Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Vivien Holloway (Sasvári Vivien) válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 07. 21. - 15:51
Vivien Holloway

Azt írják róla, "a nagy sikerű Winie Langton történetek sorozat írónője, steampunk kedvelőknek egyenesen kötelező ismerniük a nevét." Az önállóság és a határozottság igenis vonzó tulajdonság egy nőben - vallja, és ez ráillik az általa mozgatott női főhősökre éppúgy. Negyedik generációs zsáner szerző, akinek már kamaszkori kedvence volt J. Goldenlane és Laurell K. Hamilton, de a Harry Potter-sorozat első részei szerettették meg vele az olvasást. 2011-ben debütált Pokoli szolgálat c. regényével, majd érkezett Moira, végül 2014-től belefog a Winie Langton sorozatba (ami a 7-ik résznél tart; a Mint az óramű megjelenése a Könyvhétre várható), azóta is a Főnix Könyvműhelynél alkot. Akkor ír, "mikor ideje, energiája és agya" van hozzá - a Pokoli szolgálat például 8-9 hónap alatt készült el. Saját bevallása alapján legfőbb kritikusa az édesapja. Azért szereti a fantasy műfaját, mert szeret saját világokat teremteni, és itt nagy a szabadság. Emellett a krimi felé is tervez kitérőket a jövőben. Vivien talán a legaktívabb fantasy-szerző a hazai közösségi felületeken: nem csupán jó érzékkel, de lélekkel is jelen van, példa értékű, amit csinál. Szurkolunk neki, hogy a Patreonos közössége is megerősödjön. Utóbbi felületen exkluzív tartalmakat kap tőle az Olvasó legújabb projektjéből (TOTEM). 

>>>>A heti hírblokk napi szinten frissül, lapozz lejjebb, hogy elérd! A villáminterjúk mostantól véletlenszerű sorrendben következnek.<<<<

Hozzászólási lehetőség, kérések, javasolt linkek a molyos karcnál + Az írók válaszai összesítve ]

Fantasy könyvek piaca... Hogy látod a mostani helyzetet? (pl.: Olvasói szokások, lehetőségek és kihívások íróként)

VivienHogy mondjam? "Nem jó, de nem is tragikus." Talán ez fedné le legjobban. A fantasy műfaja mindig is kicsit kitaszított volt, különösen, ha a magyar piacot nézzük. Mert hiába van országos viszonylatban egy maroknyi ember, aki él-hal ezért a vonalért, be kell ismerni, hogy az emberek többsége előítéletekkel viseltetik iránta. Annak ellenére is, hogy vannak olyan fantasy regények, amik simán rávernek egy komolyabb szépirodalmi műre, mind stílusban, mind nyelvezetben, mind mondanivalóban. Nem túl hálás dolog Magyarországon fantasy írónak lenni, az az igazság. Külföldön sokkal nagyobb a felvevő piac, de mi még mindig kicsik vagyunk. Ez van. De a félreértések elkerülése végett, ez nem panaszkodás, csupán ténymegállapítás. Én imádom az olvasóimat, mert valami elképesztő édesek, lelkesek, és türelmesek. Alapvetően elég aktív vagyok közösségi platformokon, és úgy látom, erre azért igény is van. Nem úgy működik már, hogy az ember megír egy könyvet, aztán gubbaszt a laptop mögött, és a közönség majd magától megismeri. Sajnos, nem sajnos, manapság egy írónak marketingelnie kell saját magát, és tartani a kapcsolatot az olvasóival. Én mondjuk szeretem ezt csinálni, bár nyilván vannak, akik sokkal jobbak nálam ebben, de azért igyekszem. Rengeteg platform van, ahol egy író közösséget építhet, és elérheti az olvasóit, ami nagyon jó dolog. Húsz évvel ezelőtt erre nem volt még ennyi lehetőség.

Milyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

Most éppen nagyon sok mindent futtatok párhuzamosan. Szoktam is mondani, hogy olyan vagyok, mint valami rossz strici. A hetedik Winie kötet szeptemberben fog megjelenni (legalábbis nagyon remélem - az eredeti dátum a Könyvfesztivál lett volna...). Mellette robog most a Patreon projektem a Totemmel. Havonta érkeznek majd az új fejezetek. Ez többek között motivál arra is, hogy végre befejezzem a kéziratot, aminek a további sorsát majd a visszajelzések fogják alakítani. Dolgozom közben egy hagyományosabb fantasy-nak mondható kéziraton, amolyan világteremtős fajtán. Ilyesmit még nem csináltam ezelőtt, szóval nekem is nagy kihívás. Meglátjuk még, mi lesz belőle. És van titkos projekt is, amiről viszont még nem szeretnék beszélni, mert azt akarom, hogy meglepetés legyen, ha eljön az ideje. (Patreonosoknak már kikotyogtam róla néhány dolgot).

Holloway kötetei

 

Van olyan író a zsánerben, aki manapság megkülönböztetett figyelmet kap tőled? (Magyar és külföldi példát is mondj, ha lehetséges.)

Ha nem is kifejezetten mostanában, de mondjuk úgy, hogy a tavalyi év folyamán lett nagy kedvencem S.A.Chakraborty (hozzánk az Agave kiadó hozta el a könyveit). Valamint pár éve nagy figyelemmel követem V.E. Schwabot, akinek különböző kiadóknál jelentek meg különböző kötetei (Főnix, Fumax, Kossuth - Ventus Libro). Szerintem egy rettenetesen érdekes, és mindig megújulni képes író, aki nem ragad bele egyetlen sémába, hanem mindig kísérletezget, és ráadásul még jól is csinálja. Szóval nekem végtelenül szimpatikus.

Köszönöm szépen a válaszokat, Vivien! Jó alkotást!:)
Aldyr

Érdekességek

Könyvkritikák