Jumurdzsák gyűrűje

Írta: Aldyr - 2011. 04. 02. - 22:45

"Már nem kell sokat aludni – szokták mondogatni a gyerekeknek –, s valahogy így érzem én is: két éves munkára tesz pontot ugyanis a Jumurdzsák gyűrűje regény megjelenése április 12-én. Ez persze csak nekem két év, Pierrot-nak jóval több, hiszen, ha jól tudom, ő a Jumurdzsák gyűrűje játékkal (amiből a könyv született) 2005-ben jött ki. Kicsivel több időben kell tehát számoljon, de hát végül is itt van: Eger történetének egy tudományos-fantasztikus regénybe oltott szelete.

A játék főszereplője Jonathan Hunt, aki New York-i oknyomozó újságíró, magyar gyökerekkel – édesanyja 1956-ban menekült ki Amerikába. Hunt az édesanyja halála után úgy dönt, megnézi magának Magyarországot, s mivel egy magyar nyelvű könyvben, az Egri csillagokban talál két furcsa, 1898-as keltezésű levelet, megérkezése után Egerbe utazik. Elkezdi keresni a levelek írójának – bizonyos Ábray Pálnak – leszármazottjait, és egy érdekes öregúrba botlik, aki különös történetet mesél neki egy időgépről. Jonathan Hunt pedig nyomozni kezd, bejárja a várost, egyre több régi titkot fedve fel."

A regény a játék történéseire épül, ám van egy lényeges különbség: feltűnik egy másik főszereplő is – Gárdonyi Géza. Miközben Jonathan nyomoz, mi vissza-visszaugrunk az időben 1898-ba, amikor is éppen születőben van a legismertebb magyar irodalmi mű. Gárdonyi a maga korában ugyanazt teszi, amit Jonathan: megpróbálja felkutatni az 1552-es esztendőben történteket. Eközben pedig… – na, nem árulok el többet, tessék elolvasni a regényt." Forrása: Anthony Sheenard blogja