ölelése című novella
 • Raoul Renier - Követjárás"

Forrás: www.deltavision.hu/forum/

08.10. John Caldwell ajánlója: "
1. Lord Valentine Kastélya - Ha nem ismered, ezt feltétlen ajánlom; nekem ez a kedvenc Silverberg-regényem, én nagyon szeretem. Érdekes, olvasmányos és fordulatos is. Nagyon jól kidolgozott, színes világ Majipoor

2. Majipoor krónikái - Ez egy köztes novelláskötet Majipoor múltjából, egy keretes regénybe bújtatva. (Egy kissrác lemegy a lélektárba és régi emlékfilmeket néz; minden film egy novella.) Ezek a novellák nem összefüggőek, de egytől-egyig nagyon jók... és ami a lényeg: Silverberg beleszőtte ezeknek a történeteknek a helyszíneit és szereplőit a 3. kötet sztorijába, és amikor azt olvasom, jó érzés, ahogy felbukkannak ezek a régi ismerősök... és hasznos háttérinformációt is jelentenek. Szóval, ha az első kötet tetszik, ezt nem érdemes kihagyni.

3. Valentine, Napkirály - Amikor először olvastam, az első két kötet után picike csalódást keltett, lévén, hogy az első kettő nagyon bejött, ezt meg túl lassúnak, sziszifuszinak véltem. De most, miközben fordítottam, sokkal jobban megtetszett, jobban megértettem az összefüggéseket. Most már azt mondom, ez is egy igen jó regény!
   Valószínűleg első olvasásnál az zavart, hogy míg a Lord Valentine Kastélyában mindvégig Valentine a főszereplő, és egy szálon fut a történet, addig ebben a 3. kötetben több szál is bogozódik, és ezek közül Valentine szála csupán az egyik... ez volt csalódás: viszont a történet sokkal szövevényesebb, minden szál érdekes, és a szálak szépen összefutnak, összeáll a teljes nagy metamorf lázadás képe.
   Mondjuk, a metamorfok által az emberekre küldött szörnyekkel való csatát talán jobban kirészletezhette volna az író, hogy még izgalmasabb legyen, még jobban kidomborodjon... de ő inkább az intrikákra helyezte a hangsúlyt. Szóval: jó kis regény ez is!" Forrás: www.cherubion.hu


08.09. Tippünk (tényleg az!) alapján az új m.a.g.u.s. meglepetés-kötetet az "új generáció" egyik tagja jegyzi majd. A fülszöveg stílusjegyei alapján a megoldást "A világ közepe" c. antológia kínálja. Szigorúan: vsz.

08.04. M.a.g.u.s meglepetés-kiadvány a láthatáron!

08.04. Új szerverre való átköltözés miatt előfordulhatnak fennakadások a következő napokban. Megértéseteket és türelmeteket kérjük! Köszönjük!

08.03. Eve Rigel: Norstraden Csillaga - rövid tartalom: Obaran és az apja, Thorwald több évnyi kitaszítottság után visszatér a kerrenbe, Zonn Amutba, ám a reményteljes fogadtatás helyett gyilkosságba keverednek, amivel őket vádolják. Csak úgy tisztázhatják magukat, ha elviszik a tetemet a Vas-hegység röghegyei közé, a nekromanta Uraghar barlangjába, hogy igazságot szolgáltasson, feltámassza a halottat, és beszéltesse. De ez nem könnyű, mert a norsvan harcosok a nyomukban lihegnek és az ellenség is ezt az alkalmat használja ki, hogy lecsapjon rájuk." Forrás: fórum


08.03. John Caldwell írta: "Nem Haláltánc lesz... nem írtam meg.
Helyette Norstraden Csillaga címen jön a következő fantasy antológia, várhatóan augusztus végén vagy tényleg szeptember elején. A kötet már összeállt, leadva a kiadónak; jelenleg a korrektornál van. Elvileg pár napon belül nyomdakész lesz, és akkor majd kirakjuk róla a hírt: a pontos tartalomjegyzéket, megjelenési dátumot, terjedelmet, árat, stb... Még egy kis türelmet kérek! A történet lényege ennyi, hogy én nem írtam meg a Haláltáncot, mert... mert. Ez kiesett, és helyette került be az esetleges következő kötet címadójának szánt Norstraden Csillaga. Az összes többi írás ugyanaz, ami a Haláltáncban lett volna. Csak és kizárólag worlukos sztorik lesznek a kötetben. Tartalom majd később... Amíg fixen el nem dől, nem akarom közreadni, mert ha esetleg terjedelmi okokból még változtatni kell, akkor kínos lenne... :-)
   A címadó regény nem tőlem van, és nem Bredan a főszereplője (Eve Rigel regénye-a szerk.).
   Ezáltal nagy valószínűséggel novemberben fog jönni a Haláltánc, de már ahhoz is vannak kész, átnézett írások... plusz addig még készülhetnek is el újabbak.

   Nyilván felmerül a kérdés, hogy miért nem fejeztem be a Haláltáncot. A magyarázata egyszerű: a történet  alapvetően arra épült volna, hogy az ifjú SG megpróbál ork lenni az orkok között; ismerkedés a nemiséggel, a mocskos szexszel, még mocskosabb ork szokásokkal, alpári poénokkal, stb... Ezekre a dolgokra építettem fel az összes érzelmi csúcspontot, ezek határozták meg a történet ívét. De okulva a KÜ-kritikákból, inkább nem erőltetem ezt a vonalat; majd áttervezem a sztorit, és megírom máshogy... de így még agyalnom kell rajta jócskán. Próbálkoztam más irányba terelni a dolgokat, de egy picit belebonyolódtam. Most inkább hagyom még érlelődni. Helyette írom inkább a KE-t, hogy az biztosan megjelenhessen idén."


07.29. Annie Warden gondolatai az írásról: "Mi teszi az írót íróvá? A szépíró és a ponyvaszerző között nincs különbség, ha az utóbbi komolyan veszi a munkáját. Mindketten módszeresen dolgoznak, és pontosan betartják a határidőket. Az író kétkezi munkás, csak éppen nem tárgyakat gyárt, hanem szövegeket. Bizony, az írás munka. Ha a könnyű pénz a célod, vagy a társadalmi siker, akkor válassz másik foglalkozást! Itt dolgozni kell, akár egy gyárban. Az ihlet nem egy titokzatos miazma, hanem előállítható elmeállapot. Persze már az ihlet megteremtése is munkát kíván. Az írók sosem unatkoznak, vagy lógnak. Igazi kényszermunka az övék. A saját szenvedélyük rabszolgái, hogy imádnak agyalni helyzeteken, kitalált figurákat mozgatni éjjel és nappal, ébren és álomban, a nap 24 órájában egy életen át.
Biztos, hogy író akarsz lenni?"


07.29. "forrás: index.hu : Guillermo Del Toro 3d-s kamerákkal szeretné leforgatni következő horrorját, az egyik legjobb Lovecraft-kisregényt feldolgozó Az őrület hegyeit. A film producere James Cameron lesz, aki természetesen magával hozza az Avatarhoz használt térhatású technológiát is. Del Toro már 2004-ben bevitte Az őrület hegyei ötletét a DreamWork stúdióhoz, de 2007-ben továbbadták a forgatókönyvet a Universalnak. A sztori egy antarktiszi expedícióról szól, ahol a kutatók ősi, csápos fattyak nyomaira bukkannak, és szép lassan megőrülnek. (via movieweb)"


