Hírfutár: hírek a fantasy-piacról 2018. 1. hét

Írta: Aldyr - 2018. 01. 01. - 21:27
  • Gáspár András írta: Wayne Chapman: Ősi titkok… (munkacím), Raoul Renier: Krán (munkacím)
    "mindkét kézirat a kiadónál van, a megjelenéssel kapcsolatos részletek is onnan várhatók. Ami biztos: a Chapman kötet történelmi és hadászati tágyú esszéket (Erevín és Godon története, második gra-tionoli és tavradolai csata, stb.) tartalmaz, Renier pedig a Kráni krónika rég várt folytatását írta meg. A Chei regénnyel kapcsolatos utolsó hírem az, hogy Nemes István nagyjából elkészült, de nincs megelégedve vele. Ami a játékrendszert illeti, az őszi tesztkör nyilvánvalóvá tette, hogy még nem érett a megjelenésre, így csak idén lesz aktuális."
  • Bán Mór interjú - Hunyadi sorozat - Mintha a múltunk szégyellnivaló lenne - baon.hu
  • Néha tapasztalom, hogy a 90-es évek hazai fantasy-termése nem kapja meg azt a fajta elvárható tiszteletet, amelyet megérdemel. Ebben bizonnyal ott van, hogy azóta felnőtt (minimum) egy új könyvolvasó generáció, akinek keveset/netán semmit nem mondanak az akkori "nagy nevek". Mi még Salvatore, Dragonlance, Kornya és Chapman, Caldwell és Stone, Hawke, Vance, Howard, Moorcock, Feist és Jordan, Lovecraft vagy C.Golden köteteit faltuk, addig a mai fiatalok M.J.Sullivan, M. Lawrence, On Sai, V.Holloway, Moskát Anita, Gaura Ági és mások anyagain nevelkednek. Ami egyáltalán nem baj, sőt. És persze: a mai nap és a holnapi számít, az, hogy mit teszel és tettél le az asztalra. De. Ma vélhetően nagyon másként nézne ki ez a piac, ha nincsenek a korai kezdeményezések, amelyek meghatározták az irányvonalakat, létrehoztak mai napig életképes "márkákat", és persze "kineveltek" pár olyan írót, akik közül ma többen mérvadó személyiségek a zsánerben: kiadóknál főszerkesztők, műfordítók, vagy maradtak a szűk értelemben vett szakmánál, és aktívan publikáló, elismert írók (Pl. a Cherubiontól ott van László Zoltán, Markovics Botond, Szélesi Sándor, Bán Mór, Beregi Tamás, hogy csak pár nevet említsek). Szóval, a magam részéről örülök, hogy van nekünk ez a 20-25 év előélet, és annak is, hogy az új generáció kezdi felfedezni ezt az "értéket", és nem csupán a negatívumokat keresi/látja meg ebből a korszakból. :) Nos, ezek a gondolatok a következő blogbejegyzés alapján jöttek elő. Meghatározó fantasy-regények szubjektívarchívum blog
  • Raoul Renier (Konya Zsolt) tollából újabb kiadást lát a KRÁN c. m.a.g.u.s. klasszikus. Egyes források szerint a kötet szolgál majd némi újdonsággal, meglepetéssel. Brandon Sanderson Ködszerzet köteteinek második kiadása szintén több újítást tartalmazhat. 
  • A Túlélők Földje 25 éves lett -nerdblog
  • 25 fantasy-kötet 2018-ra SpekulatívZóna
  • A Delta Vision kiadó terve 2018-ra
  • Boldog Újévet kívánunk minden kedves Olvasónknak! Idén 20 évesek lettünk, megújul honlapunk, kövess minket, hogy időben értesülj az újításokról! :)