Kull király - Conan Testvérei I. - Rober E. Howard

Írta: Aldyr - 2011. 04. 05. - 07:38

Három hős, három legenda. Robert E. Howard – a kimmériai Conan alkotója – ezúttal a történelem előtti idők letűnt világába invitálja az olvasókat.

Am-ra, a kőkorszaki vadász magára vonja a sámánok haragját, s otthonából elűzetve magányos vándorútra indul ismeretlen tájakon, hogy a bestális Neandervölgyi vademberekkel csatázva új hazát találjon és új törzset alapítson.

Kull, az atlantiszi barbár valóra váltja ifjúkori álmát, és kóbor zsoldosból a tündöklő Valúzia királyává küzdi fel magát; ám viszontagságai ezzel korántsem érnek véget, mert a díszes márványcsarnokokban az intrika és az iszonyat sokféle formája lappang.

James Allison, a texasi nyomorék a halálos betegség szorításában az ősmúlt felé fordul, s látomásos víziókban éli át újra korábbi reinkarnációnak kalandjait, amikor szilaj harcosként sárkányokat ölt és istennőket szeretett.

A kötetben szereplő elbeszélések egy része most jelenik meg először magyarul, a többit pedig javított és átdolgozott fordításban kínáljuk az olvasónak, a legújabb kritikai kiadások nyomán. Ez az első olyan hazai Howard-válogatás, amely nem a szerző halála után átszerkesztett, önkényes csonkításokkal és betoldásokkal rongált szövegváltozatokat veszi alapul, hanem az eredeti kéziratokat, vagy ennek hiányában az első publikált verziót. A teljes novellákon kívül közöljük a kapcsolódó verseket, töredékeket és háttérfeljegyzéseket is, bőséges kommentárokkal ellátva, amelyek segítenek elhelyezni őket Howard életművében.

"Howard írása annyira telítve van energiával, hogy a legjobb művei szinte szikráznak."

Stephen King

Tartalom

Előszó

 

I. Hajnalkor

Lándzsa és agyar

Am-ra regéje (vers)

Am-ra regéje (próza)

Am-ra és Ah-lala

Néhány szó Atlantiszról

 

II. Kull király

Atlantiszi álom

A kígyó jegyében

A skorpió oltára

Az aranykoponya átka

A bárd jogán

Az őrült kobzos dala

Delcardes macskája

A Csend Koponyája

A király és a tölgy

A fekete város

A varázsló és a harcos

Egyetlen gongütés

Kardok az éjszakában

Tuzun Thune tükrei

Lovaglás a napkeltébe

A hybóriai kor (első rész)

A jel

 

III. Allison, az emlékező

Út a Valhallába

A Féreg völgye

Halál az ásatáson

A hybóriai kor (második rész)

Néhány szó a hybóriai kor népeiről

Kimméria