07.27. Douglas Rowland terveiről: "Nehéz kérdés. Mint arról sokat sírtam itt a vállatokon, nem halad olyan ütemben, ahogy szeretném, egyszerűen túl sűrűvé vált az életem. De ettől függetlenül halad, és azon ritka alkalmakkor, mikor rá tudom szánni az idő, nagy örömmel írom, és ötlethiányban sem szenvedek. Gyanítom, hogy őszre - mikor le kéne adni kéziratot év végi/jövő év eleji megjelenéshez - meglesz akkora mennyiség, ami kiadható. A bánatom az, hogy én már a történet lezárását akartam kiadni a kezemből. Azaz azt szerettem volna - és ezt is ígérgettem ifjan és bohón - hogy lesz egy vaskos kötet, pl. 1,2 millió karakter, és az Alkonyban felvázolt történetív véget ér, a jók meghalnak, a rosszak ellovagolnak a naplementébe. A dolog egyelőre úgy áll, hogy ez az 1,x millió karakter (ami nem egy előirányzat, hanem egyszerűen kell ennyi, hogy a betervezett összes fejezetet megírhassam), nem lehet meg őszre, hacsak holnap meg nem nyerem a lottót és főállásban írok tovább, de még akkor is komoly teljesítmény lenne.
Lesz tehát ennek a fele, 6-700 ezer karakter, és le fogok ülni Villányi Palival megbeszélni, mit szeretne a kiadó, jöjjön-e ki egy újabb olyan rész, mint az Alkony Gyermekei (amely ugye felkapja a fonalat az előző rész után rögvest, amely fonál aztán ott vágódik el, ahol eljött a leadás utolsó időpontja), melyet majd követ a TénylegTénylegUccsó Rész, vagy üljünk még egy kicsit azokon a tűkön, és jöjjön ki a teljes regény a jövő évben. Ebben a dilemmában alkalmazkodom a kiadói elvárásokhoz, hiszen joggal mondhatják, hogy eleget vártunk, a 2008-as Alkony Gyermekei után nagyon időszerű kijönni egy újabb résszel, mert aggkori végelgyengülésben meghalnak azok az olvasók, akik még nyomokban emlékeznek az előző epizódra.
Ha ez az utóbbi szcenárió válósul meg, akkor olyasmire számítsatok, mint az Alkony III. Lesz egy összefoglaló az elején (Previously on the Twilight of Cherubion...), majd egy olyan kezdés, ami leginkább az első könyvet idézi, aztán sok kavarás, de a végén nem varródnak el a szálak. Kivéve annak, akinek az élete itt véget ér, mert persze ne menjen le a Nap (lásd: alkony) Jó karakterek csúfos bukása és halála nélkül - ilyen értelemben bizonyos sorsok lezárulnak."
A folytatás itt olvasható

07. 26. "
M.A.G.U.S. - Író-olvasó találkozó!

Minden kedves érdeklődőt találkozóra hívunk július 29-én 18:00-tól a budapesti Sárkánytűz boltba, ahol a Bíborgyöngyök III. - A számadás írói és szerkesztői, valamint más neves M.A.G.U.S.-szerzők mesélnek a bíborgyöngyökért folytatott hajszát elbeszélő könyvsorozatról, illetve sok minden egyébről.

A kötetlen író-olvasó találkozó során dedikáltatásra is nyílik lehetőség. A találkozó ideje alatt a Delta Vision kiadó valamennyi M.A.G.U.S.- kiadványa jelentős kedvezménnyel vásárolható meg!

Jelen lesznek többek közt: Wayne Chapman, Jan van den Boomen, John J. Sherwood, Harold Barouche, Heidel Dan, Indira Myles, Keith Alanson, Mira Sandoval, Norman Fellings, Zelei Gábor.Mindenkit szeretettel várunk! "

07.24. Megújult a Delta Vision honlapja!

07.23. "Tervben van amolyan együttes kedvezmény az összes Bíborgyöngyökre, ha együtt szeretné a vásárló megvenni?" "1-2 hét múlva lesz majd akciónk, de addig is 30% kedvezményt kapsz ha mindhárom művet egyszerre rendeled meg! (technikailag a rendelés csak 15% ot mutat,  de a végén 30%-kal csökkentett árak kell fizetned)" Info: Delta


07.19. George R. R. Martin: Lázálom (kritika, rpg.hu)

07.19.
Érkezik egy újabb Magus-antológia, a borító elérhető itt: "....A M.A.G.U.S. történelmében az első befejezett trilógia (Bíborgyöngyök).... És egyben az utolsó novelláskötet, amit a kiadónk ebben az évben megjelentet..."

Raoul Renier átvezetőket és novellát sem írt a BGYIII-ba, ami az előző köteteket ismerőknek furcsa fejlemény lehet... Egyéb infók ezzel kapcsolatosan Gáspár Andrástól: "Zsolt nem írt a BGYIII-ba, de ő válogatta a szerzőket, ő határozta meg a nézőpontok többségét, és ő jelölte ki az új szerkesztőt (Sellei György), akinek teljes körű felhatalmazást adott az általa szőtt metaplot lezárására és az előző két kötet karaktereinek szerepeltetésére.
Az átkötések zöme Heidel Dan munkája, aki Zsolt koncepcióját vette alapul, és jó érzékkel egészítette ki azt a saját ötleteivel, illetve az általam és mások által felvetett szempontokkal. Az általános hangvétel a "sötét" irányából a "drámai" és a "heroikus" felé tolódik el - akik a második kötetet nagyon feketének érezték, ezt vélhetőleg jobban fogják szeretni."

"a Manifesztációs háború 2. kötetének majd' minden története ynevi sorskérdéseket érint, így csak a legjobbakkal és a legjobban érdemes csinálni. A közreműködők sora a napokban egészült ki W. Hamilton Green kollégával, aki többet tett hozzá Ibara szubsztanciájához, mint Nyúl óta bárki - magunknak, nektek és az előzményeknek is tartozunk annyival, hogy ne kapkodjuk el. És ahogy a kiadó már jelezte: idénre van alternatívája bőven."

07.12. Predators (origo.hu)

07.12. Új Szukits megjelenések: Vihar és  Embervadász

07.09. "Augusztusban várható 4. könyv, A HADAK VILLÁMA. Bán Mór
" Forrás: Cherubion

07.04. Keleti Szél (film, wushu)

07.01. Greenwood: Elminster (olvasói vélemény, rpg.hu) + Harry Potter és a Halál Ereklyéi 1. előzetes index.hu + Előkészületben a 2. Karcolat antológia

06.28. Mint azt Raon blogjáról megtudhatjuk, elkészült egy újabb m.a.g.u.s.-kötet.

06.25 TUAN infók: "...a Hollóidőkről tudom biztosan, hogy a szerzővel egyeztetve a sorozat ősszel várható befejező kötetével együtt kerül újranyomásra mind a három gerinctörténet, hogy egyben díszdobozban és külön-külön is meg lehessen venni őket.
Az Árnyjáték, illetve a Farkasének pedig nem került le a listáról, csak csúszik az újranyomás. "


06.23. Nemes István nyilatkozta: "KE - szeptember biztos NEM; évvégére tervezem, de 2011 tavasza sokkal valószínűbb... vagy ha nem, akkor 2020-ig megpróbálom befejezni :-)
   KÜ - amennyire tudom, remekül fogyott, de pontos számokat nem ismerek. A visszajelzések vegyesek, vannak nagy dicséretek és fanyalgások, csalódottságok is (láthatjátok a véleményeket ezen a fórumon is), de visszagondolva a Káosz Szavát követően minden egyes regénynél hasonló volt a fogadtatás... aztán valahogy mégis beértek, mindegyiknek lettek kedvelői, rajongói. Mindenkinél más a favorit, hisz' nem vagyunk egyformák. Szóval, a KÜ miatt sem aggódom, majd beérik ez is... :-)
   A kiadó szeretné, ha még idén kijöhetne a KE, de nem fogjuk mindenáron erőltetni. Ahogy jön, ahogy kedvem lesz hozzá, ahogy más jellegű munkáim engedik.

   Jelenleg a "Prizma" c. monstre sci-fi regényt írom (Bera Karesz barátom ötletei és elképzelései alapján, vele közösen). Eddig kb. egy kötetnyi anyag készült el - durván 700.000 karakter, ami az egész történetnek nagyjából az egy negyede... vagy egy harmada? Idén ez biztosan nem fog megjelenni, van még írnivaló bőven.

   Hogy telik a nyaram? Zsúfoltan. Napközben nézem a foci vb meccseit, és igyekszem aludni is közben pár órát - inkább kevesebb, mint több sikerrel -, éjszaka pedig próbálok frissen és fitten az írásra koncentrálni. Sajnos, néha órák telnek el unalmas számítógépes játékokkal, mire rá tudok hangolódni egy-egy jelenetre. De azért haladok, haladgatok... máskor pedig olvasgatok, neten és a könyvtáramban kutatgatok bizonyos adalékok után a következő művemhez, aminek nagy valószínűséggel majd július legvégén kezdek hozzá. És ha írni épp nincs kedvem, akkor Clive Barker novellákat fordítok. Az mindig felfrissít.

