Magyar fantasy 2020 írói szemmel - Jan van den Boomen (Gáspár Péter) válaszol

Írta: Aldyr - 2020. 12. 23. - 13:30
Jan van den Boomen 2020

A legaktívabb második generációs írók egyike: molyos adatok alapján 1996-2020 között 17 m.a.g.u.s. antológiában működött közre, 14 önálló regényt/novellaválogatást jegyez. Legújabb kötete a napokban megjelent Istenítélet, ám Ynev világán kívül is alkot, most pl. az Unseen Domains logó alá szerkesztett két fantasy-kiadványt. Első nagyobb elbeszélése a Jó széllel toroni partra, ezt két évvel később a Morgena könnyei követi: ezek időközben - mondhatni - kultikussá váltak rajongói körben. Toron múltját és jelenét részletgazdag 470 oldalban mesélte el, csak hogy a szerepjátékos/világfejlesztős vonalat is megemlítsük. Amikor alkot, a "kisemberek" világa mozgatja meg a fantáziáját, ezt a nézőpontot mutatja be szívesen, átéléssel - amennyiben Mogorva Chei szintű legendáról kellene írnia, biztosan bajban lenne, nyilatkozza. Civilben (saját szavait idézve), momentán, hogy a turizmus összeomlott, leginkább csak boldogulni próbál, ugyanis húsz éve dolgozik az Agra utazási irodánál, itt  vezet utakat a világ minden részére, de a leginkább Délkelet-Ázsiába, mert lenyűgözi az ottani kultúra és történelem. Ezen kívül a Chefparade-nél is felbukkan időnként, lévén imád enni és főzni, és a délkelet-ázsiai régió kulináris bonyodalmaiban segít eligazodni a főzni vágyók számára. Kiadás előtt áll egy Indonéziával foglalkozó útikönyve, illetve félkészen van egy Burmával (Myanmar) és Kambodzsával foglalkozó, hasonló kötet. Vácon él élete párjával és az ő két gyermekével - boldogan.

>>>>A heti hírblokk napi szinten frissül, lapozz lejjebb, hogy elérd! A villáminterjúk mostantól véletlenszerű sorrendben következnek.<<<<

Hozzászólási lehetőség, kérések, javasolt linkek a molyos karcnál + Az írók válaszai összesítve ]

Fantasy könyvek piaca... Hogy látod a mostani helyzetet? (pl.: Olvasói szokások, lehetőségek és kihívások íróként)

Rengeteg fantasy kiadvány lát napvilágot – változó minőségben, és a külföldi trend szerint leginkább a termékeny, sorozatokban gondolkodó szerzőktől, hiszen ez nálunk is szemmel láthatóan működik. Pontos példányszámokról nincs tudomásom, de bízom benne, hogy a megjelenések mögött megfelelő fogyások is vannak. A vírus nyilván ezt a piacot is érinti, átrajzolja majd, remélem, minden kiadó túléli majd valahogy, innen kívánom nekik a legjobbakat!

Íróként ezek a trendek nem befolyásolnak – mivel nem ebből próbálom meg fenntartani magam és a családom, kevéssé kell azzal foglalkoznom, hogy mennyire igazodjak a piac elvárásaihoz. Igaz, nem is írok annyit, amennyit szeretnék.

Milyen terveidet szeretnéd megvalósítani a következő években? (A lezáratlan projektek éppúgy érdekesek számunkra, mint az éppen aktuális, vagy a nyilvánosságot még nem kapott elképzelések).

