A fantázia (erő)terei tudományos konferencia 2017 május

Írta: Aldyr - 2017. 05. 04. - 19:22

A Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kara tudományos konferenciát rendez A fantázia (erő)terei címmel.

A konferencia időpontja: 2017. május 19. Helyszíne: Kaposvári Egyetem, Kaposvár Guba S. u. 40.

A konferencia célja, hogy a fantázia, a képzelet szerepét, működését, lehetőségeit, kihasználatlan potenciáljait vagy akár veszélyeit körüljárja az élet legkülönbözőbb területein, a művészetektől a tudományos életen át a gazdasági és a politikai életig. A rendezvényen a két nap során plenáris előadásokat, két kerekasztal-beszélgetést, valamint a tervek szerint nyolc szekcióban számos, különböző tudomány- és művészeti területhez tartozó előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. TOVÁBB a folytatáshoz:  

A konferenciára az alábbi témakörökben lehet jelentkezni szekció-előadással (zárójelben megadunk néhány támpontot a témaválasztáshoz):

−  A fantasztikum az irodalomban, a színház- és filmművészetben (például: fantasy-, sci-fi-, utópia- és disztópiairodalom, „young adult” változataik stb.). 

−  A fantasztikum a művészetekben (például: a fantasztikum a zeneművészetben, a képzőművészetben, a táncművészetben stb.).

−  A fantázia a vallási és mitikus gondolkodásban (mítoszok, képzelt lények, más- és túlvilágok, pokoljárások, apokaliptikus és eszkatológikus képzetek).

− A fantázia a pszichológiában és a neveléstudományban (például: zárt és nyitott gondolkodás, önmegértés és fantázia, életvezetési alternatívák, mások megértése, a tudattalan, tehetséggondozás, alternatív pedagógiák, SNI és fantázia, gyógypedagógia és fantázia stb.).

− A fantázia a tudományban és a filozófiában (tudományos/filozófiai kreativitás, új tudományos/filozófiai paradigmák, fantázia az elméletalkotásban és a kísérlettervezésben; tudomány/filozófia és sci-fi; a lehetséges (vélt) határai a tudományban és a filozófiában, a képzelőerő filozófiája).

− A fantázia a politikában és a társadalomelméletben (politikai ideológiák és utópiák, valóságkonstrukciók, a lehetséges (vélt) határai a politikában, alternatívák keresése és menekülés a valóság elől stb.).

− A fantázia a médiában (a fantázia befolyásoló hatásai a médiában, médiahackek a 20-21. században, a propaganda fantáziavilága a médiában, a digitális fantázia birodalma, a fantázia világa a közösségi hálózatokon).

−  A fantázia a gazdasági életben (kreativitás és innováció, kék óceán stratégia, tudás alapú gazdaság és fantázia, élménygazdaság, fenntarthatóság és fantázia, alternatív gazdasági modellek stb.).

További részletekről a csatolt programban lehet tájékozódni.

(A festmény illusztráció. Forrás: http://community.wikia.com/wiki/User_blog:Matt_Hadick/Guided_Tour:_Epic_Fantasy)