   A KE-re visszatérve: a KÜ valóban csak a teljes történet fele volt, és igazából most indulnak be a történések.  Lehet, hogy nem volt jó ötlet kétfelé szedni a sztorit, főleg egy év szünetet hagyni a két rész között... viszont azt hiszem, ha nem töröm meg így, akkor az eleje még most sem jelent volna meg, és a folytatáshoz még kevesebb késztetést éreznék, mint most. Így legalább már érzek némi belső kényszert, hogy fejezzem be a sztorit, ha már elkezdtem... amúgy meg valószínűleg csak egy évekig húzódó elképzelés lett volna."


06.20. A Ködök vámpírja (Ravenloft) újrakiadása júliusban várható.

06.20. Cherubion kiadó: "HALÁLTÁNC fantasy antológia, július végén vagy augusztus elején várható. A címadó történet az Orktánc folytatása, az ifjú SG kalandja. A tartalom további része még nem alakult ki véglegesen, bár az írások, amikből válogatok már szerkesztés alatt állnak. Worlukon játszódik az összes írás." Caldwell


06.17. A világ közepe ismertető - rpg.hu

06.17. Bán Mór nyilatkozta a Hunyadi sorozatról: "A következő kötettel kapcsolatban: a korábbi tervekkel ellentétben nem négy részből áll majd a Hunyadi János életét bemutató sorozat, hanem 6, vagy 7 kötetből. Az augusztusban várható 4. könyv, A HADAK VILLÁMA az ún. vaskapui csatáig terjedő időszakot mutatja be, vagyis ebben "szerepel" az 1438-as török invázió Erdély ellen, a magyar-német városháború Budán, Szendrő ostroma, a Titelrévi "hadjárat", a polgárháború kitörése, a Szent Korona elrablása, Nándorfehérvár 1440-es ostroma, Hunyadi első jelentős csatái, többek között a Cilleiek és Garai serege ellen, majd Erdélyben a betörő török hadsereg ellen. Szóval elég mozgalmas korszak, és akkor persze még előtte vagyunk a nagy hadjáratoknak... Remélem, hogy akinek bejött az első három kötet, az nem bánja túlzottan, hogy hosszabb lesz valamivel a sorozat.
Bán Mór"


06.11. Fórumon kérdezték:" A hátsó borítón olvasható: Előkészületben: A sötétség szíve.
Ez lenne a tematikus kötetpár másik darabjának (a Sötét Erionnak) a tervezett címe? Vagy ez egy másik mű címe? dragondark. Gáspár András válasza: "igen, ez lesz a "sötét Erion" kötet.
A Bíbogyöngyök 3. mindenképpen, a Manifesztáció 2. nagy valószínűséggel idei megjelenés - az Erion 2. csak akkor, ha a szerzőgárda en bloc megtáltosodik."


06.02. Darth Revan írta: SZUKITS-tervek: "Warhammer és Warhammer 40k lesz idén tőlük. Az Embervadász, Elfvadász, Áruló tábornok és a Vihar fog megjelenni tőlük idén. Stabilan állnak pénzügyileg, azért adnak ki kevesebb könyvet, mert óvatosak a válság miatt.
Star Wars-t is szeretnének kiadni, de sajnos a külföldi jogtulajdonos nem hajlandó reagálni a leveleikre, pedig már vagy egy éve havonta írogatnak nekik, egyszerre több címre is szeretnének szerződést kötni." És előkészületben a Szellemkirály (Salvatore) és Renier: Exorcista c. kötete.

05.27. Abasziszról - John J. Sherwood m.a.g.u.s.-anyaga

05.26. Tuan: "A kiadóvezető jelenleg inkább az új magus regényt, Margit Sandemo Varázsjelek c. sorozatát, illetve többek között a Dragon Age folytatását favorizálta.

A fentiekben csak azért ezt a két címet említettem - A Kék föld (Varázsjelek 7.); illetve a Boszorkányhadúr (Luis Saul, munkacím), mivel ezekről tudom biztosan, hogy a munkálatok végfázisában, illetve már a nyomdában vannak, s így megjelenésük biztosra vehető...

...A Dragon Age jelenleg fordítás alatt van tudomásom szerint, még a hónap végéig, ha minden igaz, lesz biztosabb információm a dologról. Dolgoznak a köteten a megfelelő emberek, ha már a célegyenesbe ér, akkor majd erről is beszámolok.
A másik célegyenesbe jutott kötet még, amelynek azonban már van megjelenési határideje is, az a Démoncsászár fejvadászai - a Brett Shaw küldetés (Mysterious Universe) - ez a tervek szerint július 17-én a Szíriusz sci-fi napok alkalmából jelenik meg.
A Madhouse (az Éjvilág folytatása) sorsáról még nem tudok biztosat; ez ügyben is igyekszem tájékozódni." Forrás: fórum

05.26. Delta: "Az előkészületekben lévő kötetek júniusban:

Raoul Renier: Az Exorcista (történetek Sötét Mersant világáról)
Terry Pratchett: Maszkabál
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az ikrek próbája.

Az exorcista Raoul Renier novelláskötete, de a novellák benne összefüggő történetfüzért alkotnak. Aki szeretne többet megtudni Sötét Mersant világának és korának szereplőiről, annak okvetlenül ajánljuk a könyvet."

05.25. Titan Quest 2. Hardwired

05.20. Cherubion fórum: "...van esély, hogy idén megjelenik a Dimuranos regényed vagy Az Univerzum Örökösei című életmű kötet?" Idén egyik sem. A Dimuranos regény megírására vélhetően nem jut időm ebben az évben - inkább a KE-re koncentrálok -, Az Univerzum Örököseivel kapcsolatban pedig úgy döntöttünk, hogy 2011 elején jön ki - a kiadó 20. évében.

Muldoom fórum: "a Sötételf tényleg csak szeptemberben tud megjelenni? Semmiképp se fér bele a nyárba?
A Sötételf 2 még megjelenhet év vége fele, vagy már ez 2011-ben láthat csak napvilágot?
Ez a Hősök ideje antológia mi lesz pontosan? Csak színtiszta Ammeres antológia lesz, vagy olyan vegyes, mint mondjuk a Frkasátok antológia?" Szerkesztés alatt van továbbra is - nem merek ígérni semmit. Szeretném, ha most minden tekintetben elégedett lennék a munkámmal, még akkor is, ha az eredeti tervekhez képest +1 év a csúszás...
Mivel az első kötet önmagában is okés, azaz nem kiált folytatásért, a második kötetre azt mondom, mindenképpen 2011.
A Hősök ideje hamarább elkészülhet, mint a Sötételf 2. Ez színtisztán ammeresnek indult projekt, de most feldobtál egy labdát. 5 novella már készen van hozzá.

05. 18. Krónika 16-18 hét Fkult.hu

05.18. A Ködszerzet 3-4. része év végén jelenik meg. A Pratchett újrakiadásokkal kapcsolatban: az év közepén, vagy a harmadik negyedév környékén szeretnénk megjelentetni az első ilyen Pratchett-regényt, az Egyenjogú rítusok címen ismertet. Jelenlegi terveink szerint évente legalább egy ilyen kötettel szeretnénk jelentkezni. (forrás: Delta)

05.17. Hogyan lett Robin Hood - az új Scott mozi (Sheenard blogja)

05.15. Yip Man és Yip Man 2. + Kick Ass

05.13. Delta Vision:"A következő egy hónapban nagy valószínűséggel ezeket a kiadványokat jelentetjük meg: A Világ Közepe (M.A.G.U.S.-antológia),  Maszkabál (Pratchett-sorozat),  Az ikrek próbája (Dragonlance)."

05.13. Meghalt a Conan-festmények atyja - index.hu

05.12. Robin Hood 2010 - Ridley Scott verziója origo.hu

05.10. Rowland írta: "
Ha úgy definiálom az alkotói válságot, hogy ül az ember a képernyő előtt, töri a fejét, és nem tud mit írni, akkor a válaszom nem. Ennek az ellentétében szenvedek, mondhatni, anti-alkotóiválságban. Ami kb. azt jelenti, hogy ülök a képernyő előtt, és baromi szívesen írnék, ötletem is van rengeteg, de felfal a sok meló...