Boomen kötetei

 

A M.A.G.U.S. nyilván olyan szerelmem, amely szinte folyamatosan foglalkoztat, ráadásul az elmúlt negyedszázad egy olyan részletességgel kialakított világot eredményezett, amelyben szinte mindennel lehet próbálkozni. Ennek jegyében nemrég fejeztem be egy ynevi crossovert, mely a M* regények világát szeretné ötvözni a klasszikus krimikével. A fantasy elemek és a nyomozás keveredése régóta mocorgott már bennem, remélem hamarosan kézzelfogható, olvasható eredménye is lesz. Ha nem is egy igazi Raymond Chandler, de talán hasonló. (Az említett kötet Istenítélet címmel a napokban jelent meg - a szerk)

Jan van den Boomen Gáspár PéterA M* legújabb megújulása jegyében nagyon komoly háttérműhely-munka indult, ebben veszek részt, amennyire az időm engedi – eddig nagyon biztató a dolog, lelkesítő, de babonából inkább nem árulnék el belőle semmit. Alakul mindenesetre. (Időközben a munka egy részéről szintúgy lehullott a lepel - a szerk)

A Lycan Studio kickstarteres játékaihoz készítettünk egy barátommal egy háttérvilágot – melyhez a Shardhunters és az Unseen Domains logo alatt jelennek meg különféle dolgok folyamatosan. Akad itt színvonalas képregény (Bukottak), kártyajáték (Shardhunters), készül a digitális játék is. Mindez igazán inspiráló.

Ehhez a világhoz szerkesztettem egy antológiát fiatal tehetségek közreműködésével, és magam is írtam bele egy novellát. Szerintem egészen jól sikerült a kötet (Fogaknak csikorgatása), talán könyvesbolti forgalmazásba is kerül majd, de a kiadótól mindenképpen rendelhető. Ha valakit érdekel egy remek középkori zombiapokalipszis, mindenképpen ajánlom! (Időközben Szilánkok címmel egy újabb kötet is rendelhetővé vált.)

Boomen IstenítéletVan olyan író a zsánerben, aki manapság megkülönböztetett figyelmet kap tőled? (Magyar és külföldi példát is mondj, ha lehetséges.)

Nem csupán manapság, folyamatosan figyelem Neil Gaiman-t, alig várom, hogy megint letegyen valamit az asztalra. Nálam ő képviseli azt az ötletességet, eleganciát, írói zsenialitást, ami magasan kiemeli őt a kortárs fantasy-szerzők közül. Mivel akadt pár olyan szerző, aki a nagy felhajtás ellenére nekem csalódást okozott (Abercrombie, Grossman – biztos bennem van a hiba) újakkal keveset próbálkoztam.

Ha megjelenik az új Susanna Clarke, biztosan lecsapok rá és erősen fontolgatom, hogy adjak egy esélyt Brian McClellannek is. Valamint Terry Pratchett természetesen.

A hazai vonalon elvárásaim nincsenek, mindig örülök, ha megjelenik valami színvonalas. A M* könyveknél Szép Árpád (Malcolm J. Hunt) igazán felnőtt a feladathoz, ő is hamarosan új kötettel rukkol elő, akárcsak Molnár Gábor (John J. Sherwood). természetesen a legjobb az lenne, ha Kornya Zsolt megjelentetne valamit, azt igazán várom.

Kleinheicz Csilla új kötetét még nem olvastam, de tervezem, és jókat hallottam Moskát Anitáról is, valamikor mindenképpen adnék neki egy esélyt.

Képregény-vonalon értek inkább kellemes meglepetések. Marjorie Liu és Sana Takeda Monstress-e egészen kiváló vizuális és olvasmányélmény, Simon Spurrier és Matías Bergara Coda-ja pedig kifejezetten remek. Egészen jó érzékkel rúg fel minden hősi fantasy sablont. Nagyon szórakoztató és gyönyörű szép.

Bármilyen egyéb gondolat, amit szívesen megosztanál velünk és az olvasóiddal.

Olvassatok! Még! :-)

Köszönöm szépen a válaszokat, további jó alkotást kívánok, és gratulálok az új könyves megjelenésekhez! :)
Aldyr

Boomen Foganak csikorgatásaÉrdekességek

Könyvkritikák