Stone copyright karakterei... Java részüket kinyírta ő maga a Hajnal-trilógiában smile . A túlélő keveseket illetően pedig egyeztetni szoktunk, ha és amikor felmerül az igény a könyörtelen lemészárlásukra.
Stone még az Alkony kezdetekor úgy fogalmazott, hogy nem tervezi a közeljövőben visszatérni Cherubion világára - ez volt az egyik ok, ami az Alkony megírására motivált egyébként. Márminthogy ne vesszen kárba a világ...
De őszintén remélem, hogy ha megérem, hogy nekiveselkedjek egy Cherubion világán játszódó antológia szerkesztésének, Stone is megajándékoz egy művel.

Hogy én visszatérek-e Cherubionra... Ha majd leírom az Alkonyban, hogy "VÉGE - MOST MÁR AZTÁN TÉNYLEG", utána is ráérek gondolkodni ezen. Amint azt már többször is említettem, lenne kedvem egy Mad Maxes őrültködéshez Amrikban. Ez az Alkonynál lehetne némileg akcióorientáltabb, kevesebb szálon futó történet (2 nézőpontos?), esetleg az események sem forgatják fel alapjaiban a világot. De azért alapvetően olyan stílusú lenne, mint az Alkony. Ehhez mindenképp lenne kedvem és ötletem. No mindegy, ha ott leszünk, meglátjuk."

05.05. VORTEX City

05.03. Fantasztikus novellák írói megközelítése - Hanna tanulmánya

04.27. Centurion kalandfilm

04.26. VORTEX képregény

04.22. Tuan fórumról:" kiadónk továbbra is várja Szalkai úr CODEX regényét, azonban siettetni nem kívánjuk, mivel olyan regényt szeretnénk, amely nem csak szerintünk, hanem Hawkwood szerint is méltó folytatása egy igen jól megalkotott és kiszínezett világnak. Természetesen, amint a szerkesztőség dolgozni kezd a kéziraton, és már biztosat mondhatok ez ügyben, a várható megjelenések között megjelenik ez a kötet is."

04.21. Predators trailer

04.21. Avatár 2 infómorzsák (index.hu)

04.21. Tervek m.a.g.u.s. háza táján: "@ Noro: a két kötetet (A világ közepe - a szerk.) valóban csak a közös téma - Erion - kapcsolja össze. Az első antológia a város "nappali" arcát mutatja be, a második fókuszában az "éjszakai" áll: a helyi alvilág mindennapjai és közös fellépése egy nála is sötétebb hatalom ellen.
Lesz benne egy hosszabb Chapman sztori, ami a hajnalkori vízözönnel kezdődik és a 3700-as években ér véget; a régiek közül visszatér Boomen és gorviki családja, a Manifesztációs háború stábjából az Alanson-Fellings duó és mások, az új nemzedékből a pályázat különdíjasa biztosan - a többi, ahogy dragondark is jelezte, képlékeny még."


04.19.
Hanna írta: "Április 28-án, szerdán, 18 órakor Fantasztikus novellák írói megközelítése címmel előadást tartok az Írószövetség SF szakosztályán belül. Az előadás nyitott, szabadon látogatható. Mivel erősen írástechnikai jellegű a téma, elsősorban, de nem kizárólag kezdő fantasy és sci-fi írók számára lehet érdekes."

04.15. Az új R. A. Salvatore regény (Szellemkirály) megjelenése idén júniusban várható.

04.15. Egy magus kártyalap születése, az író szemszögéből (J. J. Sherwood)
+ Alakul a meglepetésprojekt (Heidel Dan)

04.13. Távoli Világok Arcai + Delta Műhely tagfelvétel

04.13. Raymond E. Feist: A rettegés légiója (ekultúra) ismertető

04.13. Soren Ward írta: Örülök, hogy újraolvastad őket, és tetszettek. Egyszer még biztos előveszem a két könyv túlélőit; körvonalazódik bennem egy sztori Ammerúnia jövőjében.

A novellákat illetően sokkal több konkrétumról tudok beszámolni. A következő ammer-antológia, a Sötételf az én kisregényemmel fog indulni, a címe a Dracalar-ház lesz. Jelen állás szerint nyár dereka a megjelenés. A Winney-féle démonos antológiába is kész a novellám, illetve a Rowland által tervezett Cherubion-antológiához is elküldtem egy novellát. Továbbá az utolsó simításokat végzem egy Worluk világán játszódó kisregényen, még nem mutattam meg senkinek a kiadótól, de a héten lehet, hogy nagykorúnak nyilvánítom, és elengedem magamtól smile

Ami a regényírást illeti, írom a harmadik regényemet, de klasszikus fantasy helyett napjainkban játszódó urban-fantasy lesz. Ahogy Te is észrevetted, gyakran becsúsznak a szövegeimbe modern kifejezések, és szleng. így végre kedvemre használhatom őket.:) Forrás: Cherubion


04.12. Muldoom írta:
Sötételf... Még nincs biztos dátum, annál is inkább, mert márciusban új helyzet állt elő a m.a.g.u.s. novellámmal kapcsolatosan. Lehet említettem már, hogy 2 éve megírtam egy sztorit a Bíborgyöngyök - A fogadás c. kötethez (szerk.: Raoul Renier). A második kötetbe voltam betervezve indító novellának, ám mivel a BGY időközben trilógia lett, a 2. kötet meg kapott egy erős anyagot Wayne Chapman tollából, a 3. kötetbe kerültem. Nos, a legújabb felállásról egyelőre nem nyilatkozhatok, ami a lényeg számomra: a novellát át kell szerkesztenem az új kívánalmaknak megfelelően. Nem kis meló, főként a külsős leterheltségemet szemlélve. Azaz egész március az egyeztetésekkel telt el, és még Húsvétkor is az elbeszélésen dolgoztam (wellness szálloda, gyerekek lubickolnak a medencében, muldoom meg laptopon ír, miközben egyesek valamiféle versenyautós futamot bömböltetnek a recepciós plazmatévén...) 
Jó hír, hogy ég a határidő, azaz ma és csütörtökön szinte fulltime nyomom, hogy elkészüljek (szabi kivéve). És azt követően, hogy leadtam, még dupla szerkesztésre kerül (világkoherencia és cselekmény + irodalmi szerk.), azaz felteszem, legalább 1 újabb nap, míg átírom-megnézem a javaslatokat.
(Időközben a novella már leadásra került -  a szerk.)
Aztán jön a Sötételf...
Ez + 1 hónap csúszás lesz, azaz szerintem nyár dereka a reális.


04.07. Prózaműhely: Fonyódi és Szélesi

04.02.
Elvis él, és vámpírokra vadászik (daybreakers, index); Könyvhírek a nagyvilágból és itthonról (FictionKult)

04.02. Kellemes Húsvétot kívánunk minden kedves Olvasónknak!

04.01. "Filmtörténeti pillanatnak lehetünk tanúi, ha megnézzük a The Expendables című akciófilm új előzetesét, ugyanis az 53. másodpercnél először szerepel közös jelenetben a nyolcvanas évek három legnagyobb akciósztárja: Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis és Sylvester Stallone. A The Expendables
Amerikában augusztus 20-án kerül a mozikba."
Forrás: Origo

03.31. Terry Pratchett: Érdekes Idők

03.30. Red Cliff Part II. - John Woo + felirat

03.29. Avatar specifikációk áprilisban éás novemberben

03.28. Sheenard írta: "

Ha úgy definiálom az alkotói válságot, hogy ül az ember a képernyő előtt, töri a fejét, és nem tud mit írni, akkor a válaszom nem. Ennek az ellentétében szenvedek, mondhatni, anti-alkotóiválságban. Ami kb. azt jelenti, hogy ülök a képernyő előtt, és baromi szívesen írnék, ötletem is van rengeteg, de felfal a sok meló...

Stone copyright karakterei... Java részüket kinyírta ő maga a Hajnal-trilógiában smile . A túlélő keveseket illetően pedig egyeztetni szoktunk, ha és amikor felmerül az igény a könyörtelen lemészárlásukra.
Stone még az Alkony kezdetekor úgy fogalmazott, hogy nem tervezi a közeljövőben visszatérni Cherubion világára - ez volt az egyik ok, ami az Alkony megírására motivált egyébként. Márminthogy ne vesszen kárba a világ...
De őszintén remélem, hogy ha megérem, hogy nekiveselkedjek egy Cherubion világán játszódó antológia szerkesztésének, Stone is megajándékoz egy művel.

Hogy én visszatérek-e Cherubionra... Ha majd leírom az Alkonyban, hogy "VÉGE - MOST MÁR AZTÁN TÉNYLEG", utána is ráérek gondolkodni ezen. Amint azt már többször is említettem, lenne kedvem egy Mad Maxes őrültködéshez Amrikban. Ez az Alkonynál lehetne némileg akcióorientáltabb, kevesebb szálon futó történet (2 nézőpontos?), esetleg az események sem forgatják fel alapjaiban a világot. De azért alapvetően olyan stílusú lenne, mint az Alkony. Ehhez mindenképp lenne kedvem és ötletem. No mindegy, ha ott leszünk, meglátjuk."

05.03. "Ha az örvény beszippant": VORTEX blog

05.03. Orson Scott Card ismertető (fkult.hu)

04.29. Fantasztikus novellák írói megközelítése (Hanna tanulmánya; forrás: boncnok)

04.27. Ridley Scott a Robin Hood promókörútján jelentette be, hogy nem is egy, hanem rögtön két Alien-előzményfilmben gondolkodik. "Természetesen 3D-sek lesznek" - nyilatkozta, de a sztoriról csak annyit mondott, hogy 2085-ben, 30 évvel Ripley születése előtt fog játszódni. A főszereplő ezúttal is női karakter lesz, és megtudjuk majd, hogy ki volt a 79-es első részben látott Space Jockey, az elefántszerű, halott idegen az Alient rejtő hajóroncsban.

Van egy jó hírem, meg egy rossz, és aztán ki-ki vérmérséklete vagy beállítottsága szerint eldönti, melyik a jó és melyik a rossz. Az első: szerkesztem a következő Mysterious Universe-regényt. Dave Howard & Lez Agency két tulajdonosa. Különleges feladatot kapnak magától a Démoncsászártól: két praetoriánust kell hazahozni egy távoli bolygóról. Na, vajon ki az a két praetoriánus? története IV. von Anstetten alatt játszódik, a főszereplője a Shark & Lez Agency két tulajdonosa. Különleges feladatot kapnak magától a Démoncsászártól: két praetoriánust kell hazahozni egy távoli bolygóról. Na, vajon ki az a két praetoriánus?

A könyv a Tuan kiadó terveiben első féléves megjelenésű. Május végén napvilágot láthat. Ez már csak rajtam múlik, lehet ütni - kedves MU-olvasók - ha nem jelenik meg addigra.

A másik hír, hogy a Dreamworld második kötete nem jelenik meg május végére. A könyv megírását kénytelen voltam tolni - csúnya pillantásokat kaptam már érte - ezért aztán ősszel fog kijönni, nem előbb. Elnézést kérek mindenkitől, aki tavaly május óta várja Főnix, Steve, Igor és az álmodott világ történetét. A lázadás és a Mordova-Birodalom közötti háború közel, de hogy hogyan tovább, az csak nyáron nyeri el végleges formáját."


03.28. A Delta Vision nem tervezi sem Earthdawn, sem pedig Codex kötetek kiadását. Az új Terry Pratchett regény áprilisban megjelenik. Jön Wayne Chapmantől a Karnevál is.Gáspár András nyilatkozta: "...a Godon-Krán szembenállás a Garmacor II központi témája. Ez és a Manifesztációs háború 2. kötete vezeti fel Krán hetedkor végi színeváltozását. Fentiek megjelenése után tematikus novellagyűjtemény is elképzelhető."

03.26. Kicsit döcögtünk a hírekkel, ám mostantól igyekszünk gyakrabban jelentkezni - jön a tavasz, egyre több az újdonság. Legyünk derülátóak!:) China Miéville endless + Dave Eggers kritika ekultúra

03.21. Ninja Assassin kritikák: Filmfreak + Filmoldal

03.20. Trónok Harca (HBO)

03.20. Kishírek: A Robin Hobb sorozat záró kötete idén év végén várható. Az idei első Pratchett-regény március hónap végén, vagy április elején jelenik meg.
Zajlanak a Bíbor Gyöngyök III. előszerkesztési munkálatai.

03.15. Linkcsokor:
Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (film) ekultúra + Régimódi fantasztikum Fkult.hu


03.15.
Nők az angolszász sci-fiben: Hanna cikke az endless portálon


03.11. Newman az "El Cid" projektről: "Az a furcsa, hogy viszonylag ismert történelmi hősről van szó, regény viszont nem jelent meg róla magyar nyelven, és egyéb munkákat is vadászni kell. Gyakorlatilag magyar nyelvű háttéranyagot nem is használok a Poema del Cid /Ének Cidről/ fordításán kívül, úgyhogy angol nyelvű forrásokra kell támaszkodnom (az egyik legjobb Richard Fletcher: The Quest for El Cid).
A történet eleje felvezetés, később válik igazán érdekessé Cid sorsa. Esküre kényszeríti a királyt, hogy nem volt része elődje megölésében, aztán később (más ok miatt) száműzik Kasztíliából és a zaragozai emír szolgálatába áll, utána visszahívják, de megint száműzik, végül saját hadsereget toboroz, és elfoglalja Valenciát. Ő volt az egyetlen hadvezér a maga korában, aki győzedelmeskedni tudott az Észak-Afrikából jött berberek felett.
El Cid élete egyébként is bővelkedett csatákban, úgyhogy ezek teszik majd ki a könyvek gerincét. (Az első kötet leginkább a Vasemberek első regényére emlékeztet, de lovagi párviadalok mellett már csatákkal, hiszen huszonéves korában El Cid már keményen vitézkedett.)"


03.11. Caldwell írta: "Ma ért véget a KÜ nyomdai előkészítése, és az anyag már úton van a nyomdába.
Pontos megjelenési dátum még nincs (majd ha a nyomda visszajelez, hogy mikorra tudja beütemezni), de a március vége  biztosan belefér... olyan huszonvalahanyadika... 25-28-a között? Ha majd lesz pontosabb dátum, megírom.
Terjedelme: 520 oldal.
Ára: 2990 Ft lesz, de ez még nem biztos, hogy végleges.
Címlap még készül, az jövő hét kedden lesz leadva nyomdába. (Már összerakosgattuk a szükséges feliratokat és az emblémát Krisztivel, de egyelőre egyikünknek sem tetszett a végleges verzió - variálni kell még a színeken, a cím méretein, elrendezésén, stb... úgyhogy egyelőre félretettük pihenni. Ez nem késlelteti semmivel a megjelenést, ha csak a jövő héten adjuk nyomdába... a belívvel van több munka.)
Egyelőre ennyi. Ha majd meglesz a végleges címlap és tudjuk a megjelenés dátumát is, kirakjuk a főoldalra a hírt és a képet.
"

03.09. Shane Carrson: Kígyófészek (magus)

03.09. Frissült a Pozsgay Műhely honlapja!

03.08. Boldog Nőnapot kívánunk minden kedves hölgy olvasónknak!

03.08. Newman írta: "
Alapvetően nem vagyok híve a folytatásoknak, amikor nekidurálom magam, igyekszem mindig önállóan élvezhető történetet alkotni. Egyrészt azért, mert előfordulhat, hogy valaki egy sorozat közepébe csöppen bele (új olvasók), másrészt, fél év elteltével is nehéz újra felvenni a fonalat, sok összefüggést újra át kell gondolni.
Annak idején a Rekviem folytatására volt ötletem, de önismétlésnek éreztem, hogy ismét sárba rántom a főhősömet, s aztán megint felemelkedik onnét. Még most sem érzek elegendő kedvet, hogy nekiveselkedjek, pedig a Rekviem nekem is az egyik kedvenc regényem.

A Kaméleon történetének folytatása sokkal inkább érdekesebb lenne írói szempontból, mivel a démoni síkon játszódna a történet, de jelenleg annyi más projekt foglalkoztat, hogy belátható időn belül nincs esély rá, hogy az alakváltó visszatérjen.

Amit várhattok tőlem, a Kalózpart (az én részem a munkából nagyrészt elkészült, a főhősöm Legrass Mathir, a Piperkőc kalóz), de Rowland és Rascal elfoglaltságai miatt idén nem valószínű, hogy összeáll a kötet.
Szintén részben megírtam a Zsoldos és tolvaj rám eső felét (ebből indult az eszmecsere), de ennek megjelenésére is várni kell, mert ki tudja, hogy Muldoom mikor ér rá bekapcsolódni a munkába.
Úgyhogy most, míg másokra várok, kevéske - mondhatni nyúlfarknyi - szabadidőmben történelmi regényt írok. Terjedelemben elértem már egy átlagos Osiris kötet méretét, de még közelében sem vagyok annak, hogy leírjam a VÉGE szót. (S ahogy elnézem, legalább 3-4 kötetre lesz szükség, mire El Cid távozik az élők sorából.)"


03.04. Allen Newman írta a Dúvadak 2-ről: "... Tavaly még volt kedvem beszólogatni Muldoom-nak, hogy az agya állandóan dolgozik, terveket és sorozatokat agyal ki (nem is egy, hanem kettő Dúvadak folytatásban gondolkodik), de azóta nekem is drasztikusan megfogyatkozott az írásra fordítható időm, és most már nincs jogalapom őt noszogatni.
Ami biztos, hogy a Dúvadak 2-ből megírtam kb. 100 ezer karaktert majd' egy évvel ezelőtt, azóta nem nyúltam hozzá, mert ha saját magamnak kell befejeznem, teljesen másfelé kanyarodna a történet, gyorsabb lenne a lezárás. A meglévő anyagot úgy képzeld el, hogy készítettem egy jelenetekre lebontott szinoszist, és megírtam a Légy jeleneteit, egészen addig, amíg össze nem fonódik teljesen a történetszála a Codricéval. Innentől csak akkor érdemes tovább haladni, ha Codric is elért eddig a pontig, ugyanis írás közben sok minden átalakul, nem a szinopszis szolgai megvalósítása a cél (főleg, ha Aldyr az írótárs).

A megjelenést illetően nem Osirisben gondolkodunk. Ha egy regény készül el, akkor lehetne egy Káosz antológia kezdő írása, ha valamilyen csoda folytán két regényt sikerülne összehoznunk, akkor egyben /gyűjteményes Exkluzív kötetként/ ki lehetne adni a 3 elkészült Dúvadak regényt. (Ekkor érdemes lenne a harmadik kötetben visszahozni Urzatét, hogy egybefüggő legyen a történet.)"


03.04. Silverberg: Majipoor krónikái (ekultúra)

03.02. Avatar 4 D-ben

02.26. Muldoom írta a Sötételf kötethez: "
még nem állt össze a kiadói terv erre az évre. Ami biztos, mert leegyeztettem a kiadóval: számítanak első félévben a kötetre. Mivel márciusban, Húsvét előtt jön a Káosz Erdeje, vélhetően azt követően jelenik meg - a Haláltánc előtt vagy után. Minden héten 4-12 órát tudok a szerkesztésre/írásra fordítani, de lesz pár nap, amit teljes egészében igyekszem beletenni márciusban."

02.25. Caldwell írta:

No, most már hivatalosan is bejelenthetem: A Káosz ünnepe leadva a kiadónak (pár perce).
Elvileg a jövő héten mehet nyomdába, március huszonakárhanyadikán megjelenhet.

Az átolvasások és az apró kis javítgatások, amiket pár napja emlegettem, eddig tartottak: egy picit több időt vettek igénybe, mint gondoltam. Most szembesültem vele, mennyi mindent megváltoztattam menet közben az eredeti elképzelésekhez képest - nem győztem módosítgatni visszamenőleg.

Most, így utólag csodálkozok magamon: Miből gondoltam én január 27-án, hogy február elsején leadhatom? :-)))
Komolyan hittem, hogy úgy lesz. Akkor kb. 600e karakternél járhattam - most meg 940e lett a vége.


02.24. Raoul Renier egyik kezdeményezése: A Carcosa család viszontagságai

02.24. Tuan fórum: "Igen a Hollóidők harmadik részével együtt az első két kötet is újrakiadásra kerül, bár helyenként Celsior kissé kijavította a korábbi műveit.
Az Árnyjáték és a Farkasének is sztem újra napvilágot lát majd. A Hollóidők 3 része külön kötetekben jelenik meg, hogy en kelljen megvennie azoknak is az első két kötetet, akik már korábban megvásárolták. Azonban a gyűjtőknek lesz egy "díszdobozos verzió", amely majd mindhárom kötetet tartalmazza."

Ami viszont biztos: a C&C kötet a fordítótól megérkezett hozzánk szerkesztésre és átolvasásra, ergo ebből a könyvből hamarosan már a könyvesboltokban is lesz, sztem kb 30-35 nap még."Lathan


02.24. Douglas Rowland: "Ami az első kérdésedet illeti, van reális esély, mindenképp szeretnék kijönni az Alkony 4-gyel az idén - az elmúlt 1 hónapban nem haladtam olyan katasztrofálisan lassan, mint korábban, úgyhogy mindenképp bizakodó vagyok (halad előre a történet, gyilkolom a szereplőket, és már Leon Silvert is bántom ezerrel, hiába könyörög).
Emellett azt is nagyon szeretném, ha nem kéne kettévágni, azaz egy kötetbe beférne a történet lezárása. A történet megvan a fejemben, és nem akarom megnyirbálni, túl gyorsra venni a sztori folyását csak azért, hogy bele lehessen tuszkolni egy kötetbe. Hogy ez sikerül-e, majd elválik. Jó néhány nézőpontkarakter felbukkant az eddigi 3 könyvben, és úgy tisztességes velük és az olvasóval szemben is, hogy mindegyik bejárhassa a maga ívét, és eljuthasson valamilyen kvázi lezárásig (akár így, akár úgy...). Leon Silver, Sárkányölő Kurt Hauser, Serapion, Ines Ruiz Valdes, Morrigan, Helen Holbrook-Kromantein, Tony Kelly, McElmore ezredes - a félisteneket nem számítva kb. ők azok, akik nézőpontkarakterként megérték a 4. részt, ahol szintén meglesz a maguk fontos szerepe. Természetesen nem mind élik túl a drillt, sőt, most így elnézve a listát már azon kell igyekeznem, hogy valaki azért elvánszorogjon a végéig :-)) A végéig, ami a megírandó mennyiséget tekintve még odébb van, de azért dolgozom rajta, amikor csak időm engedi, és akiknek tetszett az eddigi három rész, az - szerintem - nem fog csalódni.


Cherubion novelláskötet.
A szerkesztését szívesen vállalom, de természetesen csak az Alkony 4 után tudok érdemben foglalkozni vele.
Kész írás viszonylag kevés van. Nick Wraithtől van nálam egyet, és még egyet várok tőle - aztán majd megnézem, melyik lenne jobb (mivel egyik sem rövid, nem kaphat helyet mindkettő, mert akkor vegyes antológia helyett Best of Wraith lenne a kötet).
Allen Newman ígért még írást, konkrét szinopszist is küldött róla - jó kis sztori lesz, ha egyszer megírja.
Ha már kezd konkretizálódni egy ilyen kötet, akkor mindenképp igyekezni fogok kitaposni bele egy írást a világalapító Jeffrey Stone-ból, meg Soren Wardból is, aki egyszer óvatlanul feltette a kezét, hogy szívesen írna egy Cherubion-novellát. Ugyanígy erőteljes rugdalást tervezek Robert "Gan'yara bitch" Knight valaga irányában is.
Természetesen én is írnék bele, hogy az Alkony kora is képviselve legyen.
Más neveket egyelőre nem mondok, ha odakerülünk, elválik, kinek van kedve-ideje-helye Cherubion világára írni.
Nem shared world lenne amúgy, azaz a sztorik nem lennének összefűzve, inkább korok szerint csoportosulnának az írások (Éj-Hajnal-Alkony), de ha adódik esély valamilyen kapcsolódásra, erre felhívom a résztvevő írók figyelmét."

No, most már hivatalosan is bejelenthetem: A Káosz ünnepe leadva a kiadónak (pár perce).
Elvileg a jövő héten mehet nyomdába, március huszonakárhanyadikán megjelenhet.

Az átolvasások és az apró kis javítgatások, amiket pár napja emlegettem, eddig tartottak: egy picit több időt vettek igénybe, mint gondoltam. Most szembesültem vele, mennyi mindent megváltoztattam menet közben az eredeti elképzelésekhez képest - nem győztem módosítgatni visszamenőleg.

Most, így utólag csodálkozok magamon: Miből gondoltam én január 27-án, hogy február elsején leadhatom? :-)))
/Komolyan hittem, hogy úgy lesz. Akkor kb. 600e karakternél járhattam - most meg 940e lett a vége./

 

No, most már hivatalosan is bejelenthetem: A Káosz ünnepe leadva a kiadónak (pár perce).
Elvileg a jövő héten mehet nyomdába, március huszonakárhanyadikán megjelenhet.

Az átolvasások és az apró kis javítgatások, amiket pár napja emlegettem, eddig tartottak: egy picit több időt vettek igénybe, mint gondoltam. Most szembesültem vele, mennyi mindent megváltoztattam menet közben az eredeti elképzelésekhez képest - nem győztem módosítgatni visszamenőleg.

Most, így utólag csodálkozok magamon: Miből gondoltam én január 27-án, hogy február elsején leadhatom? :-)))
/Komolyan hittem, hogy úgy lesz. Akkor kb. 600e karakternél járhattam - most meg 940e lett a vége./"

No, most már hivatalosan is bejelenthetem: A Káosz ünnepe leadva a kiadónak (pár perce).
Elvileg a jövő héten mehet nyomdába, március huszonakárhanyadikán megjelenhet.

Az átolvasások és az apró kis javítgatások, amiket pár napja emlegettem, eddig tartottak: egy picit több időt vettek igénybe, mint gondoltam. Most szembesültem vele, mennyi mindent megváltoztattam menet közben az eredeti elképzelésekhez képest - nem győztem módosítgatni visszamenőleg.

Most, így utólag csodálkozok magamon: Miből gondoltam én január 27-án, hogy február elsején leadhatom? :-)))
/Komolyan hittem, hogy úgy lesz. Akkor kb. 600e karakternél járhattam - most meg 940e lett a vége./"

02.24. George R. R. Martin írta a készülő új kötet kapcsán:""Még nincs kész.
De végre valahára magam mögött hagytam a Cédrusok Szigetét. 1261 oldal és még nincs vége.
Lassan az őrületbe kerget ennek a monstrumnak az idővonala. Biztos vagyok benne, hogy amint kiadásra kerül, néhányan megkísérelnek majd párhuzamot vonni a Varjak lakomája és a Dance kronológiája közt, összeillesztgetni a részeket, hogy egy megfelelő (hipotetikus és lehetetlen) fejezetsorrendet állítsanak fel, valami olyasmit, ami a „nagy Varjak” lett volna a kettészedés előtt.
Hát, sok sikert hozzá. Én a magam részéről örülök, hogy nekem nem ezzel foglalkoznom. Ennyi szereplő szerte a világban, pár órát vagy akár pár hónapot felölelő fejezetek, különböző utak szárazföldön és tengeren, nem beszélve az események megfelelő sorrendjéről, ami teljesen más, mint a fejezetek könyvbeli sorrendje… nem lennék meglepve, ha komoly fejfájást kapnátok tőle. Az enyém majd széthasad tőle. Már egyedül a Dance időbeli kronológiája egy szörnyeteg. Meg még egy fél.
Csak magamban dünnyögök, úgyhogy senki ne kapjon hisztirohamot… de attól függően, hogy milyen hosszú lesz a befejezett könyv, talán ésszerű döntés lesz néhány fejezetet átvinni a Winds of Winter-be. Szerkezetileg talán jobb lenne a Varjakkal egy teljesen párhuzamos könyv; más szereplőgárdával, de ugyanazzal az időkerettel, így mindkét történet egyazon időpontban végződne. Majd ezután a Winds mindkét könyv eseményeinek vonalát ugyanott, mondjuk a következő napon vehetné fel.
Ennek ellenére, jelenleg nem így írom. A Varjak eseményeinek időtartamát már a Dance első 800 oldalán (kézirati oldal, nem a nyomtatott könyv oldalszáma) lefedtem. Minden, ami azután következik már Varjak utáni, így innentől már a Varjak szereplői is újra felbukkannak. Nem a legelegánsabb szerkezet, elismerem… de figyelembe véve, hogy milyen régóta írom már ezt a könyvet, úgy éreztem muszáj legalább néhány cliffhanger-t megoldanom a Varjakból… (bár talán csak azért, hogy újabbak alakuljanak ki). Szóval…
Ilyesmikkel birkózom. Nem szükséges kommentálnotok, de tényleg. Nem várok tanácsra, valójában éppen azért nem szoktam ilyesmikről beszélni, mert EL AKAROM KERÜLNI a kéretlen tanácsokat. Jobb ha én és a múzsám birkózunk meg vele, a szerkesztőim segítségével. Csak úgy éreztem muszáj egy kicsit háborognom.
Így állunk hát. És most vissza a taposómalomba." Forrás: rpg.hu fórum

02.22. Caldwell: Káosz Ünnepe: "Komolyra fordítva: gyakorlatilag a végére értem, még az epilógusban helyre kell tennem egy-két dolgot, de már az átolvasási, javítgatási fázisban járok. Meg egy picikét színesítgetem itt-ott, próbálom beleírogatni azokat a Rentzalban lévő nevezetességeket, amiket Rascal barátom emlegetett a "Félőholtak" c. kisregényében; templom, szobor, miegymás. Írás közben ugyanis ezekről megfeledkeztem, csak a végén jutott eszembe, hogy játszódott már a városban történet. :-))

Szerda reggel a kiadónál lesz. Várható megjelenés március közepe, vége. De erről majd úgyis lesz hír a főoldalon, ha már tudjuk a pontos dátumot, árat, terjedelmet, egyebeket.
A KÜ egyébként valamivel több mint 900.000 karakter lett (a Drénia 850 volt, a Vérkáosz 950), tehát a kettő között."


02.19. Nemes István nyilatkozta: "A KÜ valóban március közepén/végén fog megjelenni, most már annyira elcsúsztam vele, hogy februári megjelenés kizárt... hiszen rögtön hónap vége van.
Most már tényleg a legvégén tartok; lassan elérem a Káosz Dréniában terjedelmét... sőt, ma éjszaka túl is lépem azt. Mennyiségileg inkább már a Vérkáoszhoz közelít."

02.18. 2010.02.13-án a Sárkánytűz könyvesboltban került megrendezésre a Kimte tél végi Karcos Estéje, melynek vendége Bán János volt. A meghitt, baráti beszélgetés során rengeteg új információt kaptunk az íróról, munkásságáról, terveiről, könyvsorozatairól, a Zsoldos-díjairól és a nagy sikerű Hunyadi könyvekről.
A hanganyag letölthető a KIMTE honlapjáról.

02.13. Gyacsenko: Alekszandra és a teremtés növendékei (ismertető, fkult.hu)

02.10. 2010.02.13-án, szombaton 14 órától Bán János lesz a Karcos Este vendége.
Helyszín: Sárkánytűz könyvesbolt,  Budapest. Ferenc krt. 40.

02.10. Caldwell nyilatkozta: "Nem kell már sokáig kitartani, kezd összeállni a legvége :-)))
Az tény, hogy sok mással is foglalkozok (általánosságban; jelenleg semmi mással, csak a KÜ-vel), de ezek a más jellegű munkák nem csak a megélhetést segítik - szellemileg is szükségem van rá. Ha csak egyvalamivel foglalkoznék hetekig, hónapokig, belefásulnék: kell néha egy kis frissítés. Ez volt a KÜ-vel is; többször is megakadtam, mert bár a sztorit már rég megterveztem, és nagyjából tudtam, mit akarok írni, nem mindig sikerült azt kihozni, amit szerettem volna. Emlékezzetek vissza, hányszor írtam itt is, hogy nem vagyok elégedett az addig leírtakkal, variálok, próbálok kitalálni hozzá még valamit, stb... Ilyenkor külön jó volt, hogy átválthattam valami másra, mert az elterelte a görcsösséget, de a háttérben azért agyalgattam tovább a megakadós részeken... Január elején például lefordítottam egy Clive Barker-kötetet: elmondhatatlanul kellemes kikapcsolódás volt, és sikerült visszanyernem vele a már elfeledettnek hitt munkatempóm. Újult erővel folytattam a KÜ-t, és sikerült megoldanom a "legkínosabb, de azért szükséges" részeket. Amikor ismét megakadtam... mert nem igazán tudtam, hogy kössem össze az egyes, korábban megírt részeket az újragondolt befejezéssel... akkor ismét leálltam, és sci-fit írtam mindaddig (kb. egy hétig), míg be nem ugrottak a KÜ végső megoldásszálai. Most már talán végigmegy a dolog, újabb leállás nélkül :-)))

Szóval, a lényeg: kell egy picit érlelgetni menet közben a felvetődő lehetőségeket... és addig, amíg azok meg nem érnek, addig úgyse haladnék előre. Közben legalább csinálhatok valami mást.

Na, folytatom a KÜ-t; még ma éjszaka ki kell nyírnom az egyik főbb szereplőt... :-)"

02.09. Greg Keyes: Folyamszülött (ismertető), rpg.hu

02.07. Steven Erickson: Csontvadászok, ekultúra

02.05. Caldwell írta a Káosz Ünnepe kapcsán: "Őszintén, tényleg nagyon szeretném már bejelenteni, hogy "elkészült és leadva"... már múlt hét végén is úgy éreztem, hogy hétfőre kész... közben meg már ismét itt a hétvége, megint úgy érzem, hogy hétfőre kész... de sajnos (vagy szerencsére) még most is akadtak váratlan fordulatok, amik egy picit megvariálták a kezdeti terveimet. Úgyhogy... én csinálom, semmi mással nem foglalkozok... és talán "hétfőre kész" lesz. :-))
   Amint leadtam, első dolgom lesz hivatalosan is bejelenteni, hogy elkészült."

02.05. Hatalmas viadalokban: az Alföld szkíta kora

02.01. Előkészületben: M.A.G.U.S. - Karr-Khazad kapui - M.A.G.U.S. Kalandorkrónikák - Kígyófészek - Dragonlance - Az ikrek ideje - Forgotten Realms- Árnyékbirodalom

02.01. "A Káosz Erdeje előtt jelenik meg a Káosz Ünnepe. István már többször említette hogy 2 kötetes lehet a KE, nos nem lesz 2 csak más neve lesz a két kötetnek. Febr KÜ aztán nov-dec KE. " Forrás: Cherubion fórum

01.28. Ezt is megértük durván 6 hét alatt: minden idők legtöbb bevételt hozzó filmje immár az: AVATAR.

01.27. David Gemmell: Viharlovas ismertető (ekultúra) + Geoff Ryman The Kings Last Song ismertető endless

01.25. Nemes István nyilatkozta: Káosz Erdeje: "Egyébként annyi a módosulás, hogy nem biztos, hogy Káosz Erdeje lesz a címe. (Magyarázat: a történet kétkötetes, de nem akarunk KE1-et és évvégén KE2-t, viszont a 2. kötet az, ami ténylegesen a Rontás Erdejében játszódik, az első kötet csak csekély mértékben... tehát ha csak az egyik kötet címe lesz az, hogy A Káosz Erdeje, akkor a másodikhoz csatolható. Az első kötet címét pár napon belül kiötlöm...   Csak hogy fokozzuk egy picit a káoszt :-))"

01.22. Robin Hood trailer + Prince of Persia: The Sands of Time

01.22. Terry Goodkind: Az iknvizítor (ismertető) ekultúra + 2010. hírek külföldről FictionKult

01.22. Offtopic: Pozitív gondolkodók napja

01.21. A Kimte szervezésében megrendezésre kerülő februári Karcos Este vendége Bán János lesz.

01.21. Báthory ismertető (index)

01.15. "R. A. Salvatore 6 könyvre szóló szerződést írt alá a Wizards of the Coast-nál. 2011-ben indul a sorozat, mindegyikben szerepelni fog Drizzt. Még semmit sem tudunk arról, hogy miről fog szólni." Delta Fóruma

01.14. Caldwell nyilatkozta: "Már elég sok jóhiszemű ígéretet tettem az elkészülési dátumra, azt gondolván, hogy be tudom tartani, de persze mindig közbejött valami. Szóval, vegyük úgy, mint egy újabb célkitűzésemet: még január folyamán leadom, és akkor február közepén vagy végén megjelenhet. Én igyekszem, de néha megakadok egy-egy apróságnál vagy jelentősebb fordulatnál, és ilyenkor - hogy ne teljenek hasztalanul a napok - beiktatok egy-egy kisebb, más jellegű munkát, miközben azon jár az agyam, hogyan vigyem tovább SG-t. Nem magával a sztorival van gondom, az már rég összeállt, hanem inkább az érzelmi fordulópontokkal, a feszültségek megteremtésével, stb...
   De mint mondtam, alakul a dolog, kb. 8-10 napon belül szeretném leadni a kiadónak."

01.13. "Az Avatar megdöntött minden rekordot!

James Cameron 3d-s scifije negyedik hete hozza stabilan a 80 ezer feletti nézőszámot, összbevételben lenyomta a Jégkorszakot és a Mamma Miát is.

Itthon 82 130-an látták a hétvégén az Avatart [1], ezzel James Cameron látványmozija negyedik hete uralja a hazai nézettségi toplistát. A decemberi bemutató óta 561 ezren vettek jegyet a filmre, az Intercomtól pedig megtudtuk, 791 millió forintos összbevételével az Avatar az első a minden idők legjobb magyar mozibevételeit összegző listán. Lenyomta a Jégkorszak 3-at, amiért összesen 773 millió forintot csengettek ki a pénztáraknál, és a Mamma Miát is, ami így a harmadik helyre szorult 750 millió forinttal." Forrás: index.hu


01.12. "Az utóbbi napokban több hollywoodi stúdió jelezte: arra készül, hogy az új filmnyelvet teremtő Avatar világsikere után korábbi nagy alkotások háromdimenziós változatait készítesse el. James Cameron rekordbevételeket produkáló alkotása nyomán újra piacra dobják például a Csillagok háborúja és A gyűrűk ura trilógia 3D-technikával feljavított verzióját." Forrás: SG.hu
Hogy az új generációs Spider Man mozi mikorra készül el, nem tudni, ám a döntés értelmében szabaddá vált Sam Raimi. Hogy ez kinek jó hír? A World of Warcraft rajongóknak természetesen. Sam bátyó ugyanis immár azonnal hatállyal dolgozhat a Ryan Közlegény írójának tollából érkező Warcraft sztorin. Forrás: Gamestar.hu

01.11. Daybreakers

01.09. Egyelőre így év elején meglehetősen nagy a csend (kevésbé meglepő módon), ám bízunk benne, a MAGUS antológia megjelenésével, majd röviddel azt követően a Káosz Erdejével, a Sötételf antológiával és a Haláltánccal, ez az év erős indítástkap. A decemberi tervek alapján az idei fantasy-könyvpiac mennyiségben nagyjából azt a szintet fogja hozni, mint az előző, illetve az utolsó negyedév még gazdagabb kínálatot is ígér. A kiadványok minőségszintjét pedig majd újfent a piac fogja lemérni. A visszajelzések alapján a 2009-es év termésével elégedettek lehetünk, dacára annak, hogy még a nemzetközi díjakat bezsebelő kötetek is kevés (vagy semmilyen) kritikát nem kaptak. Talán a Fantasya és a Fantasycentrum tervezett egyesítése e téren pozitív változást hozhat.

01.05. A Cherubion kiadó háza táján is szerveződnek a 2010-es esztendő közös projektjei, antológiák és regények. Rövidesen néhány információ ide is felkerül.

01.03. TUAN fórum: "kiadónk folytatja a Dragon Age sorozat kiadását. Magyar nyelven jelenleg "A Hívás" munkacímen fut a regény."

01.03. Boldog Újévet kívánunk!!